Sladichuk® Публикувано Март 14, 2012 Публикувано Март 14, 2012 .... но пък в поста на Сладичък сами виждате подредбата на масата и че тя включва десертна вилица и лъжица и тук идва въпроса , който горе долу е равен на въпроса " кока-кола мъжко ли е , или е женско " *** ....Обама отива на вечеря със Саркози в ресторант с 2 звезди Мишлен , сервират торта , Обама грабва лъжицата , а Саркози вилицата , е кое е вярно де . Ей, дърти "тохаджийо с исторически опит", не спекулирай с поста ми подвеждащо Това, че на картинката е показана и десертна лъжичка съвсем не поставя "мъжко–женския" въпрос, а е само илюстрация на закона за трапезна етикеция. Някъде да виждаш обозначени сервирани ястия? И като не – откъде става ясно, че десертът ще е торта, че да избираш дали с лъжица или вилица да я хапнеш, а не компот или крем например? Що се отнася пък до примера Обама– Саркози – и тук си в хванат в "необоснованост и липса на мотиви в съдебния акт" – като горд обучен тохаджия би трябвало да знаеш, че има европейска и американска система в трапезния етикет и култура по отношение на ползваните прибори и сигналите, подавани чрез тях на обслужващия персонал... А пък тва – последното: ***Етикета в най-висшата си форма ( говорим за храненето) е по скоро пожелателен, както българските закони . - е, ще ме прощаваш, ама си е чиста проба оправдание за ниска култура и балканска проява на нашенска самонадеяност... Точно като присъствието на Бай Ганьо в басейна на европейската баня.... :D 2 Цитирай
kawabiker Публикувано Март 14, 2012 Публикувано Март 14, 2012 (редактирано) Не случайно примера е с Обама и Саркози , а ако трябва да сме точни десертния прибор се зарежда задължително ( вилица , нож и лъжица ) над подложната чиния ! Защо не акцентира на пожелателните български закони само се чудя Продължвам да твърдя същото за етикета , мога да дам и много реални примери, ама не тук , а на И ако аз съм дърт тогава ........... незнам Редактирано Март 14, 2012 от kawabiker Цитирай
Sladichuk® Публикувано Март 14, 2012 Публикувано Март 14, 2012 Къде, къде, че не разбрах.... За "пожелателни" закони няма как да акцентирам, щото законът не е нещо пожелателно. Друг е въпросът колко и как "пожелателно" се спазва... А реални примери няма що да даваш, излишно е... То ний си плуваме сред тях ежедневно и си живеем сред тях, нали затова се стига и до такива питанки и дискусии по форумите.... Очевадна е липсата на култура, мисля... ПС. Не се впрягай на "дъртост", де, то е казано в смисъл "опитност", "знаещ и мъдър", "обучен кадър".... Цитирай
kawabiker Публикувано Март 14, 2012 Публикувано Март 14, 2012 (редактирано) Не се впрягам хич Написал съм , че се подмотвам даже Днес хапнах торта с моркови с лъжица , инспириран от тази тема Редактирано Март 14, 2012 от kawabiker Цитирай
algor Публикувано Март 14, 2012 Публикувано Март 14, 2012 Аз само да питам двамцата над мен: а бе вие харесвате ли се (не в чатърския смисъл) или просто се привличате взаимно като парче торта с десертна виличка?!?! 1 Цитирай
Sladichuk® Публикувано Март 14, 2012 Публикувано Март 14, 2012 Хахахаах, това за взаимното привличане ми хареса... Звучи като първо приятелство на ножа и хляба... Ама знам ли – той днес хапнал с лъжичка торта с моркови, аз пък (без майтап) – току–що с ръчичка чупих кекс с моркови... Многозначително някак съвпадение... 1 Цитирай
kawabiker Публикувано Март 14, 2012 Публикувано Март 14, 2012 Аз съм диабетик и сладко не ям , като изключим днес де Цитирай
Sladichuk® Публикувано Март 14, 2012 Публикувано Март 14, 2012 Дам, то всъщност "сладичкото" си е опасно... Затова е и препоръчително да се опитва със затрудняващи консумацията инструменти (като вилички, например), на малки хапки.... Цитирай
Камен Кръстев Публикувано Март 14, 2012 Автор Публикувано Март 14, 2012 Който има торта под ръка ,или иска да пробва от любопитство нека опита с лъжичка и с виличка и да се изкаже с кое е по удобно!С първото ще му допадне повече предполагам! Цитирай
