Премини към съдържанието
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

ЧЕСТИТО: "Дойче веле": Затъпяващите деца на България


Sladichuk®

Recommended Posts

България „заслужи” поредния позорен приз - първо място в европейската класация на затъпяващите деца и младежи. Кой тогава да оправи България, щом поколението, от което зависи нейното бъдеще, получава такава оценка? Коментар на Еми Барух, Дойче веле:

Първо място в европейската класация на затъпяващите млади бе присъдено на България от Европейската фондация за подобряване качеството на живот. Страната заслужи този позорен приз със следния резултат - 21.8 на сто от младежите на възраст между 15 и 24 години нито имат образование, нито се стараят да придобият някаква квалификация, нито работят. (Как живеят?!)

Изследването сочи също така, че категорията на хора без никакви перспективи в България е двойно по-голяма от средния показател за ЕС.

Пожертваните деца на прехода

Хората без никакви перспективи са нещо като “пожертваните деца на прехода”: момчета и момичета, които растат в конфликтна зависимост от своите родители, в опасна подчиняемост на улицата.

Те се шляят и тъгуват в непропускливата среда на собствената си изолация, неспособни да оцеляват самостоятелно, неспособни да се ориентират в хаоса на времето, имитатори и епигони на пошлите модели на успели хора, които ни натрапват тиражните медии.

Този резултат може да бъде прочетен по няколко начина: първо, като въведение към краха на илюзиите на родителите; две поколения българи възприемаха “Европа” като десерт, като крайна цел след едно пътуване на буксир, а не като начало на пълноценно общуване на свободни хора, способни да правят самостоятелен избор и да приемат последствията от това. Тези родители така възпитаха и децата си.

Второ, челното място в европейската класация на затъпяващите млади означава отстъпление от основополагащите принципи, записани във Всеобщата декларация за правата на човека - като право на просвета и образование и право на достоен живот.

И трето, този резултат е диагноза за състоянието на българската демокрация, която е все по-уродливо отстранена от потребностите на “демоса” и все по-бездарно размазана около мегаломанията на политическия елит.

Правопис? Какво е това?

Още по-тревожен факт от въпросното подреждане на България между страните с най-лошо качество на живот са изнесените неотдавна данни за базисните знания на младежите, които постъпват в университетите.

Тяхната ужасяваща неграмотност е в основата на една спорна идея - да се въведе задължително обучение по правопис за първокурсници... Въпросът е как да бъде вменено на автономното висше учебно заведение да прави това, което училището е пропуснало в продължение на 12 години!

Ето как, през 2012 година осъмваме безутешно изгубени по пътища, които не водят наникъде, заобиколени от безпросветното безгрижие на 15-20-годишни момчета и момичета, които приемат паразитирането за нормален начин на живот, и на други хора, които приемат това за несъществена подробност от битието на съвременна България.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

В момента съм 12 клас, уча в езикова гимназия и положението е много по-лошо от написаното, а да не става дума за по-малките класове. :mellow:

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

И преди съм казвал, всяка нация заслужава участа си !

R.Stoychev не е нужно да ни уведомяваш,ние го знаем и без статията, всичко си е във вашите ръце , или ще се учите или ще ни затриете !

Редактирано от kawabiker
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Хах...не разбирам защо опреквате подрастващото поколение, а не търсите вина в израстналото такова! Не в децата е вината...според мен.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Само не започвайте спор за първенството на яйцето или кокошката.... Децата са продукт – квинтесенция на обществото. Общество със суицидни, канибални наклонности не може да вини свое творение – обратното е валидно.

Ето ви още за размисъл – статията може да е фикция, но съдържанието е вярно :

Умберто Еко: „България?! Там тези които мислят за бъдещето емигрират.“

Във връзка с излизането на българския пазар на последната му книга „Пражкото гробище“, известният писател даде интервю за Дарик радио, в което между другото прави неприятни констатации относно родната действителност:

- Г-н Еко, след доста дълго забавяне на българския пазар ще излезе вашата последна книга „Пражкото гробище“, която предизвика доста разгорещени реакции в редица западни държави. Защо се забави толкова издаването й в България?

