Премини към съдържанието
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

Човекът, който превърна компютрите от вбесяващи в използваеми


tsetsi

Recommended Posts

Соня Каникова за Стив Джобс и неговите "тихи", но универсални революции, които радикално промениха днешния свят. Какво морално завещание остави геният на Apple, докоснал ума и чувствата на милиони хора по света?

Вълна от скръб заля света след новината за смъртта на гения на Apple, Стив Джобс. В дните след смъртта му стана ясно, че Джобс е смятан за един от благодетелите на човечеството. Импровизираните олтари, възпоменанията, бденията в светлината на iPhone и iPad пред магазините на Apple навсякъде по планетата говорят за феномен, който е с универсален характер и не принадлежи на една нация или култура.

"Светът стана много по-добро място за живот по заслуга на Стив", писа новият лидер на Apple Тим Кук в изявление на компанията. "Той беше вдъхновител на безброй изобретения, които обогатиха живота на всички ни и го направиха по-добър", добавя Кук. Тези думи резюмират чувствата на голяма част от човечеството след смъртта на Стив Джобс.

"Безумно велик"

В този случай наистина не е пресилено да говорим за "човечеството": толкова гигантска фигура е Джобс, с толкова гигантски отпечатък върху нашето време. На неговата смърт реагираха всички: от президента на САЩ до най-дребни потребители на продуктите на Apple във всички части на света. Думи на признание, уважение и истинска почит пристигнаха отвсякъде, дори от съперници като Бил Гейтс и лидерите на Google.

Изглежда нито политически, нито социални, национални или други предпочитания влияят върху възприемането на Джобс като "безумно велик". Този изкован от самия него израз в средата на 80-те години за реклама на първия компютър "Макинтош" сега отеква навсякъде редом с името на Стив Джобс - безумно велик майстор на технологиите, безумно велик мениджър, лидер, новатор, вдъхновител.

Няма да е пресилено да се каже, че вдъхновените от Джобс продукти на Apple дефинират културата на света, в който живеем, а много от нас са и безумно влюбени в тях. Но това едва ли е единственото обяснение за емоциите и култа към фигурата на Стив Джобс, възприеман като един от най-големите новатори на нашия век. Напълно възможно е след смъртта си Джобс да се озове в ролята на вдъхновител на вълна от творчество за цяло поколение - не само чрез революционните продукти на Apple, но и чрез силата на неконвенционалната си личност и идеи, които плениха милиони.

Той е навсякъде около нас

Ролята на Стив Джобс и за САЩ, и за света е трудно измерима. Той беше сред водачите на една от най-големите технологични революции в историята: ерата на персоналния компютър. Той е безспорният водач на революционизирането на света на музиката, видеото и мобилните комуникации, той е гуруто на започващата нова ера на таблетните компютри.

Джобс промени и света на киното - смайващото студио за компютърна анимация "Пиксар" никога нямаше да е това, което е днес, без Стив Джобс, признават единодушно експертите. Присъствието на Джобс е навсякъде в света на компютрите, често на неочаквани места: четем, че дори ресторанти подменят печатните менюта с айпадове. Ние практически живеем в свят, измислен от Стив Джобс! Децата ни също ще живеят в света на Стив. Така че революцията, предизвикана от Джобс, е колкото технологична, толкова и културна. Нещо повече - тя е цивилизационна.

"Не живейте с отпадъците от мисленето на други хора!"

Тук трябва да добавим, че Джобс има роднинска връзка и с интернет: самият "баща на интернет", Тим Бърнърс-Лий, казва, че e програмирал уърлд уайд уеб (www) на компютъра "Некст", разработен от Джобс в периода на неговото отсъствие от Apple. "Стив направи нещо много велико: той превърна компютрите в използваеми, а не вбесяващи предмети", пише бащата на интернет във възпоменанието си за Джобс. "Неговите технологии са лесни, използваеми и секси".

Джобс живя в сянката на борбата срещу рака седем години. По собствените му думи, смъртта е била най-важният инструмент при вземането на големите решения в живота му, като извор на неуморно новаторство: "Защото почти всичко - цялата гордост, страхът от посрамване или провал - се разпада пред лицето на смъртта, оставяйки само нещата, които са истински важни. Времето Ви е ограничено, така че не го губете, живеейки чужд живот. Не се оставяйте да паднете в капана на догмата - и не живейте с отпадъците от мисленето на някой друг."

Източник: Dariknews.bg

Редактирано от tsetsi
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Започват жалките опити за слава на чужд гръб:

http://it.dir.bg/news.php?id=9657100

Стив Джобс пречел на свободния софтуер.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

този е еб@ти фена.

