Премини към съдържанието
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

Recommended Posts

Публикувано

Моля тези които са запознати да се изкажат по въпроса!?С вилица или лъжица се яде с обикновенна торта? Имам голям спор по тази тема,а в интернет нищо неуспях да намеря за съжаление :( Аз лично знам ,че се яде с лъжица!

Публикувано

Торта с лъжица ? Как го правиш този номер ? Според мен, а и не само торта се яде с вилица :)

Публикувано

Гоце като се появи ще ти каже как е по етикет.

Папка се с виличка, разбира се.

Публикувано

Дава ли са го по телевизора ,че се яде с лъжица,но не мога да намеря никаде в интернет :( Келнер съм в чужбина и на всякаде я консумират с лъжица!?

Публикувано

По етикет се сервира с вилица и нож, но зависи от много неща. С риск да те засегна, но в днешно време повечето келнери са такива по неволя. В България останаха малко специализирани училища, които да изкарват кадърни кадри. Това какво работиш и от какво разбираш често са две различни неща. Зависи също и от консистенцията на самата торта.

Публикувано (редактирано)

Баба ми преди няколко месеца спомена ,че са давали по телевизора специално за яденето на торта и е било с лъжичка!То в България сме малко назад с времето. Бръсненето на мишници ще е и,като яденето на торта с вилица-само в България.

Редактирано от Камен Кръстев
Публикувано

Повярвай ми, но бръсненето на мишници не е само в БГ. Не гледай хАмеркинските филми, дето мишниците са им обрасли. Като гледам мачовете в Англия, няма футболист с косми на краката. Да не говорим някъде другаде. Та по темата, според мен си е с вилица. Не знам дали щото съм в БГ, нека се изкажат и хора по света как се сервира, но си мисля че е с виличка.

+ 1 Вилица

Публикувано

Ял съм бая торти из Европа и все с вилица са ми я сервирали :tooth:

Публикувано

Част съм от екип, който менажира един от най-добрите хотели по Българското черноморие. Тази година ни предстои 9-ти сезон и до момента сме имали 2-3 сервитьора, които да се дипломирани като такива. Практиката наистина учи, но има неща, които може да се научат само в класната стая. Аз лично съм кадър на Пловдивският ТОХ, където имах щастието да бъда в по-добри времена, когато практиката се караше НЕ на двора с цигара а в Новотел Пловдив, Хотел Ленинград, ресторант Пълдин, ресторант Ритора и т.н. Практиката по готварство се караше в една школа, която имахме в старият град на Пловдив, където имаше много кухнески боксове, където се твореше.

edit: Ако цъкнеш върху линкът, който съм ти дал със снимката на торта с вилица, ще видиш, че ще те отведе в сайтът на WMF, които са абсолютен лидер в хотелското и ресторантско оборудване. Предполагам, че можеш сам да си преведеш "Cake fork" ;)

Публикувано

Я Джони е майничка :tooth:

Публикувано

Според мен тука няма какво да говориме за сервитьори,тука си е до традиция -кое с какво се яде.

Публикувано

:offtopic:

Роден съм в Русия, баба ми и дядо ми са от Гърция, сестра ми се казва Олимпия. И аз не знам от къде съм :smile:

В сервирането традициите, се наричат етикет.

КАК СЕ СЕРВИРА ДЕСЕРТ

Тип:

ЕТИКЕТ

Описание:

Желателно е десертите да се сервират в стъклени или кристални чинийки, купички или чаши.

Кремовете - ванилов, шоколадов, какаов, лимонов, се сипват в стъклена купичка или в чаша за шампанско. Малеби и крем карамелът се прехвърлят от формичките, в които са приготвени, в чинийка и се поднасят с малка лъжичка.

Палачинките се сервират в порцеланова чиния със средни по размер нож и вилица, или в чинийка за торта, ако са сгънати на четири.

Тортата и пастите се поднасят в малка чинийка със съответните по размери вилица и нож.

За сладоледа подходящи са чашите за шампанско, поставени върху чинийка със салфетка и с малка лъжичка, сложена отдясно в подносната чинийка.

Компотът и ошафът се разсипват в стъклени или кристални купички и се ядат със средна лъжица.