- На този въпрос би трябвало да отговорят българските издатели, но аз лично не се учудвам. Наблюдавам вашата страна отдавна и знам, че тука нещата се случват или с голяма доза закъснение, или изобщо не се случват.

- Какво имате предвид, като казвате, че ни наблюдавате?

- Интересни сте ми. Виждате ли, навсякъде около вас ври и кипи, светът се променя. Свидетели сме на революции и протести, като започнем от арабския свят, минем през Щатите, Европа и стигнем до Русия. Хората се обединяват в опит да задават въпроси, да търсят отговори и да предизвикват промени. България е една от малкото страни, в които някак си тези неща остават извън кадър и обществото не реагира или, ако го прави, то е вяло и апатично, да не кажа безлично. По скоро някак си по задължение, а не с истински хъс и емоция.

Не градя впечатленията си само от последните години, но и от времето, когато Източна Европа преживяваше това, което сега преживява арабският свят. И тогава във вашата държава промяната премина някак си спокойно, лежерно, да не кажа, че това, което трябваше да стори обществото, бе сторено от комунистическата върхушка. Вие бяхте и си оставате прецедент, властимащите свалиха сами себе си, пребоядисаха се и отново поеха управлението, докато обществото им ръкопляскаше по площадите, имитирайки някакви опозиционни митинги, дори не и протести.

Обществото ви прилича на подритван от тълпата човек, оказал се не по своя воля в центъра на протест, опитващ се да си пробие път през множеството, но вместо това понесен от него. Този човек не знае на къде го водят, не знае какво се случва, не желае да участва в този протест, но не знае как да излезе от тълпата. Единствената му цел е да се отскубне и да намери сигурно място, откъдето да може да наблюдава ставащото, но не и да участва.

Ако погледнем държавата ви като цяло, то тя привлича внимание именно със странното спокойствие, царящо в нея. Независимо какво, къде, как и защо се случва, това сякаш не оказва особено влияние върху България. Реакция няма. Прилича на смъртник, чакащ примирено съдбата си, такава, каквато Бог му я е отредил.

- Не сте ли прекалено черноглед? Не мислите ли, че България всъщност е в ролята на мъдреца, наблюдаващ от висотата на своето познание случващото се в света, осъзнал, че всичко е суета на суетите?

- За съжаление не. Според мен България е една умираща, изчезваща държава, чието общество е загубило способността си да реагира адекватно на наглостта на подлеците, наметнали върху си наметалата на демокрацията и пазарната икономика и представящи се за политици и бизнесмени. Нима е възможно в 21 век, в пределите на Европа, изграждането на пътища и метро да бъде считано като огромно постижение, откриването на пречиствателни станции, обновяването и ремонтирането на различни сгради да бъде значимо събитие? Та това са нормални функции на държавата. Какво значимо достижение е това да асфалтираш път, докато другите строят космодруми, изследват космоса, създават иновации и развиват модерни технологии? Можеш ли да се хвалиш, че по улицата няма дупки, докато по тротоарите не можеш да вървиш? Че строиш църкви, а закриваш болници? Че прокарваш пътища, докато се обезлюдяват градове и села?

Не е тайна, че вие се топите. И то не бавно и полека, а със скорости, огромни в исторически план. Вие сте единствената държава в Европа, която действително е заплашена от изчезване и дори наименованието България да продължи да съществува, то хората, населяващи тази територия надали ще имат нещо общо с българите, или ако имат, то ще толкова, колкото общо имат българите с траките. Такъв процес на изчезване на дадена нация е рядкост да се наблюдава, особено в съвременния свят, затова и вие представлявате интерес за редица изследователи и за мен в частност.

- Нима наистина смятате, че обществото ни е неспособно да излъчи хора, които да променят това апокалиптично бъдеще, което описахте?

