Премини към съдържанието
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

Технологичният свят през 2012 г.


LUBECA

Recommended Posts

thumb640x320_2012_future1_640x360.jpg

Началото на новата година не е време за равносметки и анализи. Това е момент за оптимизъм, за прогнози и опити да надникнем зад завесата на предстоящото; да видим бъдещето – макар и само 12 месеца напред; да се опитаме да предвидим какво ни очаква. И какво по-подходящо време за подобно упражнение в света на високите технологии от ежегодното Consumer Electronics Show, което неслучайно се провежда именно през януари.

Какви изненади са ни подготвили водещите компании в този сегмент? Кои са основните тенденции във висшата хай-тек мода, които ще определят облика й през 2012 година? И кои са технологиите, които ще променят живота ни в следващите 12 месеца? Това са само част от въпросите, на които CES (но не само) може да отговори, запазвайки място и за малко изненади – ей така, колкото да е интересно...

Процесорите на 2012

Макар често да остават извън полезрението на масовия потребител, малките силиконови сърца на всяка „джаджа”, която съвременният хай-тек пазар предлага, са от ключово значение за това, как (и колко дълго) използваме модерните напоследък таблети, смартфони или по-класическите "РС устройства", като мобилните компютри например.

18960-Intel-to-Release-22nm-Ivy-Bridge-CPUs-on-April-8-Say-Taiwan-PC-Makers-2.jpg

Тенденциите в този сегмент диктуват много от насоките в развитието на цялата високотехнологична индустрия и 2012 няма да е изключение в това отношение. За Intel например тя ще е важна година - на преход към нов технологичен процес. Новите Ivy Bridge чипове на компанията ще са от критично значение най-вече за производителите на мобилни устройства, тъй като благодарение на 22-нанометровата си архитектура ще предлагат повече производителност на по-ниски цени и при значително намалена енергийна консумация.

За AMD, които по всичко личи няма да успеят да усвоят 22-нанометровия производствен процес навреме, за да се състезават успешно с основния си конкурент, нещата отново ще се въртят около т.нар. Fusion концепция, събираща централен и графичен процесор в едно. Техните APU (Accelerated Processing Unit) ще играят важна роля на пазара за мобилни устройства и нископрофилни настолни РС.

По-бързи чипове и по-ниска енергийна консумация - това са двете еволюционни стъпки напред за микропроцесорния пазар през 2012.

Компанията залага много и на новата си Bulldozer архитектура, която, макар за момента да се представя леко разочароващо на фона на конкуренцията, все пак има сериозен потенциал за развитие. Следващата генерация ядра (с кодово наименование Piledriver), които ще я използват, може да се окажат приятна изненада за феновете на AMD.

Не бива да пропускаме и другите двама ключови играчи на мобилния пазар – Nvidia и Qualcomm. За тях 2012 ще е годината на четириядрените платформи (съответно Tegra 3 и Snapdragon S4), очакванията за които са големи и свързани най-вече с две неща: по-висока производителност и по-ниско енергопотребление.

Мобилната 2012

Може би ви направи впечатление, че повечето тенденции, които очертахме до момента, са свързани именно с пазара на мобилни устройства и по-специално „Светата троица” на този сегмент – „таблети – лаптопи – смартфони”.

38769-313483.jpg

macbook-pro-3-macbook-air621.jpg

Макар границите между тези три класа продукти прогресивно да се топят с времето, те все още очертават основните направления, които ще диктуват темповете в развитието на хай-тек бранша. Почти сигурно е, че ако (или по-скоро когато) в края на годината индустрията отбележи ръст, той ще се дължи именно на увеличените продажби на устройства, попадащи в една от тези три категории.

За Intel например идната година ще е годината на така наречения Ultrabook. Идеята на компанията в това отношение е да наложи нов стандарт в сферата на мобилните компютри с портативни РС системи от следваща генерация, събрали в себе си най-доброто от два свята: този на традиционните ноутбуци и така модерните напоследък таблети.

