Премини към съдържанието
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

26 691 корейци съдят Apple заради проследяването


Kontrero

Recommended Posts

0000126662-article2.jpg

Избухналият през пролетта скандал заради това, че устройствата на Apple следят местонахождението на собствениците си, прерасна в съдебен иск от над 26 000 корейци, пише германският ежедневник Süddeutsche Zeitung.

Още когато скандалът набираше сила Apple обясни, че софтуерът събира данни за Wi-Fi точките за достъп и клетъчните кули на мобилните оператори, за да може телефонът по-бързо да определя точното си местонахождение в случай на нужда. Това обаче не успокои клиентите и през май корпорацията загуби съдебно дело, водено в Южна Корея.

Apple бе принуден да изплати на юриста Ким Хюнг-Сук обезщетение в размер на 1 млн. вона (около 946 долара), като ищецът протестирал именно за това, че iPhone събира информация за движението му, без негово разрешение.

Тогава Apple се пазеше от публичност на процеса, защото се опасяваше от лавина от аналогични жалби в целия свят. Корейската адвокатска кантора Mirae Law обаче пусна специален сайт, в който призова всички потърпевши да се включат в подаване на колективен иск срещу корпорацията на Стив Джобс.

Сега се оказва, че 26 691 корейци са се отзовали на поканата и обвиняват Apple в нарушаване на опазването на личните им данни. Те искат да получат обезщетение за „преживените емоционални вреди“, твърди кантората.

Искът е подаден в същия градски съд, който вече се произнесе срещу компанията, а размерът на обезщетението също не е променен – по 1 млн. вона за всеки потърпевш. Ако съдът отсъди същото обезщетение, ще се получи сумата от почти 28 млрд. вона, или над 18 млн. евро.

В началото на месеца пък стана ясно, че южнокорейската телекомуникационна агенция KCC е глобила Apple с 3 млн. вона, защото концернът е записвал местоположението на потребителите си. Глобата отговаря на около 1982 евро.

Според Ройтерс тя е можело да бъде и по-висока: до 10 млн. вона (6607 евро). Освен това KCC може да изиска и до 3% от печалбата, която местният клон на Apple инкасира с проследяването на движението на потребителите си.

Source: Dnes.bg

Този пост беше повишен в статия

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Самсунг = Корея(или поне военните в правителството). Ясен е изходът от делата там.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Присъединете се към разговора

Можете да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате акаунт, влезте сега да публикувате с вашия акаунт.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Разглеждащи в момента   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

×
×
  • Добави ново...