Явно са го уволнили от някой Линдолски гараж и се е надявал да го вземат в екипа на ябълката , но човечеца явно е супер некадърен и решил да ближе под предния капак на хорицата в пингвина . Този друго освен ERICSSON 1048(едновремешните тухли) друг телефон не е видял , да не говорим за смартфон . Долен нещастник . Става въпрос за предния пост и по-скоро -> http://it.dir.bg/news.php?id=9657100

Даже и името му е еб@ти тъпото . Боклук !!!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Твърде силни думи казваш, без да се замислиш по въпроса. Споменатите "пингвини" не са фирма на която да търкаш изтривалката за пари или работа. Запознай се с организацията Free software foundation(повечето iOS хакери са членове, както и Jay Freeman м/у другото)и тогава коментирай.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Аз нямам отношение към фондации и хакери . Моето ненавиждане е конкретно към въпросния човек който са го позабравили малко и е решил да се самоспомене някъде . И къде ... ?

Да беше направил някой безплатен софтуер , по-добре .

Преди да пиша за някого естествено е че попрочитам за него . В биографията (http://en.wikipedia....ichard_Stallman)на този не видях някаква алтернатива на "ЗАТВОРА" , създаден от S.J. и предоставен на хората ... ей така .

Както и моите незначителни постижения , спрямо неговите , ми дават правото да го нарека пълен боклук .

А издразни ме следното - „Почина Стив Джобс, пионер в създаването на компютър като страхотен затвор, направен да отнеме свободата на глупаците"

Т.е аз съм глупак а той не . НЕЩАСТНИК с гнездо на лицето .

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Пингвините са като еко-активисти

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Да, все още има хора кото гледат, но не виждат.. или пък виждат само това, което им покажат или им кажат. Жалко за тях и дано не останат такива до края на живота си.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Използването на свободен софтуер е много по-опасно за конфиденциалността на личните данни и не само. Въпроса е в гледната точка и в прилагането на контрол над данните, които могат да бъдат придобити. Според вас кое е по-опасно - ЦРУ да има достъп до вашите данни, до които така или иначе има достъп по други канали или банда отрепки, които да ги използват за какво ли не, включително разпространяване на детска порнография. Това е разликата в риска за личните данни между OSX(примерно) и свободния софтуер като Линукс(примерно). Да, много е хубаво човек да може да прави неща с електрониката която притежава, която е ограничена до каквато и да е степен от производителя или разраобтчика на софтуер, но всички ли имат познания по Линукс? Всички ли могат да пишат свободен софтуер. Значи според въпросния радетел за свободата в информационната сфера 2-3 милярда души по света за глупаци, защото не използват Линукс и свободен софтуер?!!? Само за подобно изказване той би бил и най-вероятно е презрян от 99% от читателите на това, което е написал. Изключение са само шепата поддръжници на тази философия и приятелите му. Много взех да пиша, но не ме свърта на едно място като чета коментарите на Диването. Извинявай, ти защо членуваш в този форум и защо имаш iPhone като споделяш философията на слободиста? Вече в няколко теми те засичам да говориш от позицията на човека с отворените очи. Контраста в думите ти и действията ти е огромен - ти си като човек, който си е купил слънчеви очила с марка Рейбан, само че не ги носи, защото някой си казал, че дори и скъпите модели вредят на очите. Моля те, иди да отваряш очите на хората в някой друг форум.

Света е пълен с лицемерие на всякакви нива и profusion е определил linux създателите и феновете много точно и кратко - те са като еко актвистите.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Леко да не спукате някоя вена от напъни.

Темата за unix-like ОС-и е много обширна. Имат си +/- и двата варианта код.

Все пак не се отнасяйте и не забравяйте какво е макос и в/у какво е изградено.

"Използването на свободен софтуер е много по-опасно за конфиденциалността на личните данни и не само."

Ама вярно ли ? Тоест имаш затворена с-ма, която дори и да разбираш кода и неможеш да го видиш (Уин, макОс ..), или имаш кода, който може да видиш. Кое от двете ли е по-опасно за да ти вземат данните без да разбереш. Жокер да ти давам ли ?

@sstavrov, Alxx ти е загатнал нещо, явно си много афектиран, че не всички мислят Джобс за бог. Но ти личи, че си на много време четене относно що е това unix/lin/bsd/os2/macos ........

Относно това, че някой има дадено мнение за някой си е негово право. Все едно да кажеш Бат Бойко е велик, всички други са тъпаци или Станишев. Въпрос е до идеология за всеки отделен човек, на какво се кефи и на какво не.

Сега да не ме пребиете с камъни, SJ беше своеобразен гений. Дал е много на компютърния свят, но и не си е поплювал хич.