Първопричината и тук отново са вездесъщите Apple, вдъхновили ултрабук концепцията с техния MacBook Air. Всъщност много анализатори посочват, че през последните 5 години почти цялата индустрия не прави почти нищо друго, освен да се старае да имитира Apple по възможно най-добрия начин. Макар донякъде да звучи като преувеличение, в това твърдение има много истина предвид факта, че Apple си остава основният идеен двигател в трите ключови сфери, за които вече стана въпрос – първо смартфон пазара (iPhone), след това таблет манията (iPad), a сега и с новата ултрабук тенденция (Air).

Основното, около което се въртят нещата във висшата хай-тек мода за 2012, е новата ултрабук концепция на Intel. Компанията възлага големи надежди на "лаптопите от следваща генерация", но дали очакванията й не са прекалено оптимистични?

Специално концепцията за преносим компютър с дебелина на корпуса под 0.8 инча, време за автономна работа 5 и повече часа, плюс достатъчно конски сили под капака, за да „подкара” дори тежки Direct X 11 игрални заглавия, звучи неустоимо привлекателно. Доколко водещите компании в бранша (и Intel в частност) ще успеят да я осъществят на практика, обаче остава неясно. Според процесорния гигант до края на 2012 повече от 40% от продажбите в този сегмент ще са заслуга на ултрабук моделите. Подобен оптимизъм е нормален за компания, която в крайна сметка се опитва да наложи нов стандарт, зад който прозира желанието й за реализиране на колкото може повече от новите Ivy Bridge чипове. Нищо изненадващо предвид факта, че преходът към 22-нанометрова литография ще струва на Intel разорителна сума пари.

Дали обаче "дисижън мейкърите" на корпорацията не сънуват наяве? Intel сякаш прекалено много се стараят да убедят всички колко прекрасно „ново” нещо са ултрабуците. Това, а и някои други фактори (като например печално известната нетбук концепция, която въпреки огромния маркетингов шум, който се вдигна около нея, в крайна сметка не пожъна успеха, който й се предричаше) мотивира някои от по-скептично настроените пазарни анализатори (като Credit Suisse например) да прогнозират далеч по-скромен ръст на новия-стар ултрабук сегмент – едва около 10% от пазарните продажби.

Що се отнася до таблетите и смартфоните, там основната иновация, на която ще станем свидетели, е преходът към четириядрени процесорни платформи. Това, заедно с новите версии на двете водещи мобилни операционни системи – iOS и Android 4.0 (Ice Cream Sandwich), до голяма степен ще очертае облика на този пазар през следващите 12 месеца. Интересни тук ще са последиците от евентуалната интервенция на Microsoft, които възлагат големи надежди на бъдещия Windows 8, наричайки го „първия истински универсален Windows” – еднакво подходящ за десктоп и мобилни РС устройства.

Телевизорите на 2012

samsung-has-smart-tvs-with-dual-core-cpus-cameras-and-more.jpg

samsung-es8000-tv.jpg

Едва ли ще видим много game changing изненади в HDTV сегмента през тази година – това е тенденция, която CES за съжаление направи особено ясно видима. 3D телевизията откровено разочарова с липса на ключови иновации и значителни технологични подобрения – все още голяма част от съпътстващите я проблеми, като редуцирана яркост в стереоскопичен режим и дискомфорт при по продължително застояване пред екрана все така не са решени по достатъчно задоволителен начин.

Голям проблем си остава и липсата на качествено 3D съдържание, което да стимулира масовия преход от по-класическите HDTV дисплеи към модели със стереоскопични функции.

Интересно е да се наблюдава изместването на фокуса в посоката на развитие, която бележи бранша. Вместо акцент върху технологичните иновации производителите се концентрират най-вече върху функционалността. Иначе казано, залогът през 2012 ще е по-скоро свързан не със самите устройства, а с това, какво умеят те, какво ви позволяват да правите с тях и благодарение на тях.

Тенденциите са две – интелигентно управление и разширени възможности. Докато през миналата година концепции като Smart TV бяха просто интересна нова екстра, през 2012 тези идеи ще демонстрират повече зрялост, очертана най-вече от опциите за използване на различни приложения (и по-конкретно Android приложения).