The Shaman Публикувано Март 15, 2012 Публикувано Март 15, 2012 Голям спор се заформи Братле, лъжичките са за чорбите, за другото си има вилици Няма как да ми е по-удобно да ям торта с лъжица, таратор с вилица Еб*л съм го етикета 2 Цитирай
LUBECA Публикувано Март 15, 2012 Публикувано Март 15, 2012 Тук не се обсъжда, с какъв прибор (или без прибор) му е удобно на човек да консумира торта, а какво гласи етикета по въпроса, което стана ясно вече На мен може да ми е удобно да си завра лицето в тортата, но дали това би било уместно на официална вечеря.... как мислите? Цитирай
The Shaman Публикувано Март 15, 2012 Публикувано Март 15, 2012 Както и разбрахме обаче няма кой да каже със сигурност. Щом във Виена лапат с вилица, така ще е Цитирай
kawabiker Публикувано Март 15, 2012 Публикувано Март 15, 2012 И все пак http://www.slevori.ro/en/detalii-produs/369/luxury-cake-spoon.html Цитирай
johnnybravo Публикувано Март 15, 2012 Публикувано Март 15, 2012 Снимки колкото искаш, ето още една, но това не доказва нищо При достатъчно упоритост, може и с клечки да се яде Цитирай
kawabiker Публикувано Март 15, 2012 Публикувано Март 15, 2012 Това и аз искам да кажа , че в етикета ги има и двата варианта и крайното решение е един път в мениджъра и евентуално в клиента, ако мениджъра подреди всичко, ако ли той реши да е едното, това ще е ! Цитирай
Камен Кръстев Публикувано Март 15, 2012 Автор Публикувано Март 15, 2012 (редактирано) Никога неказвай няма как,докъто неопиташ.- The Shaman Редактирано Март 15, 2012 от Камен Кръстев Цитирай
johnnybravo Публикувано Март 15, 2012 Публикувано Март 15, 2012 За сервирането видяхме, че не ти е стихия, но май и с Българският език не се справяме много добре 1 Цитирай
tonygti Публикувано Март 23, 2012 Публикувано Март 23, 2012 Аз пък в нас ям тортата с ръка.... Цитирай
Anthony Публикувано Март 23, 2012 Публикувано Март 23, 2012 В казармата всичко ядяхме с лъжица, щото не ни даваха вилици. И торта не ни даваха 7 Цитирай
LUBECA Публикувано Март 23, 2012 Публикувано Март 23, 2012 Ми това е казарма - сдух, чанч и тн.... Торти им се прияло 3 Цитирай
LUBECA Публикувано Март 28, 2012 Публикувано Март 28, 2012 Това супена лъжица ли е? Някой да постне снимка с черпак и да се приключва 2 Цитирай
a26 Публикувано Март 28, 2012 Публикувано Март 28, 2012 (редактирано) С шампанско или скоч най - обичам да ги хапвам аз Иначе - и аз съм чел, че си има два тертипа - европейски и американски (друг пример е рязането на пържолата - в Европа е хапка по хапка, а в щатско - първо се нарязва цялата мръвка). Кремовете - ванилов, шоколадов, какаов, лимонов, се сипват в стъклена купичка или в чаша за шампанско. Малеби и крем карамелът се прехвърлят от формичките, в които са приготвени, в чинийка и се поднасят с малка лъжичка. Палачинките се сервират в порцеланова чиния със средни по размер нож и вилица, или в чинийка за торта, ако са сгънати на четири. Тортата и пастите се поднасят в малка чинийка със съответните по размери вилица и нож. За сладоледа подходящи са чашите за шампанско, поставени върху чинийка със салфетка и с малка лъжичка, сложена отдясно в подносната чинийка. Компотът и ошафът се разсипват в стъклени или кристални купички и се ядат със средна лъжица. Дребните сладки и соленки се подреждат в ниски фруктиери, или в елипсовидни плата и се покриват с красиви хартиени или дантелени салфетки. Плодовете се сервират винаги измити. Ябълките и крушите се избърсват и излъскват с кърпа и се слагат във фруктиера на средата на масата. Пред всеки се поставя малка стъклена чинийка за отпадъците. Ножът за белене е вдясно от чинийката. Портокалите, мандарините, грейпфрутите и бананите се обелват и нарязват на парченца. Ядат се с малки лъжички. Редактирано Март 28, 2012 от a26 Цитирай
mupo Публикувано Април 22, 2012 Публикувано Април 22, 2012 Намерих решение на дебата Яде се с вилицо-лъжица или лъжицо-вилица, както искате така го наричайте Цитирай
Recommended Posts
Присъединете се към разговора
Можете да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате акаунт, влезте сега да публикувате с вашия акаунт.