Редактирано от HITMAN
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

А как точно е попречил на свободния софтуер и на свободата? Да вземем да застреляме Лари Елисън щот пречи и той? Иска пари за Oracle.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

HITMAN може би някой, който разбира кода би могъл да разбере, кога и как са му откраднали данните, силно съмнително и от кого са откраднати. Така че дали кода е затворен или отворен няма абсолютно никакво значение за 99.99% от крайните потребители. Само че т.н. гийкове, сред които предполагам си и ти(от сигурността ти в изказванията, които правиш относно кода. аз например не разбирам толкова и затова говоря от логическа гледна точка) смятат останалите за глупаци(както ги е нарекъл и въпросния цървул в блога си) и че всеки трябва да разбира от кода или ако не разбира то да се довери на тези, които са го написали - в тяхната добронамереност и любов към раздаването на безплатен(в повечето случаи това се влага в значението на свободен софтуер) софтуер. Няма смисъл да продължавам да ти обяснявам, тъй като следващите ти аргументи са ми пределно ясни.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Всички сте прави, по своему - истината обикновенно е някъде по средата. Всеки сам трябва да си направи сметката, кое ще ползва и как(а, защо не и двете?).

Единствено не съм съгласен с такива крайни изказвания от типа на "цървул" и пр. Първо:

Всеки има право на мнение. И, второ:

Ние самите имаме да благодарим за доста неща на FSF и въпросния тип - просто много от вас не знаят защо.

Чичко Стив направи компютъра наш помощник, не тежест(както беше преди) и от проста сива/бяла кутия стана красив и удобен аксесоар.

Но...винаги има "но" - той бутна нещата към развиване на строго контролирана среда в отношенията "производител - разработчици - краен потребител". Именно тази схема напълни касата на епъл - всичко се контролира и продава срещу определен процент. От финансова гледна точка - евала, шапка му свалям. От гледна точка качество и сигурност - още евала. Минусът ли? Ами, в такава среда, крайният потребител няма много място и избор да лавира с възможностите, така че както вече казах - всичко опира до личен избор.

Едит: Забравих да добавя :) :Прав е бил и че няма смисъл от пазарни проучвания, "защото потребителите всъщност не знаят какво искат". Той е предложил най - доброто на пазара, поне в сравнение с останалите.

Фен съм му по много причини - ФАКТ. ;)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

@Антон: Въпреки, че съм съгласен с една част от изказванията ти, не мога да не ти отправя забележка, че пишеш без изобщо да помислиш предварително или най-малкото да прочетеш това, което си написал преди да го постнеш. Няма абсолютно никакво значение, че 99.99% хал хабер си нямат от кода ... достатъчно е, че ако има дори и най-малкия проблем в него именно този 0.0000001% "разбирачи" ще вдигнат вой до небесата и създателя на въпросния код или ще се извини и оправи нещата или ще бъде публично линчуван ... нещо, което в затворените системи за жалост няма как да се случи или най-малкото докаже.

За другия ти проблем, а именно, че някой нарекъл някой глупак, защото е избрал да се откаже от свободата си ... ами земи да оплюеш Ботев, който нарича по същата причина хората идиоти (За справка "В Механата") ;)

Факт е, че Apple се пооляха доста в затварянето на системите си, но в това от моя гледна точка няма нищо лошо. От една страна комапнията трупа приходи, което я мотивира и дава ресурси да прави по-добри продукти, а от друга страна силно затворените продукти са невероятно дурако-устойчиви - факт доказал се многократно в практиката. Така, че хем вълка сит, хем агнето цяло ... и лека пръст на овчаря :tooth:

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Ключът от бараката е в комбинацията : дизайн; уау ефект и вторият ти абзац ;)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

@Антон @sstavrov Занимавам се с ИТ, но лично аз и Hello World немога да напиша както се казва, без 15 warnings :smile: Мисълта ми беше, че ако имаш кода все някой го разбира и се виждат разни неща. За пример мога да ти дам пушилката, която се вдигна за записването на локациите където си бил в телефона. Ако нямаше джейл и не го бяха видяли това хора, които се занимават с код нямаше и да се разбере. Не го приемайте, че се заяждам, не съм имал намерение ако е прозвучало така.

Имах предвид, че реално МакОС e базиран и позлва кодовата основа на BSD (юникс ОС), която във 99.9% от вариациите си е с отворен код - FreeBSD, OpenBSD, NetBSD .......

Toва може би е имал предвид и Столмън.

Иначе мнението ми се припокрива с това на Alxx и Adept.

Затворените или отворените с-ми си имат предимства и недостатъците. Ако се интересувате, питайте ме на ЛС, може да продължим дебата.

Редактирано от HITMAN
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Присъединете се към разговора

Можете да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате акаунт, влезте сега да публикувате с вашия акаунт.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Разглеждащи в момента   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

×
×
  • Добави ново...