Премини към съдържанието
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

Защо SOPA ни засяга.


R.Stoychev

Recommended Posts

"Bчера беше денят за протест срещу готвения от американския Конгрес закон срещу онлайн пиратството - Stop Online Piracy Act (SOPA). В него се включиха десетки сайтове по различен начин."Дневник" публикува коментара на блогъра Пейо Попов защо SOPA засяга и нас. Той е спрял достъпа до останалото съдържание (Wikipedia днес затвори достъпа до английската си версия) и е сложил черен фон (цветът на протеста) .

Законопроектите SOPA и PIPA не са проблем, който се отнася единствено до САЩ. Ако се приемат, тези законопроекти ще окажат пряко влияние и върху вас, поради следните причини:

Разпоредбите ще имат приложение и извън територията и юрисдикцията на САЩ. Както се казва във стария виц - САЩ се противопостявят на намеса във вътрешните им работи по цял свят. Да, може да ви се струва нагло, но те не само твърдят, че имат "in rem" юрисдикция, но и могат да я наложат, защото на практика контролират Интернет.

Имената и номерата (домейните и IP адресите) в Интернет се контролират изцяло или предимно от организации, които се подчиняват на САЩ. Ако считате, че "притежавате" домейн или адрес и може да се разпореждате с него - грешите. Той ви е даден за временно и условно ползване от организация, която ще трябва да се съобрази с каквото и да е законно в тази държава.

Дори и да не притежавате сайт, който може да бъде засегнат, то вие ежедневно ползвате софтуерни продукти и достъпвате информационни ресурси, които може да станат обект на превратно използване на правомощия, дадени от тези закони.

Заплахата да бъдете засегнати не е нещо бъдещо и абстрактно. Ние и в момента сме изолирани от световната култура и на практика натикани в културно гето, заради агресивния подход за защита на интелектуалната собственост на чужди компании. Колкото и да се противопоставяме и заобикаляме на ограниченията, наложени от еничарската политика на нашето правителство, то този закон ще даде допълнитени инструменти за ограничаване на основното ни право за достъп до информация и културните достижения на съвремието. Или за да го кажа по-ясно - представете си свят, който ще може само телевизия да гледате.

Когато това се случи и ви спрат не само "културните достижения" и полезните приложения на Интернет, но порното, музиката и сериалите ще имате достатъчно възможност да мрънкате. Сега е по-добре да направите нещо."

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Всеки който има 1 минутка може да даде гласа си тук:

http://www.avaaz.org/en/save_the_internet_action_center_b/?slideshow

И Гугъл имат подобна страница, но изискват щатски зип код за да гласуваш.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

САЩ размислиха за антипиратските закони

Сенаторите в САЩ се отказаха да гласуват спорните антипиратски проектозакони Protect IP Act (PIPA) и Stop Online Piracy Act (SOPA) под натиска на протестиращи в САЩ и Европа опоненти на законите, съобщи CBS.

Лидерът на демократичното мнозинство в Сената Хари Рийд обяви днес, че отлага процедурния вот на PIPA, който трябваше да се състои във вторник. Малко след това от съдебната комисия в Сената съобщиха, че няма да гласуват SOPA.

Големи сайтове като Wikipedia и Reddit проведоха 24-часов протест в сряда срещу антипиратските проектозакони. Хиляди американци пък атакуваха избраните от тях сенатори с телефонни обаждания и електронни писма с настоявания законопроектите да бъдат преразгледани.

Хари Рийд насърчи създателя на PIPA Патрик Лийхи да продължи да усъвършенства текстовете на закона, така че да намери баланса между защитата на интелектуалната собственост на американците и отвореността на интернет.

Лийхи обаче нападна сенаторите, които оттеглиха подкрепата си за законопроектите и ги обвини, че нехаят за ограбването на американска интелектуална собственост.

Източник: dnes.bg

Добра новина, въпросът е кога ще им скимне наново да гласуват законопроекта (или някой подобен)...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Не е по темата, ама са затворили Megaupload...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Мисля, че е по темата, защото са го затворили под натиска на същите хора, които лобират за този закон.

И всичко това, защото една шепа милионери са алчни гадове.. :(

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Ето и малко информация по темата...

