Премини към съдържанието
View in the app

A better way to browse. Learn more.

BG iPhone

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Deforget - дневникът, който помни вместо вас

Featured Replies

Публикувано

Здравейте, съфорумци. Пак съм аз. )

Представям ви Deforget - приложение, което разработвам и тествам от няколко месеца.

Накратко: трябваше ми дневник, в който да си пиша неща в свободен текст, и той автоматично да засича напомняния и календарни събития, и да ги добавя в респективните им приложения, (Reminders и Calendar) както и имена на хора и някои други неща. Е, направих си го. Всичко се случва с помощта на Apple Intelligence на самото устройство - нищо не се праща към никакви сървъри, освен iCloud Sync функционалността, която ползва личното ви iCloud пространство, за да синхронизира дневника ви между устройствата ви.

Важно е да спомена, че приложението поддържа само английски език. AI модела може да засича някои неща и на български, но има една камара функции отзад, които го надграждат и те работят само с английски текст.

iphone69_1_journal.png iphone69_3_index.png iphone69_4_tour.png

Приложението работи на iPhone (15 Pro и нагоре), iPad (M-series) и macOS. (M-series) Поддържа се само от iOS 27 нагоре, тъй като on-device AI модела на предишните версии беше крайно незадоволителен.

App Store link.

Дневникът е безплатен завинаги, но функционалността за засичане на напомняния, събития и т.н. с AI е платена. Безплатният пробен период трае 7 дни, след което имате опцията да се абонирате за месец (€2.99), година (€34.99) или еднократно плащане (€49.99 до края на Октомври, €69.99 след това), което отключва функционалността завинаги.

За колеги от форума имам много промо кодове за безплатен lifetime - драснете едно ЛС при интерес. )

Имам планирани ъпдейти за няколко версии напред. Версия 1.1 очаквам да излезе около Ноември. Тогава ще пиша пак.

Редактирано от kal1ch
Добавих уточнение за поддържаните устройства

Публикувано

Браво, готина идея и апп. Този ми харесва повече от другите )

Няколко теста от мен, на пръв поглед, вероятно има нужда от полиране тук-таме:

1. не виждам как да изтрия добавена снимка - нито със задържане става нещо, нито с backspace, нито в раздела Photos

2. за който и ден да натисна микрофона за диктуване, веднага ме прехвърля в днешния ден, и само в него се записва

3. за всички дни виждам икона за микрофон, но не и за днешния

4. при клик на триеточието в днешния ден се отваря голям бутон без текст
    IMG_0781 Large.jpeg

5. предполагам че е заради локалния модел който ползваш, но траскрибирането е по-неточно, ако диктувам в самия апп, отколкото с клавиатурата. И почти не хваща както трябва пунктуацията. Може би наистина с локален модел е по-ограничено. Ето сравнение

IMG_0780 Large.jpeg

Публикувано
  • Автор

Благодаря за обратната връзка.

1. Ако снимките си ги добавил за предходни дни и след това си прехвърлил на друга страница, няма как да ги махнеш. Идеята на дневника е каквото си записал в предходни дни да си стои - можеш само да добавяш към тях и да триеш в момента, когато си добавиш даден параграф. Има workaround, ако искаш да изтриеш нещо за предходна дата - трябва да смениш датата на устройството и ще можеш. Ако не успяваш да изтриеш снимка, която е в страницата за днешния ден - това вече е бъг и ще трябва да го нищя.

2. Да, по принцип идеята на дневника е да пишеш и диктуваш за днешния ден. Можеш да си пишеш неща за бъдещи дни (примерно "Remember to call Robot tomorrow at 5" и то ще си създаде напомнянето за утрешната дата) но като цяло идеята е дневника ти да се попълва през днешния ден.

3. Това вече трябва да е някакъв бъг. На какво устройство си? В профила пише про макс, но сега пробвах на симулатора и не успявам да репродуцирам проблема. По принцип трите точки не би трябвало да излизат изобщо - трябва да има стрелка надясно и бутони за микрофона и добавяне на снимка, а текста за датата трябва да се свива, когато няма достатъчно място за него. Аха, сега успях да го репродуцирам на iPhone 16 - скоро ще пусна фикс за това.

4. Изобщо не трябва да излиза триеточие. Това ще е към фикса от горната точка.

5. Би трябвало модела да е един и същ без значение дали ползваш микрофона на приложението или този от клавиатурата. (стига да ползваш заводската такава) Философията ми за on-device-only processing ме ограничава в този аспект и в общи линии, каквото Apple дадат, това е.