Дребните сладки и соленки се подреждат в ниски фруктиери, или в елипсовидни плата и се покриват с красиви хартиени или дантелени салфетки.

Плодовете се сервират винаги измити. Ябълките и крушите се избърсват и излъскват с кърпа и се слагат във фруктиера на средата на масата. Пред всеки се поставя малка стъклена чинийка за отпадъците. Ножът за белене е вдясно от чинийката. Портокалите, мандарините, грейпфрутите и бананите се обелват и нарязват на парченца. Ядат се с малки лъжички.

Публикувано

офф:

Ееее Джони чупиш рекордите или както се казва - "поли ореа" :tooth:

Публикувано

По пътя на логиката си Елинас :)

Публикувано

Докато ви изчета,че да отговоря, Джони вече ви изнесе лекция.

Ето, в потвърждение на казаното :

Етикет при хранене

%D0%B5%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B5%D1%82%20%D0%BF%D1%80%D0%B8%20%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B5.jpg

Кое как се яде

- можете да си оберете вкусния сос от чинията със залче хляб, не с цяла филия

- можете да си смачкате един картоф в соса, но не всички картофи едновременно

- не е прието да дробите супата с хляб

- от хляба, който е сервиран към супата, си отчупвате малки залъци

- когато се яде супа, чинията не бива да се повдига, може само леко да се наклони настрани

- когато супата е сервирана в чаши, можете да изпиете остатъка, при положение, че чашата не е много голяма

- когато се сервират малки хлебчета, не е желателно да ги разрязвате по средата

- докато си отчупвате от хляба, не бива да стискате вилицата в свития си юмрук

- филийките за закуска или вечеря си мажете сами, като държите хляба в ръката си.Не е прието хлябът да се маже в чинията, като се придържа с вилица

- не чоплете в маслото и не дълбайте дупки в него

- ако отляво до чинията ви е поставена малка чинийка за хляб, мястото на маслото е в нея, не в голямата чиния

- малките хапки на коктейли взимаме с ръка от чинията

- пържените яйца се ядат само с вилица

- варената или пържена риба се яде със специални прибори за риба; филета и пушена риба – с нож и вилица, а риба от консерва – само с вилица, като си помагате със залче хляб

- от месото се отрязва хапка по хапка, не се надробява целият шницел на малки парчета

- ястия от смляно месо се режат само с вилица

- птици се ядат с нож и вилица

- ако на массата са поднесени купички за измиване на пристите, можете да приемете това като покана да не се притеснявате да ядете с пръсти

- попадналите в устата кости връщате с вилица и оставяте в края на чинията

- в специализирани ресторанти печено пиле се яде само с ръце, като внимавате да не ви стърчи кутрето

- зеленчуците се натрошават с вилица

- кафето или чаят не се сърбат

- кафето и чаят не се духат, за да изстинат

- не бъркайте по-продължително от необходимото, за да ви се разтвори прибавката

- лъжичката се оставя в чинийката и в никакъв случай в чашата

- сухите сладкиши ядем с ръка – като си отчупваме от поднесения в чинийката кейк

- петифури (което си е парче торта – Sl®) ядем с виличка за сладкиши

- преди да започнете да ядете макарони, добре е да ги нарежете с вилица

- спагетите се захващат с вилица и се навиват в длъбнатината на лъжицата или просто върху самата чиния, така че да се намотаят около зъбците на вилицата

- пудинги и кремове се ядат или с вилица или с лъжица

- сладкото се взема от общата купа и се слага направо върху хляба, а не в собствената чиния. Това се прави само с поставена за целта лъжица

- мидите се ядат с ръце

- ябълките и крушите се нарязват

- портокалите белим с нож за плодове, мандарините – с ръка

- гроздето се яде от чепката, като си късате зърно по зърно

- грейпфрутът обикновено се сервира нарязан на две, със специални лъжички се изгребва месестата му част

- праскови и кайсии се ядат с прибори

- при дребни плодове с костилки костилката се изплюва в лъжичката и след това се слага в чинията

Подредба на масата

post-137-0-72417900-1331679366_thumb.jpg

1. Салфетка

2. Вилица за салата

3. Вилица за основното ястие

4. Десертна виличка

5. Плато с хляб и масло, с прибор за намазване

6. Плато с основното ястие

7. Нож за основното ястие

8. Десертна лъжичка

9. Чаена лъжичка

10. Лъжица за супа

11. Вилица за морски деликатеси

12. Водна чаша

13. Чаша за червено вино

14. Чаша за бяло вино

15. Чаша за кафе и чинийка.