Шефовете на популярния уеб ресурс са арестувани

Американската прокуратура издейства затваряне на MegaUpload - един от най-големите ресурси за обмен на файлове, по обвинение за разпространение на пиратско съдържание.

Популярният ресурс за обмен на файлове MegaUpload бе затворен, а неговите шефове арестувани

Предполага се, че инициатор на затварянето е медийният холдинг Universal, който неотдавна обвини сайта в съдействие на пиратството, съобщи electronista.com.

Същевременно в Нова Зеландия бяха арестувани шефовете на MegaUpload. Те са обвинени в нарушаване на законодателството за авторски права и нанасяне на щети в размер на $500 млн. на притежателите на права - на толкова се оценяват пропуснатите приходи.

Представители на MegaUpload твърдят, че сайтът не способства разпространението на пиратско съдържание и винаги е премахвал подобно съдържание по искане на притежателите на авторски права.

В отговор хакерите от Anonymous предприеха мащабна DDoS атака срещу редица сайтове, свързани със закриването на MegaUpload. Сред тях са сайтове на ФБР и на големи компании от развлекателната индустрия като Universal Music, BMI и др.

В атаката участват над 5600 хакери, като според Anonymous това е най-голямата акция в историята на групата. Част от атакуваните сайтове са били извадени от строя за дълго време.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

По принцип допреди малко мегата беше тук http://109.236.83.66/ , сега лично аз не я виждам , ама май повредата е при мен !

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

WE DON'T HAVE ANY DOMAIN NAME FOR NOW

ONLY THIS IP ADDRESS (http://109.236.83.66) BEWARE TO THE PISHING SITES!

This is the NEW MEGAUPLOAD SITE! we are working to be back full again

Bookmark the site and share the new address in facebook and twitter!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

То е ясно, че MEGAUPLOAD ще бъде пуснат отново, но американците сега са решили да съдят собственика на сайта, за да ни покажат, че интернет пиратството е нещо лошо и който се занимава с това ще го сполети същото, но не се замислят, че чрез тези сайтове, които са пиратски и т.н. държавата им печели пари от всяко кликане върху рекламите на сайта, защото не само google или собственика на сайта печели, a техните пари, които са спечелени се облагат с данъци. :D

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Ще покажат те... Преди години като Шведите се опитаха да спрат The Pirate Bay успяха ли? Арестуваха и "собствениците", иззеха им техниката, съдиха се, ефект имаше ли? The Pirate Bay все още си е най-достъпният и най-голям източник на "информация". Още по-преди това нали се опитаха да спрат eMule, ефект имаше ли? Освен това единствената разлика в това, че спряха Megaupload се състои в това, че 500те милиона потребители, използващи Megaupload се прехвърлиха към Rapidshare и други алтернативи. :) Американците трябва да осъзнаят, че опитвайки се да сринат пиратството, те само подтикват хората да измислят нови и все по-креативни методи за разпространение.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Thepiratebay дори основаха "пиратска" партия в Швеция и влязоха в парламента.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Сравнението между ThePirateBay и MegaUpload не е уместно, защото в ThePirateBay никога не са искали една стотинка за достъп до съдържанието на сайта. MegaUpload са в другата крайност, те направиха 1001 платени секции - MegaMovies, MegaMusic и т.н. Толкова смело си рекламираха услугите, че в един момент реших, че имат споразумение с големите компании и част от парите отиват за носителите на авторски права.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Платени секции да, но освен това безплатната услуга си им работеше . Просто платените секции добавяха още възможности. За да се поддържат толкова големи масиви с данни трябват средства и хора , а те се набират чрез премиум услуги. Тракерите не са толкова натоварени тъй като нямат такива масиви , а само база данни и анонсер, които докато потребителите са малко могат да се поддържат само с пари от реклами, но когато и там станат много се опира до дарения... Така че според мен плащането за премиум достъп е оправдано... Който има възможност да си плаща...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