- От това, което виждам, не бих могъл да ви обнадеждя. Обществото и не само вашето се дели на три части: Такива, които са забили поглед в миналото; такива, които живеят изцяло в настоящето и такива, които гледат в бъдещето. Тези, които са се втренчили в миналото, се гордеят с постиженията на предците си, но са неспособни да им подражават, именно защото живеят с миналото и не осъзнават реално протичащите промени около тях. Те дърпат страната назад, искат да върнат това, което е било, но нещата се променят и това, което е вършило работа вчера, днес я спъва. Ако вашият княз Борис бе като тях, то надали щяхте да имате азбука и собствена писменост.

Тези, които живеят в настоящето, те се интересуват само от себе си, ден за ден, всеки ден. Едни заради бедност – душевна и материална, други заради алчност! Едните са обзети от страх, стрес и апатия, а другите от корист, завист и жажда за плътски удоволствия! Те смятат, че парите са основното средство, което ще реши проблемите им, ще им даде сигурност и стабилност. Те са жертва на промените и вярват, че с пари могат да си осигурят един остров на спокойствието, където спокойно и блажено да изживеят дните си, без да се налага самите те да се променят. Те живеят в безвремие, в едно безкрайно тягостно настояще, вкопчили се в днешният ден, страхуващи се от утрешния. От тях не можеш да очакваш нищо, те не могат да се борят, защото не знаят за какво.

Тези които живеят с мисълта за бъдещето, те са хората, които движат света. Те осмислят това, което е било и това което е в момента, и чертаят пътя на бъдещото развитие. Те са откривателите, мислителите и идеолозите на обществото. Те са строителите на новите обществени взаимоотношения, на хуманизма. Те са тези, които търсят смисъла на живота.

За съжаление, при вас тези, които гледат към бъдещето, са подложени на убийствен натиск да бъдат претопени в останалите две групи. На тях не им се дава поле за изява, нямат възможност да развият и реализират идеите си. Тези хора, обаче, не приемат и никога не са приемали с примирение наложените им ограничения, и не са се поддавали на натиска на апатичната маса. Те търсят място, където могат да осъществят мечтите си, без да се страхуват от неизвестното, без да се задоволяват с илюзорната моментна сигурност. България не е това място – там тези които мислят за бъдещето емигрират! А тези, които останат, биват смазани.

Пагубното за България е, че нейните управници са само люде, принадлежащи на първите две групи. Те дават за пример миналото, без да имат поглед върху бъдещето. Те следват чужди указания, чужди напътствия и служат на чужди интереси, в името на собствената си настояща моментна облага. Те са празни, кухи, безидейни. Те сочат грешките на миналото, за да оправдаят настоящето, докато се страхуват от бъдещето. Това е вашият елит.

- Това ли е единственото, което виждате в България, нима няма оптимистична теория?

- Всъщност има. Може би България е първата глобална държава. Тя ще е първата, която ще се разтвори в новия свят, и нейните чеда, гледащи в бъдещето, ще станат водачи на земното население. Виждаме, че доста българи и хора с български корени заемат престижни политически и научни постове в целия свят. Един ден светът ще бъде обединен в една общност – планетата Земя и може би българите са тези, които поставят началото на този процес, давайки пример на целия свят със спокойното приемане на смъртта на националната си държава. Българите няма да умрат, не и тези, които гледат в бъдещето, те просто ще се наричат земляни.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Хах...не разбирам защо опреквате подрастващото поколение, а не търсите вина в израстналото такова! Не в децата е вината...според мен.

Амии..Упреквам те. Дали ще се стремиш към усъвършенстване и ще градиш живота си, зависи само и единствено от теб. Желанието да се образоваш също зависи от теб, ама ти се интересуваш от програмиране например, к'во те бОли българският език - така е с повечето. Имаш претенции за образован, чак програмист, но пишеш изключително неграмотно. Тони ти го каза веднъж, но ти така и не вдяна...

