Премини към съдържанието
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

20 урока за живота от Стив Джобс


sharenia

Recommended Posts

294585.jpg

прочитането на автобиографията на Стив Джобс, човек разбира, че както при повечето от нас, неговата личност има много страни, пише Mashable.

То е можел да бъде резервиран, супер напрегнат, странен, противен, страстен, креативен, нечестен, отстъпчив и дълбоко интроспективен. Той е живял богат и уникален живот.

Ето и няколко урока от забележителния живот на Стив Джобс, които всички ние можем да научим:

Не чакайте

Когато младият Стив Джобс искал да създаде нещо и му трябвала някаква част, той отивал направо при първоизточника.

“Джобс искал да направи честотен брояч когато бил на 12 г. Намерил името на Бил Хюлет, основателят на HP, в телефонния указател и му се обадил, за да си набави части.”

Създайте собствената си реалност

Стив Джобс научава отрано, че когато не харесваш нещата в твоя живот, или в твоя свят такива каквито са, ги променяш, били то чрез действие или със силата на волята.

“Не исках да бъда баща и не бях,” споделя Джобс само с нотка на покаяние в гласа си.

Контролирайте всичко, което можете

Стив Джобс е бил до известна степен хипи. За разлика от повечето свободни духове от 60-те и 70-те, тойс е бил маниак на тема контрол с внимание към детайлите.

“Той иска да контролира своята среда и гледа на продукта като на продължение на себе си.”

Бъдете господар на грешките си

Джобс на моменти е бил груб и дори безразсъден. Може би няма по-добро доказателство за това от дъщеря му. Въпреки това, с напредването на възрастта Джобс, започва с по-голяма охота да си признава грешките.

“Направил съм много неща, с които не се гордея, като например да направя дете на приятелката ми когато бях на 23 г. и начинът, по който впоследствие се отнесох към всичко това,” казва Джобс.”

Познавайте себе си

Въпреки че не винаги е бил наясно с това как хората около него реагират на външността и поведението му, Джобс е знаел за собствените си внушителни интелектуални умения.

“Тогава едно по-смущаващо откритие започва да става ясно: Той е по-умен от родителите си.”

Оставете вратата отворена за фантастичното

През целия си живот Джобс търси духовно просветление и пречистване на тялото. Той не е бил особено религиозен, но не изключвал присъствието на нещо отвъд нашето земно царство.

“Смятам, че различните религии са различни врати към една и съща къща. Понякога мисля, че къщата съществува, а понякога не. Това е голямата мистерия.” — Стив Джобс

Не премълчавайте

Основателят на Apple е известен с изблиците си и понякога с прекалено емоционалните реакции. При разработването на продуктите нещата често са били „невероятни“ или „лай*а“.

“Той беше просветено същество, което беше жестоко,” спомня си Крисан Бренан, майка на първата дъщеря на Джобс. “Това е странна комбинация.”

Заобикаляйте се с брилянтни хора

Независимо дали е искал да го признае или не Стив Джобс не можеше да прави всичко. Да, той можеше да има огромно влияние върху всеки продукт и маркетингова кампания, но той също така знаеше, че има други хора на този свят с умения, които той няма. Ранното партньорство на Джобс със съоснователя на Apple Стов Возняк идеално илюстрира този факт.

Изградете екип от първокласни играчи

Прекалено често компаниите и мениджърите се примиряват със служители на средно равнище. Стив Джобс разпознава талантливите и решава, че всеки конфликт, който може да се породи в компания пълна с първокласни играчи, може да бъде балансиран с с невероятна продукция. Може би е бил прав.

Бъдете себе си

Стив Джобс често е бил толкова зает да бъде себе си, че е нямал представа как хората са гледали на него, особено в ранните му години на хипи.

“На срещи трябваше да гледаме мръсните му крака. Понякога, за да намали стреса, той потапяше краката си в тоалетната, практика, която не успокояваше толкова много неговите колеги,” казва Майк Маркула, първият председател на Apple.