http://www.youtube.com/watch?v=sGlB36XrbI4

"Тази седмица най-после официално бе публикуван текстът на подготвяното в преговори на пълна секретност световно антипиратско споразумение ACTA, в създаването на което участват няколко десетки държави, сред които САЩ, ЕС (включително България) и други.Търговското споразумение за борба с фалшификацията (ACTA) се подготвя от три години.В началото то включваше формулировки, защитаващи режима на "трите удара", изисквания към Интернет доставчиците да разработят планове за борба с пиратството, твърди мерки срещу заобикалянето на "цифровите права" (DRM), въвеждаше система за премахване на файлове и съдържание, както и "вторична отговорност" за производителите на различни устройства.Европейците пък изискваха защита на географските им марки (като например на наименованието "шампанско"). Други страни се стремяха да включат патентите в споразумението.Всичко това липсва в излязлата тази седмица версия на "почти окончателния" текст на ACTA. Търговският представител на САЩ Рон Кърк, чиято служба водеше преговорите от американска страна, разпространи изявление за "огромния напредък в борбата с фалшификацията и пиратството". Но истинската новина е сериозното отстъпление на американските преговарящи от първоначалната им позиция.Казано в прав текст, американците като цяло се провалиха в опитите си да наложат своя свиреп антипиратски Закон за авторското право в цифровото хилядолетие (DMCA) на останалата част на света.Очевидно спасяващо имиджа им споразумение е по-добро от липсата на каквото и да е споразумение. Но дори "кастрираният" според тях текст на ACTA, който най-после бе официално публикуван (преговорите бяха тайни), би могъл да се сблъска с проблеми. Веднага след публикуването му сенатът на Мексико одобри необвързваща резолюция, приканваща страната да се изтегли от ACTA, а основни членове на Европейския парламент също изразиха скептицизма си относно споразумението."
Редактирано от R.Stoychev
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Въпроса е на кого ме работи. То е ясно че на повечето ще наработи, да не кажа на всички :)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Възхода и падението на Мегаъплоуд

При преглеждането на списъка с хип-хоп музиканти и други прочути личности в цифровите складове на Megaupload.com, мнозина потребители може и да не забележат клипче за основателя на уебсайта.

Докато глас зад кадър гордо говори за милиардите потребители и за четири процентния дял на сайта в интернет трафика по света, една исполинска фигура в черно се появява в някакво музикално студио. "Бит по бит, това е хит, това е хит!", избоботва основателят Ким Дотком с лек акцент, който издава немския му произход.

Хитовете обаче май вече свършиха за Дотком, известен още като Ким Шмиц и Ким Тим Джим Инвестър, който в събота прекара 38-ия си рожден ден в новозеландски затвор, след като 70 полицаи щурмуваха извънградското му имение и го измъкнаха от укрепеното помещение, където той се беше барикадирал.

Федералното бюро за разследване на САЩ, което поиска ареста му, твърди, че Дотком еизмислил схема, чрез която само за няколко години е натрупал над 175 млн. щатски долара от копиране и разпространяване на музика, филми и други защитени с авторски права файлове, без да има разрешение. Американският адвокат на "Мегаъплоуд" твърди, че компанията, която само е предлагала възможност за складиране онлайн, "яростно ще се брани", ще се опита да възстанови сървърите си и да продължи да работи.

Арестът е най-новият поврат в променливата история на Дотком - бивш хакер, сдобил се с първия си компютър на деветгодишна възраст. Впоследствие той натрупва богатство в интернет и дружи с музикални звезди, сред които Алиша Кийс, Уил.Ай.Ем и Пи Диди, които се появяват на Megaupload.com с промоционални видеоклипове.

Ранен старт

Дотком е роден в германския град Кил и се казвал Шмиц. Израства в Северна Германия, като дете прави копия на компютърни игри, които продава на свои приятели, а в ранната епоха на интернет започва да прониква в чужди компютри по телефона, пише авторитетният немски всекидневник "Велт". Шмиц не държи в тайна противоречивото си минало на хакер, когато пробил компютърните мрежи на НАСА, Пентагона и най-малко една голяма банка.

Пионерите на хакерското поколение пораснали, пораснал и Шмиц. След като през 1998 г. е признат за виновен в компютърно хакерство, той забогатява, като предоставя консултантски услуги по компютърна сигурност и рискови капиталови инвестиции чрез фирмата си "Кимвестър". Според немското списание "Шпигел" навремето Шмиц се е хвалел, че ще стане един от най-богатите хора в света. Защо е бил толкова сигурен? "Аз съм по-умен от Бил Гейтс", казвал той.

