Премини към съдържанието
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

Apple и техните най-големи провали и успехи според PC WORLD


LUBECA

Recommended Posts

През годините Apple развиха такава репутация, че за мнозина граничи с религия. Ако Apple прави нещо, това означава успех. Mac OS X, iPod, iTunes, iPhone, iPad и много други продукти на компанията са чудесни примери за това как се полагат основите на индустрия. Но както всяка история и тази на Apple, не е осеяна единствено с успехи. Периодичните изблици на прекомерна арогантност, кръвопролитните битки с конкуренти и късогледството, са изиграли ключова роля в развитието на компанията. Но кои са най-големите провали и успехи на Apple...?

Успех 1: iMac

За пръв път представен през 1998-ма година, iMac и до ден днешен се счита за един от най-големите успехи на Apple. Последните all-in-one Macintosh версии (21.5 инча и 27 инча), макар и дебютирали на пазара преди повече от година, все така са дефицитна стока, бленувани както от феновете на компанията, така и от почти всички любители на технологиите.

През годините Джони Айв (Johnny Ive) и дизайнерския екип на Apple продължиха да правят все по-мощни компютри, заемащи все по-малко пространство, като днешните iMac имат минорна прилика, спрямо класическия Apple Cinema Display.

thumb-18802-imac-then-now.jpg

Провал 1: Macintosh Portable

На пазара на делфини, Mac Portable беше същински кит. Да, включваше редица забележителни за 1989-та година технологии, като LCD екран с активна матрица, но тегло от 14 кг. просто няма как да се отъждестви с термина "портативен". Заради специфичния дизайн на батерията, Mac Portable често изобщо не се включваше, а и стартовата цена от близо 7000 долара, беше голяма хапка, дори за най-големите фенове на компанията.

thumb-18802-Apple_Macintosh_Portable.jpg

Успех 2: iPod

През октомври 2001-ва, Apple представиха iPod с кратък, но много ключов слоган: "1000 песни в джоба". Не толкова заради високата цена, колкото заради ексклузивната му поддръжка на Mac, първият iPod не беше типичен финансов успех. Но с второто поколение и добавянето на поддръжка на Windows, всичко се промени... завинаги! И в момента iPod е най-продавания MP3 плейър, много далеч напред, спрямо всяка конкуренция, като в сметките, дори не включваме iPod Touch.

18802-second_generation_classic_i.jpg

Провал 2: Motorola Rokr

Ако съществува един конкретен продукт, който да е станал причината Apple да контролират изкъсо всяка стъпка по производството на своя марка, то това със сигурност е Motorola Rokr. Лансиран като първият iTunes-съвместим телефон, устройството не изглеждаше да има нищо общо с перфекционизма на компанията - от дизайна, през изработката, до това, че всъщност не използваше изцяло Apple софтуер. О, при това не бива да забравяме, че това е един от много, много малкото продукти презентирани от Стив Джобс, който не работеше както трябва още на представянето си.

18802-rokr-itunes-mash.jpg

Успех 3: iTunes

Това което започна като Mac музикален плейър в последните дни на OS 9, се превърна в същински титан на дигиталното разпространение на съдържание. Обединявайки музика, филми, мобилни приложения, аудио книги, мелодии за телефон, подкастове и разбира се, игри, iTunes се превърна в повече от успех за Apple, чийто потенциал тепърва предстои да се разкрива.

18802-itunes-lg.png

Провал 3: Apple TV

Apple TV е от пет години на пазара, но с право, можете дори да не знаете за това. През цялото това време, продукта не получи никакви хардуерни ъпгрейди, освен увеличаване на капацитета, а и щом трябва да се хаква с нещо от рода на Boxee, за да бъде полезен, то явно нещо не е както трябва. Apple бяха прави, че телевизията и Интернет трябва да вървят съвместно, но пътя на изпълнението се оказа абсолютен провал. Многобройните ограничения към стриймваното съдържание, отказа да се правят сделки с доставчиците на онлайн съдържание, възхода на Blu-ray плейърите и това, че вече всеки голям производител на телевизори предлага собствени решения за онлайн съдържание, обрекоха Apple TV.

thumb-18802-apple-tv.jpg

Успех 4: iPhone

Какво може да се каже за устройството, което трансформира пазара на смартфони? Това, че е най-успешният смартфон правен някога? Това, че предоставя достъп до стотици хиляди приложения? Това, че всяка компания в бранша се опитва по един или друг начин да копира iPhone? Всъщност, каквото и да кажем за iPhone, ще е малко, спрямо постиженията на марката.

18802-iphone3gs-lg.jpg

Провал 4: Power Mac G4 Cube

Повече от десетилетие след премиерата си Power Mac G4 Cube е образец за индустриален дизайн и стил. За съжаление, именно заради нетипичния си дизайн и идеята компютъра да е просто едно лъскаво 8-инчово кубче, производствената цена е неимоверно висока. 2000 долара за десктоп машина са много, но поне да нямаше навика да прегрява или оптичното устройство да работеше както трябва за повече от няколко месеца.