Човек може да е супер спец в дадена област, но никой няма да го приеме на сериозно ако е малограмотен, не познава собственият си език, история и пр.

Редактирано от Alxx®
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Неграмотността и липсата на елементарни познания по граматика, литература, български език (а и всички останали предмети, разбира се) се превърна в държавна политика в последните няколко години. На (говоря за тази власт, защото тя е на дневен ред, а и наблюденията ми основно са тези две години) властимащите не им трябват кадърни, можещи, знаещи, образовани хора, а просто послушни. Поради тази причина никой не обръща внимание на образованието и дори не си прави труда да се опита да създаде дългосрочна държавна политика в тази насока. Самия премиер (ако забелязвате) винаги е избягвал темата образование, просто защото е абсолютно некомпетентен (и в сериозна част неграмотен) и затова няма как да набърка образованието с магистралите.

Ако се заговорим за министъра, съвсем спокойно ще се ограничим в рамките на едно изречение: Некомпетентен, но послушен плейбой (поне той се има за такъв, а и заобикалящите го също).

За зам. министрите искате ли да си кажем по 2-3 думи?

Нека пак е в едно изречение и само за едната, за да не губим време в излишни отклонения тематични: "Новият зам.-министър на образованието Милена Дамянова беше избрана пред останалите кандидати, защото има любопитство към живота, защото е млада и не е обременена от рутината."

http://www.dnes.dir....87?tag_id=49951

Давам и линка, за да не ме упрекне някой в пристрастие.

В министерството мога да ви кажа един по един от шефове на отдели и директори на дирекции кой откъде е дошъл и с какво образование е.

Има ли смисъл, при положение, че между тях има такива със средно образование и меко казано неподходящи да бъдат учители, а камо ли началници и хора, които трябва да творят и градят образованието ни?!?!

Интриги, простотия, злоупотреба с власт и влияние - това е образованието ни към днешна дата откъм ръководство.

Директорите на училища - тези, които си обичат децата и работата (винаги съм споделял мнението, че учителя е като доктора - или ти идва отвътре и ставаш или работиш за едната заплата и чакаш 40 години да минат ей така и да дойде пенсията), те с цената на много кръв и пот работят и поддържат нивото на училището си, на учителите, на чистотата и не на последно място при тях желанието на децата да ходят на училище е огромно и го правят с кеф и желание.

За втория тип директори няма какво да говорим - всички виждаме в техните училища какво става...

Дори отсъствия не пишат и не гонят деца, за да не загубят субсидията от министерството. За тях важна е бройката, а не качеството и нивото.

Защо си направих труда да пиша всичко това ли?!?!

Защото за да се стигне до някакво що-годе приемливо ниво или поне да се тръгне в тази посока, са необходими неистови усилия и от учениците и родителите им и от самите директори, учители и възпитатели, но и държавната политика задължително трябва да участва в процеса. Едната страна само да е липсваща - всичко е излишно. Гледат да добарат парата и нищо друго не ги интересува. Няма отчетност, няма работещ инспекторат, назначенията са с ходатайство (споменах по-горе), а не по ерудираност и подходящо образование и ценз.

Какво искате от децата?

Как едно дете да бъде добре изучено и с подходяща езикова култура и добро възпитание, при положение, че директора и учителите му не ги интересува нищо друго, освен заплатата и желанието да се издигнат в йерархията по партийна линия, за да имат повече облаги и далавери?!?!

Да, децата ще попият и възприемат всичко, което им се предложи насреща и когато са обградени с внимание, обич и подхода към тях е като към собствени деца.

Оф спирам, че така ще откарам до утре.

Но мога още тонове да изпиша.

Ще изпреваря въпросите и ще кажа, че не съм учител и нямам нищо общо със системата.

Работя от другата страна с тях и не искам децата ми да изчезват един по един в чужбина, а да получат тук нужната квалификация, призната поне в европейски мащаби.