LG_55_Inch_OLED_TV_0220120102084751736_620x385.jpg

Иначе казано, през идните 12 месеца ще видим доста телевизори, които ще поддържат култовата Google OS не по-зле от вашия смартфон или таблет. Това ще допринесе за разширяване на и бездруго доста впечатляващата Android екосистема и е поредната тенденция, зад която прозира силуетът на Apple. Истината е, че много производители избързаха да предложат подобна насока в развитието на Smart TV, водени от натрапчивите слухове, че Apple възнамеряват да развиват своя собствена концепция за „интелигентна телевизия”.

Разбира се, не липсват и някои впечатляващи революционни технологии с огромен потенциал, като например OLED дисплеите и 4К екраните с ултрависока резолюция (4096 х 3072 пиксела), но те все още са по-скоро с характер на екзотична атракция, отколкото 100% готови за пазарно предлагане.

Източник: HiComm

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

На всички е ясно,че с течение на времето таблетите ще изместят лаптопите като устройства! Получава се така,както в началото бяха тъчскрийн телефоните! Бяха малко и се считаха за екстравагантност,а сега като видя телефон с клавиатура и си мисля,че съм се върнал в каменната ера:) Таблетите просто са по-използваеми от лаптопите! По-удобни,по-лесни за употреба,по-леки! Аз просто не използвам своя Air откак минах на IPad! Какво прави човек пред компютъра ако не е програмист! Чете,пише,слуша музика,гледа филми,играе игри,ползва социалните мрежи,разглежда си снимките и клипчетата! Е...то май това не е проблем,за който и да е таблет! Хората не искат тежки операционни системи! Искат лесен и ултра бърз достъп! Всичко това е таблетът и естествено джобният компютър,демек...iPhone-ът:)

А,колкото до телевизорите....те ще са следващите домашни компютри! Достъп до всичко,бързо и лесно...Джобен компютър,таблет,телевизор и много забава:)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Таблетите съвсем не са по-използваеми от лаптопите.

Писането изобщо не е удобно.. Говорим за писане на статии, рецензии, че дори и доклад или реферат. Не за някой друг мейл или пост във форум.

По-сериозна графична и видео обработка също не може да се прави. Не вярвам някога таблетите да изместят компютрите.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Относно таблетите. За мен удачното решение е да нося таблетката извън офиса и в чужбина. Реагираш адекватно при нужда, че и презентация можеш да спретнеш (колкото и да в неудобно) батерията е с невероятния живот от 10 часа и т.н. РС- то или лаптопа са си за офиса. Така погледнато, лаптопа даже се обезмисля, заради по-високата цена в сравнение с настолна конфигурация (въпреки, че аз имам само лаптоп и на работа и в къщи). Така че не става и дума за изместване по принцип, а за изместване от лидерството по продажби!

Решението е индивидуално и всеки има своя концепция по въпроса! А има и още един момент наречен МОДА!

Редактирано от Tarashev
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Тарашев, един Macbook Air, е със същите размери и удобство, но таблета пред него е :D

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Аз съм на мнение, че е по-добре да си носиш лаптоп и смартфон, а не таблет и телефон. Шамана е прав, един MBA е доста по-добър избор пред един таблет, разликата в цената не е малка, но като дойде момента да използваш устройството MBA-то ще бъде в пъти по-добър.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Повтарям тезата си: "Решението е индивидуално и всеки има своя концепция по въпроса!"

Мен напълно ме устройва пада въпреки по-големите възможности на лаптопа. (А предполагам ще търпят и още развитие в бъдеще.) Единственото, което ми липсва е USB-то и то най-вече заради електронният подпис.

А иначе не вземам комисионни от продажби на таблети :D и то май за съжаление....

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Присъединете се към разговора

Можете да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате акаунт, влезте сега да публикувате с вашия акаунт.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Разглеждащи в момента   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

×
×
  • Добави ново...