Публикувано

Привет, може ли един лиценз, но ме мога да ти пиша на лично съобщение. Благодаря предварително!

Публикувано
  • Автор

@robot до минути ще излезе ъпдейта, който оправя проблема от точки 3 и 4.

@chorlav току що видях, че входящата ми кутия е била препълнена. И каня хората да ми пишат ЛС - б@си излагацията. ) Ей сега ще ти пратя код.

Публикувано

Да, сега вече е ОК хедъра на днешния ден, и се показват двата бутона за снимка и микрофон. Явно е било от името на деня, което излизаше при мен. Иначе съм с 15 Pro Max.

преди 6 часа, kal1ch написа:

Благодаря за обратната връзка.

1. Ако снимките си ги добавил за предходни дни и след това си прехвърлил на друга страница, няма как да ги махнеш. Идеята на дневника е каквото си записал в предходни дни да си стои - можеш само да добавяш към тях и да триеш в момента, когато си добавиш даден параграф. Има workaround, ако искаш да изтриеш нещо за предходна дата - трябва да смениш датата на устройството и ще можеш. Ако не успяваш да изтриеш снимка, която е в страницата за днешния ден - това вече е бъг и ще трябва да го нищя.

2. Да, по принцип идеята на дневника е да пишеш и диктуваш за днешния ден. Можеш да си пишеш неща за бъдещи дни (примерно "Remember to call Robot tomorrow at 5" и то ще си създаде напомнянето за утрешната дата) но като цяло идеята е дневника ти да се попълва през днешния ден

Да, сега като го написа е по-ясна идеята. Аз ползвам един подобен апп, в който от свободен текст ти прави просто задачи в Reminders, но твоя апп има повече смисъл като се записват нещата ден за ден, а и не само напомняния.

И за снимките - тях наистина ги сложих за минал ден, просто на случаен принцип. Иначе за днешния си се трият без проблем.

Публикувано
  • Автор

Може би не е лошо да допълня още малко полезна информация за функциите на дневника.

Index е раздел, в който излизат всички напомняния, календарни събития, решения, ангажименти, хора, линкове и снимки. Ако цъкнете на даден човек, можете да видите всичко асоциирано с него в дневника.

Commitments е раздел с ангажименти - нещо като напомняния, но без дата и известие. Имате опция за всеки ангажимент да създадете напомняне. Този раздел излиза като checklist.

/ функции - дори и да не си платите след като изтече тестовия период, винаги ще имате възможността да зададете ръчно от какъв тип е даден ред в дневника. Като напишете символа / в началото или края на реда, ще ви се появи меню, от което можете да изберете дали да е напомняне, календарно събитие и т.н.

Screenshot iPhone 16 16.09.2026 at 02.10.31.png

При вече създадени или засечени неща, ако цъкнете на иконката, която излиза отдясно на оцветения ред, можете да видите повече информация за даденото нещо, да го редактирате или в случай, че AI модела не го е разпознал правилно (случва се от време на време) можете да го премахнете с Dismiss. В този случай, ако искате да дадете втори шанс на AI модела да засече какво е било, можете да цъкнете върху курсора, за да отворите контекстното меню и да изберете Extract Again. Или алтернативно, можете да ползвате / менюто и да си го зададете ръчно.

Screenshot iPhone 16 16.09.2026 at 02.11.23.png

Ако цъкнете на датата горе ви излиза календар, с който можете лесно да навигирате до конкретен ден, до който искате да стигнете.

Screenshot iPhone 16 16.09.2026 at 02.12.23.png

Ако случайно по грешка сте на предходна дата и си запишете напомняне, което трябва да е за днес, дневникът е достатъчно умен да ви извести и да ви пита дали даденото нещо е за днес. При потвърждение, то ще се премести автоматично.

Screenshot iPhone 16 16.09.2026 at 02.14.09.png

Можете да напишете ред свързан с календарно събитие, което вече съществува в календара ви и то няма да се дублира. Тук е и идеалния момент да спомена опцията Meeting Notes - често ми се случва да ми дойде идея за тема, която искам да дискутирам в работна среща, която предстои след няколко часа или дни, но нямам лесно достъпен метод да си ги записвам, така че да не ги губя. Съответно, дневникът ми позволява да си ги запиша по следния начин:

In Tuesday's meeting with XYZ at 5:30, I want to talk about:

- the financial plans

- ABC's progress in the team

Съответно, това ще бъде запомнено от дневника.

Screenshot iPhone 16 16.09.2026 at 02.20.16.png

И 5 минути преди календарното събитие, ще получа известие, което като го цъкна, ще отвори приложението и ще ми покаже нещата, които искам да дискутирам в дадената среща.