За съжаление едното ми дете вече се разкара със скоростта на девет диви прасета, другия и той вече е приет и есента изчезва...

Другите двама са малки още, но тях аз лично ще им набия шута да се спасяват от тук.

Накрая съм аз...

Децата няма как да не са затъпяващи, при положение, че навсякъде са заобиколени с тъпаци и тъпизми.

Обратното би било нереално и против всякаква житейска логика, а както добре знаем живота е драматургично правилен.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Да бе знам, че всички сте доктори по всички науки ;) а тони е най :smile:

...зависи единствено от теб, ама след една определена възраст, да кажем 14-15 години. Преди това нищо не зависи от теб, ами от семейство, среда и т.н., но е по-лесно да се каже, че децата са зле и да продължиш да гледаш себе си!

пп: и твоят пост има грешки, ама на теб сигурно ти е позволено....можеш да го преправиш още няколко пъти, пък после пак ме храни ;)

Редактирано от iHustle
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Едно също интересно четиво, почти във връзка с темата:

"Българите са неспособни да създадат работеща държава." - едно интервю на холандския премиер Марк Рюте

Предполагам, че сте го чели (или поне повечето от вас). След като излезе в медиите интервюто беше обявено за недействително, но дори да е недеиствително, има много истина, написана в него.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Аз съм пряк свидетел на това, че повечето от наборите ми са пълни неграмотници.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Веско , а ти защо не си като тях ? Имам в предвид кажи на нас закоравелите руски език поназнайващи , кое кара днешните тинейджъри да са такива каквито ги описва статията - родителите, училището и/или средата след училище , телевизия планета , футбулното първенство и т.н. !?!?!?

Редактирано от kawabiker
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Компютри и интернет е проблема....

Човек като се лепне и забравя за всичко!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Аз защо си мисля, че учителите имат пряка вина. Редовно си ги гледам как карат кръжока, дъвчейки тютюн редом с учениците.

На второ място родителите, но тях по-малко виня, имайки впредвид обстановката в страната - безработица, малки заплати и т.н. Главите им просто пушат.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Според мен мисленето им е много неправилно и ограничено. Ходят на училище само, защото трябва, а не защото искат да научат нещо. Интересува ги само Facebook, цигари, наркотици, чалга, дискотеки, компютърни игри и т.н. Аз също мисля, че интернета е виновен за това, но и родителите не са по-малко виновни. Не може цял ден да стоиш пред компютъра и родителите да не ти кажат нищо, просто не е нормално. Относно неграмотността, мисля че писането на шльокавица указва голямо влияние. Много малко са подрастващите, които пишат на кирилица. @kawabiker, аз защо не съм такъв ли? И аз не знам, просто мисленето и вижданията са ми различни. Аз също прекарвам доста време пред компютъра, но винаги намирам време и за училище. Просто не се интересувам от цигари, наркотици и ЧАЛГА.

П.С

Форумът ми дава допълнителен стимул. Аз също не съм перфектен, но много държа да съм грамотен и зрял човек.

П.С 2

А най е трагично, когато видя възрастен човек, който не може да пише и пропуска елементарни грешки. Какъв родител би бил този човек? А детето му? Просто не искам да коментирам, че ме е срам вече.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добре де Веско , аз на теб много ти се радвам , че си такъв , ама я ми кажи ти правиш ли опит да промениш някой твой набор към по добро, в смисъл като го видиш , че се държи безумно казваш ли му , че пропада, че е кух, че може да е по-добър, че има потенциал и т.н. - вярвам че си имате думи по модерни за всичко де , ама ти ме разбираш :D !!?!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Разбира се, че се опитвам, но няма кой да ме чуе. Ти му викаш "Спри се", той ти вика "Я си гледай работата, ще си правя какво искам". Кажи ми какво да му кажеш на такова .... :smile:

П.П

Не съм аз човека, който може да му каже нещо, обаче.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Опитвам се да открия едно интервю на Божидар Димитров , в което стана въпрос за днешните тинейджъри и човека каза нещо от сорта ( карам по много смътен спомен) - По цял ден само за пиене и веселие мислят , а за обучението хич ги няма и вървят на пропадня - та се оказа обаче , че тези думи са на 2000 години , та се надявам аз , надявам сеееее ................. да си е просто временно явление !

