Публикувано Май 13, 2025Май 13 Apple обявиха Apple Intelligence като част от iOS 18 и я развиха в iOS 26. Реших че ще е добра идея да съберем полезните неща за Apple Intelligence в една обща тема. С разрешението на @ML16 преместих неговите мнения от темата за iOS 18. Това са накратко всички инструменти към момента с IOS 26, като текстовите инструменти на български език може да се ползват чрез интеграцията с ChatGPT, и в следващите постове ще дадем няколко примера за това. Инструменти за писане Genmoji, Image Playground, Image Wand Siri: Продуктови знания за вашия хардуер, По-богато разбиране на езика, Type to Siri Focus: Намаляване на прекъсванията Превод на живо в съобщения, телефон, FaceTime и AirPods Mail: Приоритетни съобщения, Интелигентен отговор, Обобщение на съобщенията Съобщения: Създаване на фон с Image Playground, Предложения за анкети, Обобщение на съобщенията Notes: Обобщения на записаните разговори и звукови бележки, Инструменти за писане, рисуване и смятане, математически бележки и графики Notifications: Приоритетни известия и Обобщения от различни апове Phone: Обобщения на записаните разговори Photos: Изчистване на нежелани обекти, Търсачката работи с естествен език, Създаване на филм за спомени Remembers: Автоматично категоризиране Shortcuts: Нови шорткъти, избор на 3 модела на работа с Apple Intelligence - на устройството, поверителен облак, или с ChatGPT Проследяване на поръчки в Wallet Workout Buddy Visual Intelligence: Разпознаване на събития, места, растения, животни, продукти, интеграция с Google и други апове, работи с камерата и с скрийншоти Редактирано Октомври 12, 2025Окт 12 от robot Преместване в отделна тема, ъпдейти свързани с iOS 26
Публикувано Май 16, 2025Май 16 Очевидно е възможно да се използва ChatGPT чрез инструменти за писане (writing tools) на български език. Той функционира ефективно навсякъде, където е налична клавиатура. Редактирано Октомври 12, 2025Окт 12 от robot
Публикувано Май 16, 2025Май 16 Написано с Apple Intelligence + интеграция на CahtGPT директно на български: “Здравейте на всички в iPhone форума! 👋 Искам да споделя страхотна новина – функцията Compose с помощта на ChatGPT работи навсякъде, където има клавиатура! 📱⌨️ Това означава, че можете лесно да я използвате за писане на съобщения, имейли, бележки и какво ли още не. Опитайте я и ще видите колко удобно и бързо става всичко! 🚀” Редактирано Май 16, 2025Май 16 от ML16
Публикувано Октомври 12, 2025Окт 12 Автор Ето още няколко примера как да работим с Apple Intelligence на български с интеграцията му с ChatGPT директно в телефона, без да отваряме аппа директно. Малко хора го знаят, но инструментите за писане (Writing Tools) не помагат само за реално писане на текст, а и за всякакви други действия - т.е. може да задавате въпроси на български за даден текст в което и да е приложение, и ChatGPT да отговори директно. Пример - вярно ли е това, какво виждаш, обясни това, вредни ли са тези съставки, и изобщо всичко което ви вълнува - от текст в нета, снимка, скрийншот, и т.н. Както всеки път ChatGPT предупреждава - ИИ прави и грешки, така че не се осланяйте 100% на отговорите, независимо на какъв език и кой точно туул ползвате. 1. Може директно да снимате съдържанието на някакъв продукт и да питате дали е вредно, или нещо друго 2. Може да маркирате текст от сайт/форум/апп и да питате конкретен въпрос за този текст (тук не знам дали отговора на въпроса на @dessyteneva е верен, защото нямам епълски часовник да проверя) 3. Visual Intelligence разпознаването на събития работи и от ръкописен текст - зависи какво е, как е написано и т.н. Ето тук се справи перфектно: 4. Едно от любимите ми приложения е по време на игра - Visual Intelligence или дори просто в самата камера, може да отговаря на въпроси или да резюмира текстове от самата игра - писма, улики и т.н. Доста е полезно за някои игри, където изписват цели романи, и някой път става супер досадно. 5. Също любимо - може просто да питате - "какво виждаш", и ще ви опише какво се вижда на камерата