Screenshot iPhone 16 16.09.2026 at 02.25.11.png

Редактирано от kal1ch
Добавих още малко полезни подробности.

Публикувано

Да, това със "/ функциите" е добро. Признавам си, ако не го беше написал, нямаше да се сетя че го има, защото основно съм го виждал в уеб и десктоп апове.

Иначе като малко разсъждение по темата - по принцип е добре е да има някакво инфо или tips, които да показват функциите, ъпдейти или други важни неща. Проблемът е че повечето хора не ги четат, както и интро екраните в началото - масово се скипва и после - "ама това къде е". Аз самия правя апове, не толкова интересни за съжаление, а скучни фирмени, но пък там често има критични ъпдейти или информация, и за да накараме обикновения юзър да ги прочете, слагаме разни бутони и суичове "Прочетох и разбрах" и подобни които не може да се скипват, както и опция да видиш всичко важно като бързи хелп менюта.

New Layout Features.jpeg

Публикувано
  • Автор

Да, съгласен съм, че повечето хора пропускат интро екрана. А в него, между другото, пише за / менюто. D

Със сигурност за предстоящите ъпдейти ще има екран, който показва новостите. В началото се чудех и дали да не добавя интерактивно обучение, което да преминава през основните функционалности. Може да го предвидя за следващата версия, но ще е нещо, което също да може да се пропусне и примерно да се достъпи впоследствие от настройките.

Това, което ме спря да го направя без опция за пропускане е, че прозореца на внимание на хората е много стеснен и може да се откажат да ползват дневника. А ако имат възможността да пишат максимално бързо, в някакъв момент все ще опознаят и по-"скритите" функции.

Много ти благодаря за обратната връзка. Наистина ми е полезно и оценявам всяко мнение.

Публикувано

Ще ме накараш да си купя нов айфон, да му се не види. Страхотна идея, пестяща време.

Публикувано
преди 48 минути, kal1ch написа:

Да, съгласен съм, че повечето хора пропускат интро екрана. А в него, между другото, пише за / менюто. D

Да, аз не правя изключение D. Даже деинсталирах и инсталирах аппа наново вчера, защото се счупи пи iPhone Mirroring, и пак ги прелистих набързо, и пак съм го пропуснал.

Наистина е трудно да се уцели тънката граница между това да накараш юзъра да прочете нещо, и да не го издразниш с разни подобни неща. Като примерно влизаш да си вършиш работата в даден апп, или правиш нещо спешно, и точно тогава ти излиза модал за ъпдейт или друго. 100 пъти бих предпочел да има малък бутон или надпис, че има ъпдейт, а не цял прозорец да ми излиза, но както и да е - дълга и широка е темата.

image.png

Други две неща, които забелязах - когато свържеш външна клавиатура, тези бутони се припокриват с навигацията

IMG_0807 Large.jpeg

И когато се ползва iPhone Mirroring с новата опция за преоразмеряване заради iPhone Duo, хедъра минава под динамичния остров - но това може да се бъг от самия Mirroring или от преоразмеряването, защото изчезва часа и иконите за батерия и сигнал, тъй като при iPhone Duo са от страни - така че това по-вероятно ще се оправи с 27,1.

image.png

И последно - нещо интересно, не знам дали е бъг или друго - относно това, което бях писал че не мога да изтрия снимка за предишен ден. Бях сложил 2 снимки на 14/09, и при деинсталиране и инсталиране отново на аппа - вече снимките ги няма. Пусках/спирах синхронизацията с клауда, но всичкият текст, който писах си го има, но снимките - не.

Публикувано
  • Автор

А защо ползваш mirroring при положение, че има мак версия?

Шегувам се - предполагам е заради теста. Уви, за момента няма как да фиксна такива проблеми, тъй като региона на акаунта ми е ЕС. Но чакам да пуснат Xcode 27.1, за да оптимизирам допълнително интерфейса за iPhone Duo.

Проблема с външната клавиатура съм го предвидил на iPad, но не и на iPhone - ще добавя фикс и за това скоро.

Публикувано

Да, аз само споделям. Просто си тествам по навик. Това с клавиатурата едва ли ще го имат много хора, тъй като едва ли много ползват външна за айфон.

И един въпрос - отметката за Сири в аппа - същата функция ли е като в настройките на Сири да се учи от даден апп?

Публикувано
  • Автор

Да. Планирам поддръжка и за Siri AI в следващата версия. За момента има опцията да правиш няколко неща през Siri Shortcuts.

Редактирано от kal1ch

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Account

Navigation

Търсене

Търсене

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.