Публикувано

Аз уча в Гимназия по Туризъм и досега винаги сме сервирали тортите с вилица. Няколко пъти съм бил в Гърция и там също са ми сервирали с вилица.

Публикувано

Зависи от тортата! Въпроса е меко казано , смешен!

На мен са ми сервирали сладоледена торта с лъжичка... и мисля,че е правилно. ;)

Публикувано

Що пък да е смешен? Става въпрос за етикеция и възпитание...

На мен са ми сервирали сладоледена торта с лъжичка... и мисля,че е правилно. ;)

Всъщност – не, не е... ;) Е, освен ако не е попрестояла на топличко, и сладоледът да е станал на шербет.... :D

Публикувано

Аз не мисля, че темата е "на кой, как му се иска да му бъде сервирана тортата" а как е по етикет. Е, казаха ви как е по етикет ;)

Публикувано (редактирано)

И аз понеже съм тоха-джия от 90-те , а и сега по хотелите се подмотвам по задължение , трябва да кажа , че етикета в последните години малко се промени . Както е казал Джони вилицата е фаворит , поне по старите учебници, но пък в поста на Сладичък сами виждате подредбата на масата и че тя включва десертна вилица и лъжица и тук идва въпроса , който горе долу е равен на въпроса " кока-кола мъжко ли е , или е женско " :biggrin: и за да не се чудите на авангардните ми сравнения обяснявам веднага : Обама отива на вечеря със Саркози в ресторант с 2 звезди Мишлен , сервират торта , Обама грабва лъжицата , а Саркози вилицата :tooth: , е кое е вярно де . Етикета в най-висшата си форма ( говорим за храненето) е по скоро пожелателен, както българските закони . Да обобщя моето мнение - с каквото сервирате с това ще се яде , ако се сложат както е редно и двата прибора, клиента сам ще си избере и ще е доволен от живота, обиркеленера :biggrin: , ще пипне бакшиша, собственика ще похвали готвача, човека ще препоръча обекта и на други , туризма ще тръгне нагоре, икономиката ще има ръст , ще вземем еврото за разменна единица и в България и пак всичко ще умре :tooth: :tooth: :tooth:

Едит; Тортата , която сервират е с домашен сладолед, залята със карамелено-малинов сос примерно и е поръсена с някви ядки,за да е пълна яхнийката и ние да си изясним етикета :biggrin:

Редактирано от kawabiker
Публикувано

Аз и с пръсти ще ям,стига да е вкусна:)

Публикувано

С десертна виличка. Тук в най-добрите сладкарници и ресторанти би било обида ако ти сервират тортата с лъжица.

:offtopic:

А тая пернишка торта в никой случай не можеш да я нагребеш с лъжица :tooth:

pic3069541.jpg

Публикувано

Много звезди - много прибори ;)

Пълното зареждане на масата наистина е рядкост. В днешно време дори и в скъпите ресторанти се зарежда двоен прибор. Ако има някаква специална делегация и се наложи да се направи пълно зареждане, може някой да се окаже в комична ситуация, подобна на тази на Джулия Робъртс с охлювите в "Хубава Жена". Скоро гледах филм, в който на един царски прием, една девойка си взе черен хайвер с метална лъжица, всички и се смяха и гледаха обвинително. Хайверът е прието да се поднася с нож и лъжичка, които не са от метал, поне не тази част, която е в контакт с хайвера. Хайверът, както и скъпата козметика, се окисляват при допир с метал. Това с козметиката го знам покрай кремчетата La Prairie на жена ми :). Разказвам за хайвера по повод даденият по-горе пример с това, че всеки яде с каквото му е удобно :)

Sent from my iPad using Tapatalk

Присъединете се към разговора

Можете да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате акаунт, влезте сега да публикувате с вашия акаунт.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Разглеждащи в момента   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

×
×
  • Добави ново...