През 2005-та година, Apple отново опитаха с мини компютър в лицето на Mac mini, но три пъти по-ниската цена от Power Mac G4 Cube си каза думата и в момента продължава да се харчи повече от добре.

thumb-18802-g4-cube-big.jpg

Успех 5: Intel MacBook

Когато Apple анонсираха, че се прехвърлят на Intel платформата на WWDC през 2005-та година, много от дългогодишните фенове предрекоха гибелта на любимата си компания. Наместо това, Intel Mac компютрите донесоха нови потребители (които знаеха, че могат спокойно да се прехвърлят на Mac, знаейки, че при необходимост могат да пуснат и Windows), по-бързи процесори, по-добра графика и тонове иновация. MacBook-а, който дебютира през 2006-та година е не просто най-добре продаденият компютър на Apple, но и най-добре продаденият лаптоп в историята.

thumb-18802-MacBook_Air.png

Провал 5: Macintosh Performa

Отдавна критикувани като доставчици на елитарни и скъпи компютри, посрещайки всенараствщата DOS и Windows конкуренция, през 1992-ра година изпълнителния директор на Apple Майкъл Спиндлър (Michael Spindler) решава, че компанията ще продава евтини Mac-ове с името Performa. И те наистина бяха евтини по всички параграфи - лесно чупливи и предлагащи ниска производителност. Лошото е, че наместо да разширят пазара, канабализираха продажбите на по-скъпите Mac компютри. А още по-лошото е, че в отчаянието си по онова време, Apple позволява на другите РС производители да разработват и продават Mac клонинги, от което Performa серията пострада, дори повече.

Между другото, когато Стив Джобс се завръща, като изпълнителен директор на компанията през 1997-ма година, първият продукт, който спира от производство е Performa серията.

thumb-18802-800px-Macintosh_Performa_6300.jpg

Успех 6: iPad

iPhone разви пазара на смартфони, но iPad основа пазара на таблети. Не че таблетите не се опитваха да пробият от около десетилетие (концепцията на съвременния таблет е изкована от Microsoft през 2000-та година), но страхотния дизайн, качествената изработка, сигурната и стабилна (макар и затворена) iOS структура, достъпа до десетки хиляди приложения и апетитната цена, с която конкурентите на Apple се борят и в момента, направиха от iPad тотален хит.

thumb-18802-ipad.jpg

Провал 6: Pippin

От години някои се питат, защо Apple не стъпят на пазара на настолните гейминг конзоли? В средата на 90-те, когато компанията е погълната от корпоративни драми и е най-уязвима спрямо конкурентите, Apple подготвят проект Pippin. Това е мултимедийно РС, но насочено предимно към гейминг и CD плейбек, приличайки много повече на съвременните PlayStation и Xbox, отколкото на традиционен компютър. Въпреки че Apple влагат сериозни средства в разработката на Pippin, новият продукт така и не излиза на пазара под логото на фирмата, а дизайна е лицензиран от компании, като Bandai и Katz Media, които правят собствени гейм конзоли. По онова време обаче, новите конзоли на PlayStation, Nintendo и Sega тъкмо стъпват на пазара и гейм разработчиците тотално игнорират Pippin.

18802-Apple-Pippin.jpg

Източник: PC World

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Пропуск! Първият голям успех(инженерен и комерсиален) е Apple II, дело на самия Стив Уозниак. Вторият(макар не донесъл много кинти) е появата на първия комп с графичен интерфейс - McIntosh.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Един от разработчиците е сгрешил и написал вместо McIntosh - macintosh, и от там в последствие идва и Мас.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Е, ако ме бъзикаш за изписването - операционната(и в последствие компютрите), за кръстени на това: http://en.wikipedia.org/wiki/McIntosh_(apple)

Факт е, че Епъл го изписват различно, но защо - не знам.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Е точно теб ли да бъзикам?

Просто реших да споделя нещо прочетено наскоро в една книга за сгрешният сорт ябълки.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Всяка компания има както падения,така и подеми! Бизнесът е такъв,че който направи първи нещо ново и интересно,то той и ще успее! Най-големият успех на Apple е iPhone,следван от IPad! Но iPhone е по-значим,защото първи ги изтреля там където още някой не могат и да повярват!

На върха обаче е много ветровито!

Ако Apple не направи конкурентно портфоли за домашно развлечение не ги чака нищо добро! Силата на Аpple е точно голямото разнообразие от софтуер,а той неминуемо минава на домашното кино,къде всички обичат да прекарват семейните вечери! Час по-скоро,компанията трябва да създаде супер "телевизор",който да позволява пълноценно използване на AppStore! Явно е че досегашният им продукт Apple TV пълен боклук,който не се черпи така,както IPad и iPhone!

Пътят е повече от ясен и той се състои в "светата тройца"-iPhone,IPad,ITV.....Контактувай,Учи и се забавлявай с Apple! Това е то,просто и ефективно,поне според мен:)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Правиш ли разлика между Apple TV и Apple TV 2 или просто си говориш, колкото да не издишаш на празно? ;)

Sent from my iPhone using Tapatalk

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Има много хляб в телевизията, която от ден на ден става все по-интерактивна. В момента комбинацията от Dreambox и Apple TV 2, правят телевизорът ми един уникален мултимедиен център. С радост бих се ръснал за един телевизор, който да има вградени всичките тези екстри.

Статията като цяло има два основни пропуска: Apple TV 2 и MacBook Air.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

За това за което Вили говори и аз бих се ръснал с удоволствие, писна ми от кабели и дистанционни.

off. Като спряха някой програми на Булшита и разкарах Dreambox-a, иначе Apple TV-то ме е яд, че не съм си го взел по-рано.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Присъединете се към разговора

Можете да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате акаунт, влезте сега да публикувате с вашия акаунт.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Разглеждащи в момента   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

×
×
  • Добави ново...