Ким Шмиц, който приема и името Кимбъл по името на невинно осъдения доктор Кимбъл от филма "Беглецът", става широко известен с разточителния си начин на живот и с компютърните си умения.

За кратко става част от постоянното присъствие на приемите на новобогаташите в Германия и създава заснет с ръчна камера филм, озаглавен "Кимбъл отива в Монако". Исполинът Шмиц, който е висок около два метра и тежи над 130 кг, често се появява в германските таблоиди с бързите си коли и в компанията на манекенки.

Уебсайтът на Шмиц съдържа снимки на неговите състезателни автомобили, как стреля с пушка или лети по света с частния си самолет за луксозни почивки. "Аз се отнасям към парите по различен начин от тези, който предпочитат да ги трупат", казва той пред "Харалд Шмид шоу", популярно в Германия късно вечерно ток шоу. "Предпочитам да ги харча и много да се забавлявам."

Документален филм на телевизия Ер Те Ел за незаконното рали "Гъмбол 3000" през 2001 г. показва как Шмиц по време на руския етап от състезанието кара с 240 км/час автомобил "Мерцедес" с мощност 480 конски сили. На един кадър той се смее, когато негов съперник е спрян от полицията във Финландия. "Нашето състезание е изключително", казва той, ликувайки.

Шмиц обича да привлича вниманието с ексцентрични прояви като обявяването на 10 милиона долара награда за информация, която да доведе до залавянето на Осама бин Ладен.

Името "Дотком"

Но през 2002 г. той е осъден след най-големия съдебен процес в историята на Германия заради използване на вътрешна информация.

Прокуратурата твърди, че Шмиц е купил дялове в онлайн компания и е повишил цената на нейните акции, обявявайки намерение да инвестира в нея милиони, за да я спаси от несъстоятелност. След като продава дяловете си с печалба, той избягва в Тайланд, но е арестуван и депортиран. Съд в Мюнхен го осъжда на 20 месеца условно и 100 хиляди евро глоба.

След присъдата Шмиц изчезва от погледа на широката общественост и се появява отново след две години в Нова Зеландия, законно променил името си на Дотком. Настанява се със семейството си в имение край Оукланд, което струва милиони, и получава статут на постоянно пребиваващ, след като обещава да инвестира най-малко 10 милиона новозеландски долара (8 млн. щатски долара) в Нова Зеландия.

Наетото от него имение с площ 20 хектара в хълмист район северозападно от Оукланд е едно от най-големите и най-скъпите в страната - с добре поддържани морави, фонтани, басейни, алеи с палми и солидна охрана.

Миналата година в интервю за оукландския вестник "Ню Зийланд хералд" Дотком казва, че постоянното пребиваване ще позволи на него, на съпругата му Мона и трите им деца да живеят в страна, която ще стане "едно от малкото райски кътчета на Земята".

"Може да съм една от най-колоритните личности, която Нова Зеландия е виждала, но имам добри намерения и бих желал да видя Нова Зеландия да процъфтява с целия си потенциал", казва той.

Твърди се, че Дотком е платил 500 хиляди щатски долара за мащабното новогодишно шоу с фойерверки над Оукланд, което той и Мона наблюдавали от частния си хеликоптер.

ФБР оценява, че през 2010 г. Дотком лично е печелел по 115 хиляди щатски долара дневно от своята империя. В списъка на имуществото, което предстои да бъде конфискувано, има близо 20 луксозни автомобила, вкл. розов "Кадилак", пример за разточителен начин на живот, на който може би ще бъде сложен край.

Дотком и още трима обвиняеми се явиха днес пред съда, който отказа да освободи главния подсъдим под гаранция. Съдът ще обяви решението си за гаранцията най-късно в сряда. Задържаните по случая може да бъдат екстрадирани в САЩ.

Въз връзка с разследването срещу Megaupload.com в Германия е бил арестуван 39-годишният германски гражданин Свен Екстернах, а в Холандия - 32-годишният естонец Андрус Ном. Издирва се още словакът Юлиус Бенчко.

Линкълн Фийст и Сара Марш от Ройтерс - превод БТА

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Присъединете се към разговора

Можете да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате акаунт, влезте сега да публикувате с вашия акаунт.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Разглеждащи в момента   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.
×
×
  • Добави ново...