darkheroz Публикувано Януари 4, 2012 Публикувано Януари 4, 2012 Здравейте, отскоро имам Мак и при сваляне на документи от бозата с имена на кирилица имам проблеми. Региона в настройките е български. Пише си нормално на кирилица, системният шрифт също мисля няма проблем. Прикачвам снимка. Моля за помощ. http://www.flickr.com/photos/72848754@N08/6635520985/ Цитирай
Stanev Публикувано Януари 4, 2012 Публикувано Януари 4, 2012 (редактирано) За съжаление все още нямам мак и не мога да кажа със сигурност, но ако настройките на мака са ти наред какви са ти настройките в уиндоса? Провери в regional settings / advanced дали пише българия. Също така може да промениш тази настройка и да го направиш да пише Serbian cyrillic. По този начин се решаваше преди проблема с файловете именувани на кирилица създадени с windows 98, които се теглят по мрежа от компютър с инсталиран XP Много е вероятно проблема да се крие точно в тези настройки. Пак казвам нямам мак и само предполагам може и да те подвеждам. Редактирано Януари 4, 2012 от Stanev Цитирай
darkheroz Публикувано Януари 4, 2012 Автор Публикувано Януари 4, 2012 Предполагам че проблема е в мака, защото на компютър с боза всичко е ОК. Системния шрифт уж е кирилизиран, ама не съвсем. Цитирай
DreamcatcheR Публикувано Януари 4, 2012 Публикувано Януари 4, 2012 Да не си пипал с някоя програма по шрифтовете? Suitcase Fusion например? Цитирай
darkheroz Публикувано Януари 5, 2012 Автор Публикувано Януари 5, 2012 Не съм пипал шрифтовете. Още от самото начало е така. Впрочем тези файлове които виждате са извадени от архив правен на ХР, да не е нещо от там ? Цитирай
Stanev Публикувано Януари 5, 2012 Публикувано Януари 5, 2012 Добре де как мислиш, че може а се досетим от къде са файловете???? Като искаш да ти се даде съвет вземи си опиши проблема и дай най-подробно иформация, какво си правил, кога се появява проблема и изобщо всички стъпки, които си предприел. Щом файла е от архив може windows-а на който е правен да е бил с кофти регионални настройки. Проблема е в това, че имената на файловете са писани с различна кодова таблица от тази с която се опитваш да ги четеш сега. Кирилица се садържа в KOI8-R, KOI8-U, UTF8, cp1251 и други. Зависи как е била настроена машината, когато е са били архивирани и още доста неща, но ще се наложи да се примириш с проблема ако чакаш готов отговор. За да си оправиш проблема винаги се налага и маклко четене, защото хората четящи тук не са врачки и за да има решение са нужни конкретни факти по проблема за който се пита. Цитирай
darkheroz Публикувано Януари 5, 2012 Автор Публикувано Януари 5, 2012 Файловете са закачени към входяща електронна поща в АБВ. Виждат се коректно в Сафари, но след изтеглянето им са на шльокавица. Нямам идея компютъра от който е пратена пощата какви са му регионалните настройки. Искам съвет как да си кирилизирам Мака и вашият опит в тази насока. Не искам да врачувате. Цитирай
Баба Гана Публикувано Януари 5, 2012 Публикувано Януари 5, 2012 Здравей, Аз така и не разбрах с коя програма отваряш тези документи!? Ако ги отваряш с "TextEdit", възможно е да ти излизат на маймунки. В този случай влез в Преференциите на "Textedit" и в табчето "Open and safe" промени в подточките "opening files" и"saving files" да бъде Cyrillic(Windows). Затвори програмката и отвори файловете наново. Не би трябвало да имаш проблеми. Успех! Цитирай
darkheroz Публикувано Януари 5, 2012 Автор Публикувано Януари 5, 2012 Колеги, прикачил съм снимка на екрана от Finder. Проблема с имената на кирилица е в него, свалени са от пощата в Downloads. С последната версия на Lion съм. Цитирай
profusion Публикувано Януари 5, 2012 Публикувано Януари 5, 2012 (редактирано) Прати ми на пощата един такъв файл да го видя при мен как ще е? EDIT: Не е проблема при теб, на моя мак се виждат пак шльокавици а моите файлове кирилски са си ок! Редактирано Януари 5, 2012 от profusion Цитирай
vesko06 Публикувано Януари 7, 2012 Публикувано Януари 7, 2012 Имам подобен проблем с китайски йероглифи, само че на iTunes-a. Как може да се оправи, че е мъка.. Цитирай
Баба Гана Публикувано Януари 7, 2012 Публикувано Януари 7, 2012 За Тюна трябва да си оправиш "tagg"- овете. Примерно с програмката "The Tagger". Цитирай
Recommended Posts
Присъединете се към разговора
Можете да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате акаунт, влезте сега да публикувате с вашия акаунт.