Премини към съдържанието
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

"Wallaby": Adobe конвертира Flash в HTML5


adept

Recommended Posts

San Jose/London (pte/08.03.2011/11:30) - Днес Adobe Labs пуснаха предварителна версия на "Wallaby". Става въпрос за експериментален инструмент, който превръща Flash в HTML5. Конвертора е почти изцяло насочен към WebKit-базирани браузери като Apples Safari. По този начин Wallaby обещава анимирано Флаш съдържание (на първо време разбира се рекламни банери) и за Flash-free устройства като iPhone и iPad.

Screen-Digest анализатора Julien Theys предполага, че новия инструмент ще бъде горещо посрещнат от уеб разработчиците, тъй като напоследък разработването на едно мултиплатформено уеб приложение или страница се е превърнало в истински кошмар. "Една Flash-към-HTML5 конверсия няма да е разбира се толкова 'чиста', както с нейтив код, но в повечето случаи ще предостави едно бързо и ефикасно решение", споделя още Theys.

След като през октомври 2010 Adobe публикува информация за един Flash-2-HTML5-конвертор, сега вече официално пусна и една предварителна версия на конвертора Wallaby. Той "превежда" Flash в една комбинация от HTML5, векторни графики и Cascading Style Sheets.

"Все пак не бих отдал толкова голямо значение на инструмента, имайки предвид цялата Flash-iOS ситуация", казва още Theys. Това, че Adobe искат да създадат инструмент за лесно трансформиране към HTML5, не е в никакъв случай знак за "погребването" на собствената си технология. Аз по-скоро бих очаквал, че Adobe ще дадат сериозно газ на Flash в следващите няколко месеца, тъй като според тях, мощността на машината играе по-малка роля" казва анализатора. С това той прогнозира, че настъпва момента Dual-Core при смартфоните и таблетите.

Wallaby от Adobe Labs

This post has been promoted to an article

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 месец по-късно...

Не е само до това колко е тежък Flash-a. Ако ще и 10 ядрен процесор да сложат в устройствата си, Apple според мен никога няма да допусне Flash на iOS. И причини не е като да няма.

Най-малкото - разхода на батерията се покачва чувствително с Flash. А това е нещо, което Apple са показали че няма да правят компромиси с него. Това е и една от причините да не ползват все още универсален чип за GSM/CMDA телефони вместо да правят два различни телефона - големият им разход на енергия.

Друга много основна причина е сигурността. В момента Apple печелят доста добри позиции в бизнес продажбите на телефони - големи корпорации преминават от BlackBerry на iPhone. Но с пускането на Flash ще има риск за сигурността, защото то няма как да е отделно приложение, както всички останали в AppStore. Трябва да е интегрирано системно, а това прави Apple зависими от Adobe - да пускат версия за софтуера на телефона всеки път Adobe като оправят някой бъг на Flash. Освен това по този начин имиджа на Apple за качествен софтуер ще зависи също от качеството на кода на Adobe, защото ако има проблеми със софтуера, никой няма да го е грижа, че е в на Adobe градинката, а ще питат Apple защо са допуснали бъгав софтуер до потребителите си.

Adobe много добре осъзнават това и виждат, че малко почва да им се изплъзва чергата под краката им. Затова и си играят да правят такива tool-ове.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Много се наиграха Adobe още навремето, като купиха Flash от Macromedia. Явно смятаха, че като вземат един "готов" продукт и от тук нататък ги очаква само ъпгрейти и печалба. Да, ама не. Аз лично имам чувството, че откакто тая платформа им попадна в ръчичките и нещата мноооого загрубяха.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Присъединете се към разговора

Можете да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате акаунт, влезте сега да публикувате с вашия акаунт.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Разглеждащи в момента   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

×
×
  • Добави ново...