Бъдете убедителни

Вярно е, че ранният Стив Джобс малко е понамирисвал и е бил неприятен за околните, но същият Стив Джобс се е упражнявал да гледа втренчено без да мига дълги периоди от време и открива, че може да убеждава хората да правят на пръв поглед невъзможни неща.

Показвайте пътя на другите

Джобс не е бил истински програмист или технологичен специалист. Не и какъвто е основателя на Microsoft Бил Гейтс, например. Джобс обаче е разбирал интуитивно технологиите и дизайна, което в крайна сметка променя очакванията на света за компютрите и по-важно за потребителската електроника като цяло.

“Честно казано ние не знаехме какво означаваше един компютър да е „приятелски“ докато Стив не ни каза.” - Тери Ояма част от екипа проектирал Macintosh.

Доверявайте се на инстинкта си

Стив Джобс е имал дълбока и постоянна вяра в собствения си вкус и е вярвал с абсолютна убеденост, че ако той харесва нещо, другите хора също ще го харесат. Оказва се, че почти постоянно е бил прав.

“Александър Греъм Бел правил ли е пазарни проучвания преди да изобрети телефона?” - Стив Джобс

Поемайте рискове

През цялата си кариера Стив Джобс поема рискове. Първо със създаването на Apple, след това с напускането на компанията и след това с връщането си в нея. В период, когато повечето компании търсят начини да диверсифицират дейността си, Apple, под ръководството на Джобс, закрива бизнеси линии и продукти и се концентрира в относително малко сфери.

“Една от философиите на Джобс за управлението е, че е важно от време на време човек да хвърли зара и да ‘заложи компанията’ на някаква нова идея или технология.”

След великото правете отново нещо велико

Във всичко от продукти до филми Стив Джобс се е опитвал след всяко нещо отново да създава нещо велико. Той няма такива успехи в ранните етапи на кариерата си, но направеното в Pixar и при последния му престой в Apple доказват способността му за това.

“В бизнеса има едно класическо нещо, което в синдромът на втория продукт,” казва Джобс по-късно. Той произтича от това, че човек не разбира какво е направило първия му продукт толкова успешен. “Преживял съм това в Apple. Усещането ми беше, че ако се справим със втория филм, ще успеем.”

Вземайте трудни решения

Добрите мениджъри и лидери искат да здраво усилено и често вземат непопулярни решения. Джобс очевидно малко се е интересувал от това дали го харесват и по тази причина е бил добре подготвен да прави тежки избори.

Презентацията може да промени много неща

Основателят на Apple е мразел презентациите на PowerPoint, но вероятно малко нехарактерно за него е смятал, че елегантното представяне на един продукт е от основно значение.

Намирайте начин да балансирате енергията си

Не е ясно дали Стив Джобс някога наистина уляга, но научава, че наличието на буфер между него и останалата част от Apple може да е от полза.

“В компания, водена от главен изпълнителен директор, склонен към тиради и унищожителна критика, Тим Кук се справя с най-различни ситуации хладнокръвно, с успокоителен алабамски акцент и благи погледи.”

Живейте за деня

Въпреки че се бори с рака, Стив Джобс рядко забавя темпото си. Болестта му помага да се концентрира върху усилията си и да преследва някои от най-големите си мечти.

“Да знам, че скоро ще бъда мъртъв е най-важният инструмент, който ми е попадал, за да ми помогне да правя големи избори в живота.” — Стив Джобс

Споделяйте мъдростта си

Стив Джобс не е филантропична натура. Той има страст към продуктите и успеха, но чек когато се разболява много сериозно започва да протяга ръка и да предлага мъдростта си на други в технологичната общност.

“Ще продължа да правя това с хора като Марк Закърбърг също. Така ще прекарам част от времето, което ми остава. Мога да помогна на следващото поколение да запомни произхода на великите компании тук и как да продължи традицията. Силициевата долина ме подкрепяше много. Трябва да дам всичко от себе си, за да се отблагодаря,” казва Джобс

data.bg

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Присъединете се към разговора

Можете да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате акаунт, влезте сега да публикувате с вашия акаунт.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Разглеждащи в момента   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

×
×
  • Добави ново...