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Има една римска сентенция "Mali corvi malum ovum" - "Лоши гарвани - лошо яйце"

Децата са такива, каквито са им родителите.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

П.П

Не съм аз човека, който може да му каже нещо, обаче.

Ей тук бъркаш според мен . Преди години имаше една "безумица " наречена гражданско общество , а по преди това са учили хората, които са се превърнали в гражданското общество , че при капитализма човек за човека е звяр, а при комунизма винаги трябва да си в помощ при нужда .

Не искам да кажа нищо на тема политика !

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Аз пък не виждам смисъл да се усложнява толкова. Едно дете се ражда чисто и неопетнено, средата е тази, която изгражда един човек, а тя започва от родителите и тогава всичко останало.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Не съм съгласен с тези, които казват, че вината е в компютрите и интернета.

Компютъра също може да образова човека. И аз кисна пред него с часове, но чета информация, която ми е интересна/полезна, следя новини за света и т.н.

Недейте да упреквате технологията. Проблема е съвкупност от безразличието на родители, учители и управляващи. Проблема е в средата, в която отрастват тези деца - от кого да видят добър пример? От крадливите корумпирани политици или от алкохолизираните надрусани чалга-бабаити по дискотеките?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Прав си, проблемът не е в технологиите като цяло, а в начина на използване.

iHustle, ще ти кажа две - три неща и приключвам:

1. Нямам претенцията че съм безгрешен, но се старая за разлика от останалите. Учих в лошо време, когато учителите просто присъстваха и гладуваха като кучета, а качествени преподаватели по западни езици просто липсваха.

2. Нищо лично срещу теб, просто твоята неграмотност се набива на очи, на фона на претенциите които демонстрираш.

3. Щом казваш не зависело от децата - говориш лошо за собствените си родители. Кажи че не е така?!

П.П.

Да бе знам, че всички сте доктори по всички науки ;) а тони е най :smile:

Ами...Тони(Тони се пише с ГЛАВНА БУКВА) е висшист, завършил в по - зряла възраст и воден от желание за усъвършенстване, не защото мама или тате са го пратили и платили изпитите му. Аз имам средно специално, мн.добър успех, отделно говоря и пиша свободно на четири езика, като ползвам по две вариации на кирилицата и латиницата. Можеш да ме пробваш ;) Езиците са ми по две линии - едната е произходът и желанието на майка ми да мога да общувам на двата, другата - собственото ми желание да знам повече.

Не, не си едитвам мнението, след като е отговорено по него. Ти, вместо да лаеш - погледни датата и часа на редакция, и осъзнай най - после какво ти говорят.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

1. Тогава не прави забележки на другите. Кой говори тук за западни езици?

2. Не виждам как моята неграмотност е по-голяма от тази на повечето пишещи в тази тема, включително и теб. И какви претенции? Не аз почвам да отбелязвам грешките на другите...с други грешки.

3. Мисля, че родителите ми са ме възпитали достатъчно добре, т.ч. нямам оплаквания :)

Живи и здрави :)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Май наистина не вдяваш...погледни поне коя твоя реплика съм цитирал и се спри накрая. Не се оправдавай с мен - куца ми пунктуацията, но никога правописът! Защо споменавам други езици ли? Темата беше "желанието за образование" май?

Не искам да споменавам и един друг член на форума, че ми е френд(поне не е претенциозен), който е дипломиран инженер от няколко месеца, но още пише "батериЙ" и пр...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Присъединете се към разговора

Можете да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате акаунт, влезте сега да публикувате с вашия акаунт.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Разглеждащи в момента   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

×
×
  • Добави ново...