Премини към съдържанието
View in the app

A better way to browse. Learn more.

BG iPhone

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Как се работи с G Pay?

Featured Replies

Публикувано

Сигурно ще ви е много смешно като прочетете заглавието, но наистина си нямам идея как точно става. Уча баща ми да ползва картата си електронно, а не винаги да тегли и да влачи парите у себе си. Добавих му я в G Pay, но в процеса видях, че не се препоръчва да се отваря приложението, а само да се доближи телефона до терминала. При нас я извиквам с двоен клик на страничния бутон, но от десет години съм с iPhone и честно казано въобще идея си нямам как става там. Ако има значение, телефончето е евтин Самсунг с пръстов отпечатък в страничния бутон за сигурността. Та, моля ви, обяснете като на идиот как точно става, за да мога аз съответно да го разбера и обясня на баща ми.

В този така пренаситен свят на андроида, всичко е адски сложно. Онзи ден му свързвах часовник, че е с инфаркт и ми се искаше да си следи кръвното и прочие редовно - еми то направено адски малоумно, сто разрешения, пък настройки...не е като при нас - сканираш и след няколко клика си готов да го ползваш. Направо съм ужасена като се налага пак да обяснявам, но за момента не мога да си позволя да го оборудвам с епълски продукти.

Публикувано
Публикувано
  • Автор

Значи само отключва телефона и доближава терминала, поне е лесно за обяснение, останалото съм го настроила. Мерси много!

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

Публикувано

В Джипей има прилично помощно меню на български - разгледай го, че функциите не са една-две.

Публикувано

Ти да видиш как се пуска Андроид Ауто с кабел. Трябва да отключиш DEV менюто, и да разрешиш някаква опция за УСБ за да почне да се виждат телефона с мултимедията. Иначе само зарежда.

Публикувано
  • Автор

Абе защо да е лесно, като може да е трудно... Пари да ми дават, назад не се връщам, да се оправят андроид юзърите. Лошото е, че от време на време ми се налага да се сблъсквам с това и е много неприятно, чувствам се като пълен идиот.

Публикувано

Извън темата, трябва да споделиш как си убедила баща си да плаща с карта през телефона. Моят не иска, въпреки обясненията че така е по-лесно, по-бързо, по-евтино и най-вече по-сигурно. Поне моите родители успях да ги убедя да ползват основно карти, и да избягват места където приемат само кеш.

Публикувано

И защо да избягват плащания кеш?

Публикувано

Ще го сложа в офтопик, че не е по темата

Spoiler

Три основни причини да се избягва кеш:

1 - Най-вече чистото удобство да не носиш пари в себе си, портфейли и т.н, - да платиш с тел или карта е 5 сек, но повечето възрастни хора са така за съжаление:

Image

2 - Другото е че тегленето на кеш е платено, плащането без кеш е безплатно за потребителите.

3 - 100% от търговските обекти, които не приемат плащания през ПОС терминал, работят в сивия сектор, или крият данъци, или перат пари, или всякакви други незаконни работи. Няма валидна причина бизнес да не иска да въведе безкешови плащания, ако не крие нещо. Такива обекти е винаги добре да се репортват към НАП, за да ги проверят.

Редактирано от robot

Публикувано

Абсолютни глупости.

Публикувано
преди 1 час, robot написа:

100% от търговските обекти, които не приемат плащания през ПОС терминал

...не искат да си дават 2% от приходите на банкстери. Колко от тях са в сивия сектор е обект на догадки. За персонални услуги: бръснар, такси, сервитьор, занаятчия, бабата на пазара...винаги се плаща кеш. Такса теглене? Шегуваш ли се?

P.S. Темата е в "Говорилня", няма офтопик.

Публикувано

има фризьорски салони , таксита и др с постерминалите . Само бабите на пазара кеш иначе НЕ

Sent from my iPhone using Tapatalk

Публикувано
  • Автор
преди 7 часа, robot написа:

Извън темата, трябва да споделиш как си убедила баща си да плаща с карта през телефона. Моят не иска, въпреки обясненията че така е по-лесно, по-бързо, по-евтино и най-вече по-сигурно. Поне моите родители успях да ги убедя да ползват основно карти, и да избягват места където приемат само кеш.

Правя го модерен напоследък. Първо, след като ЦКБ си спря безплатното електронно банкиране, му се наложи да работи с приложението, ако иска да си види пенсията. После съвсем случайно нямаше пари и му пратих по Блинк да купи нещо си, оказа се, че му било много удобно с карта. Е да, ама аз не съм спокойна като мъкне и пари и карти и всичко, не веднъж сме изтръпвали, та така му показах как да плаща с телефона и все си мисля, че е по-лесно. Наистина ги тръскат с такси при теглене, навремето уж за пенсионери беше безплатно, с тая реклама ги привлякоха да си правят карти в ЦКБ, после хем за поддръжка на сметката, дето расте на няколко месеца, хем и за теглене, вярно 20 ст е тяхната такса, ама като си изтегли няколко пъти и му литне левче, а за тях и левчетата са пари.

Има си и неудобства на използването на карта, примерно при нас някои магазини са си сложили лимити и трябва да купиш нещо да кажем за 10 лв, за да платиш на терминал, това заради процента на банката - е да де, ама аз отивам на бързо примерно само за хляб...получава се кофти номер като си нося само телефона. В Спиди пък трябва специално разрешение от изпращача, че можеш да платиш с карта, защото го друсат с 0.99% от сумата, за да си избият банковата комисионна. Еконт ми харесаха - точно наобратно, 1% отстъпка при плащане на терминал, похвалих ги най-искрено, не заради 2та лв дето спестих, а защото наистина е удобно и трябва да се налага като тенденция, вместо като при конкурентите им да изчакам опашката и да разбера, че трябва да търча до банкомата, който пък е на две спирки...

Дългичко стана, ама и за таксата на банката ми се иска да спомена, понеже се коментираше по-горе - като искаш да предлагаш дадена услуга, сключваш договор, вътре се съгласяваш, че имаш еди какъв си процент комисионна примерно, наред с другите неща. Не е редно тези неща да се прехвърлят на клиентите, но са съвсем нормални от гледна точка на търговеца - ползваш, плащаш. А за бабите на пазара - скоро даваха по телевизията, че и просяците някъде си, вече са с терминали, именно щото все по-малко хора носят кеш, та всичко е до инициатива. Май е време да спра, че стана роман, сори

Редактирано от dessyteneva

Публикувано

А, що бе?! :) Въпреки обикновеното лафене има неща, които ще са от полза за потребителите. Между другото по твоя въпрос: на някои апарати забелязах, че не тръгва автоматично плащането и иска да отвориш гугъл уолет приложението за да изчете картата.

Публикувано
преди 5 часа, gogi6 написа:

Абсолютни глупости.

Това така казано нищо не значи, а е просто заяждане. Аз съм казал 3 конкретни неща, и всяко си има доказателства. Не говоря просто така.

1 - чисто физически да извадиш телефон и да платиш е в пъти по-бързо от кеш. Тук няма две мнения - не броиш, не чакаш ресто, не бараш мръсни пари и т. н. Не вярвам някой да твърди обратното

2 - на много места, според банка, държава, план - при теглене дължиш такса, при пазаруване - не. Има и free тегления според вида сметка, банка, план и т.н., но тогава виж т. 1

3 - Има доклади на НАП, че бизнесите които нямат ПОС терминал са най-"предразположени" да укриват приходи. Има и още много инфо за това. 

преди 4 часа, Alxx® написа:

...не искат да си дават 2% от приходите на банкстери. Колко от тях са в сивия сектор е обект на догадки. За персонални услуги: бръснар, такси, сервитьор, занаятчия, бабата на пазара...винаги се плаща кеш. Такса теглене? Шегуваш ли се?

Доводът ти е валиден. Но винаги трябва да гледа първо удобството на клиента, за това БГ бизнеса е толкова зле, защото customer satisfaction-а им е на последно място.

Как се прави в чужбина - имаш 2 цени - една за кеш, една за карта. Аз бих платил 10-20 ст. отгоре за да платя с карта, предполагам че и много други хора, точно заради удобството. Но в крайна сметка дават избор, за който както желае. 

image.thumb.png.64346ec214f6068a4503bbfb32c0cb7d.png

Редактирано от robot

Публикувано
  • Автор
преди 18 минути, Alxx® написа:

А, що бе?! :) Въпреки обикновеното лафене има неща, които ще са от полза за потребителите. Между другото по твоя въпрос: на някои апарати забелязах, че не тръгва автоматично плащането и иска да отвориш гугъл уолет приложението за да изчете картата.

Ще го тестваме, чакам утре или в четвъртък да му дойде новият телефон и като му прехвърля нещата, ще го тестваме обезателно, да не се чуди какво да прави на касата, не че не може да си извади и картата де, ама идеята е да не я носи и загуби евентуално.

Публикувано

Удобно е плащането с телефон и го правя постоянно. Обаче, като се замислиш, могат да ти блокират достъпа до сметката много бързо, както го сториха преди време в Канада. Използваха тази възможност да наложат контрол. Наречете ме плоскоземец-конспиратор, ама за мен кеша е цар. Живея в извън България и виждам, как тук пенсионерите си ползват кеш много повече, отколкото си мислите.

Публикувано
  • Автор

Е, те реално и достъпа до сметката могат да ти блокират и няма как да изтеглиш кеш, въпросът е да ти е комфортно, а не да навлизаме в разни предположения. За мен лично не е удобно да ходя да тегля пари, първо защото ме е яд за високите такси, особено от банка, различна от издателя на картата, и второ защото в квартала не останаха банкомати - има 2-3, които са далече и редовно не работят, а до мола не ми се слиза всеки път. Освен това си ползвам революта редовно, до скоро даже нямах физическа карта, така и свикнах, че въобще не е нужно да се тегли, освен в някои редки ситуации. Не казвам, че като възрастен човек, не трябва да има някой лев за самочувствие в джоба, но като знам как съм изтръпвала като му откраднат портфейла, като си забрави някъде нещата, дори като пред мен на паркинг му падна портфейла на земята и въобще не се усети...май по-удобно е да е с телефона, той се заключва и дори и да стане нещо, има време за реакция.

Публикувано

Незнам дали беше разрешено да се слагат линкове, но ще опитам.

https://www.facebook.com/share/r/1AbYgpA9Gh/?mibextid=UalRPS

Присъединете се към разговора

Можете да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате акаунт, влезте сега да публикувате с вашия акаунт.

Гост
Отговори в тази тема...

Разглеждащи в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Account

Navigation

Търсене

Търсене

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.