Публикувано Октомври 13, 2025Окт 13 Това обаче ако се смени региона ли? Защото аз съм на бг и имам само Сири, интелигенс-а липсва из менютата изобщо? ПП Тия райтинг туулс къде са? ПП2 за мак работи ли пак така? Редактирано Октомври 13, 2025Окт 13 от profusion
Публикувано Октомври 13, 2025Окт 13 Автор Apple Intelligence работи само със следните устройства: iPhone - iPhone 15 Pro и всички по-нови iPad - всички с M1 чипове и по-нови и само за iPad Mini - всички с чипове A17 Pro и по-нови Мас - всички с M1 чипове и по-нови Регионът преди имаше значение - вече не, поддържа се от повечето региони, включително ЕС и България. Но езикът има значение - Езикът на телефона и езикът на Сири трябва да са настроени на тези, които се подържат - Английски, френски, немски, италиански, португалски (Бразилия), испански, китайски (опростен), японски и корейски. Ако телефона от профила ти е коректен - iPhone 15 Plus - за него няма Apple Intelligence, но за мака ти и айпада би трябвало да го имаш в настройките. А относно Инструменти за писане (Writing Tools) - са в контексното меню навсякъде, където имаш текст или текстово поле
Публикувано Октомври 13, 2025Окт 13 Пробвах на мака където езика е английски защото то няма БГ, и ми даде това (исках да ми обясни текста като го написах на бг):
Публикувано Октомври 13, 2025Окт 13 Автор Да, това е така, за това горе виж пак, съм уточнил "... как да работим с Apple Intelligence на български с интеграцията му с ChatGPT..." - т.е. след като цъкнеш Writing Tools трябва да избереш най-долу Compose. Ако не го виждат значи не си пуснал ChatGPT интеграцията - включи я от настройките в Сири, и махни "Confirm request", за да не те пита всеки път. Полето за ChatGPT работи на всеки език. И тук вече въвеждаш текста на български, за който питаш, и избираш дали да се взима под внимание селектирания текст или не. Виж и 2я и 3я пост тук
Публикувано Октомври 13, 2025Окт 13 Има ли начин като сътвори текст директно да го въвежда а не да си играя да копирам пействам? не намерих такъв бутон....То ако ще копипействам ще си ползвам ГПТ-то ?
Публикувано Октомври 13, 2025Окт 13 Автор Да, разбира се. Просто селектирай текста, който искаш да замениш, няма нужда да го копираш - виж как пише над него че има вече избран текст И напиши какво да се промени, или каквато желаеш, избери Replace, ако промяната те устройва - и текста директно се замества, без да копираш нищо.
Публикувано Октомври 19, 2025Окт 19 Автор Споделям още два начина да използвате интеграцията на Сири с ChatGPT и Apple Intelligence 1. С type to Siri ако сложите "ask ChatGPT" в началото на питането, после може да питате на български. Сложете си бърз text replacement - примерно "ag" - да ви се замества с "ask ChatGPT", за да е по-бързо - така директно Сири ще ползва ChatGPT за отговора. 2. Използването на модел ChatGPT в шорткътите - реално това е най-полезния начин да интегрирате ChatGPT във всичко, което желаете и спрямо вашите лични нужди и начин на работа това го има само за iOS 26. Тук свободата е пълна. Няколко пъти вече съм го споменавал в други теми, но идеята е следната - да дадете къстъм инструкции на български (може и на др. език) към даден сорс - снимка, сайт, таблица, текст и т.н. Два примера - да резюмираме дадена статия на български език, и да импортираме данни от касова бележка в таблица Първият шорткът съм го споделил в подробности тук, а за втория може да трябват малко повече инструкции според вида касова бележка, но това е просто пример.
Присъединете се към разговора
Можете да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате акаунт, влезте сега да публикувате с вашия акаунт.