Публикувано преди 17 часа17 часа колко тонове боклук се спестява е супер.Тук е голямата уловка. 2006-та забраниха да се правят от PVC, щото не бил екологичен и минаха на биоразградими пластмаси. Оттогава кабелите са пълни боклуци. Имам 30 пинов кабел от първия ми айпод, някъде 2005-та/2006-та е и още си работи. До 2015-та го ползвах активно в кола и не даде фира. Имам китаец с лайтнинг(PVC/PU), който навремето @arm11 ми донесе от Шанхай с 5S-a - още е здрав. Да им #б@ "екологията".
Публикувано преди 16 часа16 часа Честно казано малко ме интересува боклука, като осъмна без зарядно, или като купувам такова през месец, предпочитам да имам повече, вместо по-малко, въпреки че по принцип телефонът си върви със зарядното - давам/продавам го и не си оставям аксесоарите. Пък който е толкова екологичен - събират електронни отпадъци в някои магазини, примерно на Йетел. Писнало ми е от евро-малоумията.Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
Публикувано преди 14 часа14 часа екология, екология, ама оригинално кабелче + зарядното беше 100 кинта ( по ония времена, обикновените зарядни, не разни бързи )! Сега, още по! Имам колекция, разни Ungreen-и 65 ватови, които са по 50-60+ евраци! Батерия 25000, 130 ватова, пак Ugreen е 80 еврака! Та... хубаво екология, ама после ни къртят зъбите!!! И Ugreen-a са все още евтинджос, Anker примерно, вече не познават парите!!!Ей ви ги така набързиko едни почти 200 евро, без кабелите! Редактирано преди 14 часа14 часа от Veselin Panov
Публикувано преди 13 часа13 часа по принцип да, съгласен, нооо... всичко се познава в сравнение! аз от тях нямам оплаквания, а имам поне 10 зарядни и 20тина кабела. Още от времето, когато напъваха за пазар и струваха центове. Редактирано преди 13 часа13 часа от Veselin Panov
Публикувано преди 13 часа13 часа преди 4 часа, robot написа:Специално при айфоните не е така. Навсякъде са без зарядно, само с кабел в кутията.Аз лично съм ОК с това, дори и кабели няма смисъл да се слагат според мен, защото в един момент човек се зарива от излишни зарядни и кабели. Даже от години основно зареждам телефоните директно от USB.Знам че много хора не го харесват това, но като се замисли човек колко тонове боклук се спестява е супер.Така е, телефоните се продават без. Лаптопите на Епъл в Европа също са без зарядни вече. Ако искаш зарядно, плащаш още 120 евро за 140 вата. Повече от Европа няма да си купя нищо на Епъл. Преди по-малко от месец си взех от Сингапур, 16” M5Pro, който струваше цели 2200 евро.
Публикувано преди 10 часа10 часа Автор Аз разбирам това и съм съгласен. Но идеята е че като си имал стар лаптоп от преди, ти може да ползваш зарядното и на новия. Дори за първи път да се купува нов без зарядно, ще си вземеш едно и после ще го ползваш цял живот. Защо трябва да имаш 5-10 зарядни, които да се търкалят в някой шкаф, или намотани стари кабели?Отделно сега чета в нета, това "ЕС не задължава Apple да не включва зарядно изобщо. Правилата насърчават и позволяват продажба без адаптер, стандартизират USB-C и изискват по-ясна информация за зареждането. Apple е избрала по-рязко решение: просто да не слага адаптер в кутията за част от европейските версии, вместо например да предлага избор “със/без зарядно” на същата цена. В същото време, при Windows лаптопите, производителите често продължават да включват зарядно, тъй като се конкурират силно по “какво има в кутията”, а липсата на зарядно може да изглежда като орязване на комплекта. Apple може да продава отделно скъп оригинален адаптер и да разчита, че много потребители вече имат USB-C зарядни, тъй като един адаптер може да работи десетилетия без да се повреди. При Windows лаптопите включеното зарядно често е част от очакваната стойност на продукта"
Публикувано преди 2 часа2 часа преди 14 часа, robot написа:Знам че много хора не го харесват това, но като се замисли човек колко тонове боклук се спестява е супер.Лошото е, че не се замислят. Важното е да има много, от всичко и веднага. Аз си загубих оригиналното на първия айфон и си купих на Belkin някакво и си кара вече близо 20 години. Да бавно е, но ми щади батерията и не съм го изключвал от контакта. Иначе имам няколко китайски тип GaN от алито и също си бачкат, но ги ползвам само при пътуване, че са по-компактни.
Публикувано преди 1 час1 час Проблема не е в замислянето. Не държа стари неща от сантименталност. Ако човек е имал примерно макбуук AIR и си купи Pro, зарядното на първия е 60 вата, на втория 140. По Вашата логика, трябва да се ползва старото зарядно, нали? Или, защо да не продам стария си лаптоп със зарядното и да искам да си купя нов лаптоп със зарядно? Човек трябва да има избор а не да трябва да плаща допълнително за избор на някой друг. А това, че има безотговорни хора, които хвърлят всичко на едно място и не мислят за природата, е друга тема.
Публикувано преди 50 минути50 минути Автор Със сигурност темата е обширна и няма универсален отговор. Един е имал устройство с подходящо зарядно, друг е нямал, ще има и огромен брой хора, които ще купуват лаптоп или друго устройство за първи път, и няма да имат зарядно - това е ясно.Идеята на ЕС, с която и аз съм напълно 100% съгласен е че с едно зарядно/кабел да може да се зареждат множество устройства, а не всяко устройство да идва с кабел или зарядно. Като си купи човек едно зарядно 140 вата - с него може да зареждаш лаптопа, а от лаптопа - може да зареждаш телефон, таблет или други устройства. Ако се прочете за пластмасата, за микро пластмасата и колко сме затрупани от поколения, и даже и в новородените има микро пластмаса, и колко излишни опаковки, кабели и други са огромен проблем, ще погледне проблема с други очи. Защото каквато и да е промяна, почва от личния пример. А не - с мен и без мен. Т.е. с две думи - има по-значими неща от личния комфорт.
Публикувано преди 35 минути35 минути Защо си мислите, че ограниченията са от ЕС?Епъл си го направиха за да печелят повече пари. Това е истината. Когато махнаха зарядното от кутията на айфона не намалиха цената му. Просто се оправдаха с грижа за природата, но продължиха да продават зарядно за цифра пари. Двойна печалба. За лаптопите не знам какво им е оправданието. Относно кабелите- за мен е по-удачно всичко да е с един кабел(това вече ЕС го поиска) и определено има смисъл. И мен повече ми харесваше лайтнинг конектора( дори моя настоящ телефон е с такъв), но усб-ц има доста предимства и е по-универсален.
Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате