Премини към съдържанието
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

В какво ще се изразява интелигентността на интелигентните телевизори


LUBECA

Recommended Posts

В какво ще се изразява интелигентността на интелигентните телевизори

thumb640x320_lenovok91-553d_06.jpg

През февруари Samsung и Panasonic представиха визията и новите си продукти за 2012 година на свои­те вече традиционни зимни европейски форуми – Samsung Forum 2012 и Panasonic Convention 2012. Телевизорите, и по-точно „умните” телевизори, бяха във фокуса и на двете събития. За разлика от толкова нашумялото доскоро 3D, което почти не се споменаваше. Ако го харесвате, не се тревожете – има си го като функционалност и за плазмите, и за LED-овете, Panasonic дори вече предлагат и вариант с пасивни очила, макар че изрично подчертават, че активните дават по-добър образ. Просто никой вече не говори за него. Според мен така и не се генерира достатъчно смислено съдържание за него, за да бъде то фактор за покупка, а не се генерира най-вероятно защото производителите на съдържание не повярваха, че хората ще го харесат толкова, че да инвестират в него. И изглежда са били прави.

Смарт телевизията обаче е нещо друго. Това понятие е толкова обширно и предлага толкова възможности за изкушаване на потребителя, че никой не се съмнява, че си струва да се инвестира в него.

sc007.jpg

Умен, по-умен, най-умен, телевизор

Какво всъщност значи „смарт”?

Това е много сериозен въпрос. Като начало нека направим разлика между Connected TV и Smart TV. Понятието Smart TV нашумя през изминалата 2011 година, но всъщност устройствата от 2011-а бяха по-скоро сonnected телевизори – които лесно се свързват с телефон, с компютър, но най-вече с интернет или поне със специален портал на производителя, откъдето могат да се теглят съдържание, приложения и дори да се купуват свързани хардуер­ни продукти. Разбира се, с богатството от приложения нараства и интелигентността на съответния телевизор, но интелигентността включва и нещо друго и много ключово – самия начин, по който общуваме с устройството, или по-научно казано – интерфейса.

cinema-219-3d-led.jpg

За 2012 година Samsung например показа телевизори, които се управляват с жестове, а Panasonic разви концепцията за телефона или таблета като интелигентно дистанционно. Всичко това не е само атракция, а има много по-дълбок смисъл и води началото си от простия факт, че едно наистина сложно и интелигентно устройство не би могло да се управлява удобно от досегашните дистанционни. Освен това една истинска смарт комуникация с телевизора предполага и участие от страна на самия телевизор. Например – да предлага различно съдържание според това, кой стои пред него. С други думи – да не предлага порно на децата, да знае кои спортни програми харесва мъжът и кои сериали жената вкъщи. И да разпознава кой е пред него – което не е толкова трудно с вградена камера, с каквато разполагат новите модели на Samsung.

Според анализаторитеедва 10-тинапроцента от потребителите ще пожелаят телевизорът им да функционира като един голям уеб браузър

Кой се грижи за вашето съдържание?

Анализаторите от Display Search групират развитието на телевизорите в три направления според това кой, предлага съдържанието, което избираме да гледаме. Това може да бъде доставчикът на телевизия, т.е. вашият кабелен или сателитен оператор, с когото да комуникирате по подобие на добре познатия ни телетекст, или производителят на телевизора ви, който предоставя връзка до своя смарт портал за съдържание, приложения и услуги – нещо сравнително лесно, но все пак ограничено до това, което той е избрал и успял да подбере за вас, или третият, „най-свободен” вариант – телевизор, който ви предоставя пълен достъп до интернет, все едно е компютър.

Въпреки че на пръв поглед това звучи най-изкушаващо, анализаторите смятат, че от него ще се възползват сравнително малко хора – десетина процента от потребителите на Connected TV. Причината? Най-вече защото изисква определени познания и смелост от страна на потребителя, който трябва да е готов напълно да промени отношението си към телевизора като такъв.

philips-42pfl9803h-led-lux-lcd-1.jpg?20110712-094721

В центъра застава облакът, не телевизорът

През последните години често наричахме телевизора център на домашното забавление и очаквахме постепенно той да заеме на 100% тази висока позиция. На практика обаче се случи нещо друго. Смартфоните, а вече и таблетите се наложиха като център на персоналното ни забавление, а разликата между лично и семейно е доста размита, особено що се отнася до забавление – филми, снимки и записи от ваканцията, общуване с роднини и приятели в други държави и т.н.

Междувременно облачните услуги, или казано по-просто – това да записваме съдържание на неизвестно за нас физическо място – някъде в мрежата, и да достъпваме съдържание и приложения, предоставени ни от производителите на самите устройства, телевизионни и интернет компании, както и все по-гладката комуникация между смартфони, таблети, телевизори, компютри, плейъри, фотоапарати, видеокамери и каквото още цифрово ви дойде на ум, доведе до това, че в центъра застана „облакът”, т.е. самото съдържание и услуги, а всички цифрови устройства стават равнопоставени по отношение на него. Кое от тях ще използваме, зависи само и единствено от конкретното приложение и от това, кое би ни било най-удобно за случая. Тези устройства комуникират помежду си, но е грешка да смятаме, че са взаимозаме­няеми.

Tablica-1.jpg

Продажбите на Smart/Connectedтелевизори ще се движат паралелно с тези на таблетите – двата вида устройства взаимно се допълват. За разлика от тях прогнозите са продажбите на гейм конзоли да бележат минимален ръст през следващите години.

Конвергенция или не – телевизорът не е смартфон

Телевизорът си остава предпочитаният екран за филми, дълги видеоклипове, както и за споделени преживявания, но той не може да се превърне в портал за особено интензивна интеракция – например търсене в огромното интернет пространство. За тази цел хората ще продължат да използват таблети. Тук swipe функция­та на Panasonic идва точно на място – търсите снимки и клипове през таблета и когато намерите това, което искате да покажете на гостите си например, просто го плъзвате с ръка по посока на телевизора и то се визуализира на него. Възможно е и обратното – ако ви се наложи да станете от дивана, не се налага да спрете да следите мача – можете просто да го плъзнете към телефона си и да му хвърляте там по едно око, докато свършите това, което ви е откъснало от големия екран.

Отново за интерфейса

Хората ще харесат това, което им е удобно. Думата, която свързваме с дома, е най-вече комфорт и за смарт технологиите като че ли най-голямото предизвикателство пред производителите се оказва това да ги направят максимално лесни за използване и управление. И тук става интересно, защото виждаме как големите компании започват да търсят доста различни пътища към сърцето на потребителите. Samsung буквално ни очароваха с възможността да управляваме телевизора с гласови команди и въпреки изказаните опасения, че това е трудно да сработи добре на практика поради многото езици и акценти, уверявам ви – работи.

На проведените в Прага демонстрации телевизорът на Samsung имаше малко по-добро възприятие на речта от моето собствено. Отлично разбираше английския на редица европейски и азиат­ски граждани. Разбираше и други езици, за чиито акценти не мога да се произнеса, тъй като не знам немски и испански например – но той ги знаеше. Управлението с жестове бе другата голяма атракция. Леко свивайки дланта си и допирайки пръсти, можете да имитирате управлението с мишка, да скролирате по бара за силата на звука и т.н. Изглежда малко странно, но спестява досадното търсене на дистанционното, както и това да го изцапате по време на хранене заради една проста операция като да си намалите звука по време на рекламите например.

Panasonic пък гледат на устройството, което най-често е в ръцете ни – телефона, като на най-логичния избор да го превърнат в познато и удобно дистанционно за телевизора. На екрана на смартфон или таблет може да се визуализира познатото дистанционно или да се избере иновативен режим на управление, който де възползва от предимствата на тъч дисплеите. Плюс вече споменатата екстра да се плъзват образи и видео директно от телефона към телевизора. Компанията предлага и друг вариант – отделно тъчскрийн дистанционно, работата с което прилича повече на работа с тъчпада на лаптоп.

Connected TV използватсамо 17%от запитаните в САЩ,въпреки че 26%от домакинствата там вече притежават такъв телевизор.

Всяка година нов телевизор

Това беше идеята, която лично мен най-много ме впечатли, а бъдещето ще покаже как тя ще работи на практика. Сигурно и вие усещате стреса от бързото развитие на TV технологиите – давате сериозно количество пари за най-новия модел и след няма и година вече има по-нов и по-изкушаващ. Е, Samsung излиза с решение и за този проблем. Неговата „система върху чип” технология позволява всяка година да си купувате само модул за обновяване на хардуерните и софтуерните приложения на телевизора си.

5 опорни точки в стратегията на Panasonic

Picture Quality – Networking – Easy Operation – Design – Eco

Качество на картината – Panasonic продължава да развива плазмената и LED технологията си. Новите VIERA NeoPlasma TV предлагат до 2500 Hz FFD (Focussed Field Drive), още по-дълбоко черно и по-плавни градации, а силата на новите VIERA IPS LED TV е най-вече в ултра гладкото движение и много широкия зрителен ъгъл.

Свързаност – VIERA Connect дава достъп до онлайн съдържание, приложения, а вече и уеб браузър. Телевизорите се свързват лесно в домашната мрежа благодарение на поддръжката на Wi-Fi, DLNA, HDMI и USB и, разбира се, комуникират с телефони и таблети.

Лесен контрол – Сериите WT50 и VT50 идват с ново тъчскрийн дистанцион­но. Приложението VIERA Remote App позволява да използвате смартфона или таблета като дистанционно. Можете да използвате Skype и други приложения в отделен прозорец, докато гледате телевизия.

Дизайн – концепцията тук е метал и стъкло – елегантно и модерно.

Еко – VIERA IPS LED моделите са с енергиен клас “A+”. VIERA Plasma са с изключително дълъг жизнен цикъл – до 100 000 часа, а TV панелите не съдържат олово.

Tablica-2.jpg

Двете топ приложения са свързани с гледане на видео. Телевизорът остава предпочитан екран за дълги сесии и споделени преживявания, които изискват сравнително ниско ниво на взаимодействие с източника на съдържание.

Умните телевизори според визията на Samsung

thumb640x320_DSC01232.jpg

Smart Interaction – Smart Content – Smart Evolution

Smart Interaction – телевизорът разпознава лицето ви и ви разбира, като му говорите на между 20 и 30 езика, като с гласови команди можете да го включите, изключите, да смените канала, да търсите в интернет, да активирате избрани приложения и др. Само с жестове можете да намалите или увеличите силата на звука, да браузвате, да избирате определени линкове или съдържание в уеб браузъра.

Smart Content – споделяте снимки, спомени и бележки с вашето семейство, от телевизора към различни смарт устройства, проследявате здравословното си състояние директно от екрана на телевизора, търсите образователни програми за деца. Имате достъп до най-широкия спектър от филми, сериали и онлайн видео съдържание посредством Samsung Apps и Samsung Media Hub.

Smart Evolution – технологията „система върху чип” позволява ежегоден ъпгрейд на телевизора само със закупуването и поставянето на нов модул за обновяване на неговите хардуерни и софтуерни функции.

Навлизането на смарт телевизорите на всеки един пазар следва разпространението на широколентовите връзки на него

55” Super OLED телевизор вече е факт!

Като изключим смарт технологиите, това, което предизвика истинска визуална атракция, беSuper OLED телевизорът на Samsung, спечелил наградата за най-добри иновации на Международното изложение за потребителска електроника 2012. Създаден от един-единствен стъклен панел, този невероятно тънък екран показваше неописуемо красиви и живи цветове. Дори при недокрай изгасени светлини в помещението контурът на телевизора изчезва и ако гледате нещо на черен фон, то сякаш изплува пред вас във въздуха. Разбира се, този модел носи и всички последни смарт технологии и иновации на компанията.

Устройства, използвани за визуализиране на уеб съдържание на телевизора.

Tablica-3.jpg

Източник: HiComm.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Може да се направи дистанционно тип слайдър и това ще реши проблемът с клавиатурата. Приложенията не са само игри, има много телевизии, които са си направили сайтовете на апликации и можеш да гледаш всичко без да се налага да слагаш разни кабели и куп ненужни боклуци. С времето телевизорите все повече ще заприличат на iMac + тунер ;)

За момента AppleTV прави телевизора доста по-смарт от всичко на пазара.

Sent from my iPad using Tapatalk

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Идеята е телевизията да става по-интерактивна, но това ще започне да се случва в България след изграждането на мултиплексове за цифрова ефирна телевизия. Ще има услоги като VOD, PPV и т.н. Така ще можеш да се върнеш по всяко време, без да бързаш и да се притесняваш, че си закъснял за някое предаване или филм. И в момента повечето от тези екстри са достъпни за хора с добри сателитни приемници. Аз си имам HDD в дриймбокса и мога да си наслагам таймери за всяко едно предаване и да го записвам винаги, след което да си го гледам на телевизора, телефона, таблета или компютъра. Мога да ударя пауза на телевизията и да си продължа по всяко време, като ще имам възможност да превъртам рекламите. Също така стриймвам всичко което тече в момента където си искам, така намазват и някои приятели ;) Случвало се е да гледам bTV, в това време да записвам от NovaTV и да стриймвам от TV+ на един приятел, чийто сателит беше разцентрован от силна буря. Няма да имам нищо против ако някой вкара тези функции в един телевизор, което не е невъзможно. Хотелските телевизори от край време имат възможност да им се вгражда STB, който да поема пълен контрол върху телевизора и да не се чудиш кое дистанционно да хванеш.

Sent from my iPad using Tapatalk

Сега гледах рекламата на новият портал на bTV - http://voyo.bg/ Разгледай го и кажи дали не искаш го имаш като приложение на телевизора си?

edit: Сега го пробвах от iPad и забелязах, че някой още живее в миналият век, Adobe се отказа от Flash за мобилни устройства, bTV не :)

53e41762-c54c-e772.jpg53e41762-c559-81e8.jpg

Sent from my iPad using Tapatalk

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Ще добавя само нещо малко към поста на Джони, но и казващо в същото време адски много...

Към изброеното добавете още десетки видове услуги като пазаруване и доставка до къщи на всички видове стоки и услуги, които можете да си представите и за които да се сетите.

пп. Ако някой е посещавал в последната година хотел Графити във Варна, ще разбере какво имам предвид.

Не е развита изцяло услугата, разбира се, но поне е поставено начало някакво.

В стаите има ТВ Bang & Olufsen с интерактивна телевизия, чрез който можеш да поръчваш, да си следиш сметката, да си купуваш/наемаш филми, които автоматично се начисляват на сметката на стаята, да разглеждаш и навигираш разглеждайки забележителности, които можеш да посетиш във Варна, да поръчваш рум сървиз и т.н.

Аз лично чакам с нетърпение тези услуги, колкото и да са далечни за държавата ни.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Надявам се да не са с това подобие на хотелска телевизия наречено InfoStar ;)

Sent from my iPad using Tapatalk

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Да ти кажа честно отсядал съм доста пъти в него и без да съм категоричен, мисля че не са с този Инфостар.

Имат всички качествени канали, които човек може да се сети: HBO, Cinemax, няколко филмови, всички музикални и т.н. и доколкото се сещам бяха около 100-ина.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Сега погледнах, явно се държи на добрият вкус и са прескочили въпросната фирма, която е причина Гранд Хотел София да имат ~12 канала :smile: Като цяло идеята на хотелската телевизия е това което си изброил, но това се постига с хотелски телевизори. Някои фирми се опитват и с битови, но тогава се получават недоразуменията. В хотелите смарт ефекта го има от много години, но изпълнението беше много скъпо. Компании като Locatel, Acentic, Otrum и т.н. Искат суми от порядъка на 500-600 EUR на стая за да се изгради подобна система, като всичко зависи от броя стаи и това по колко са на етаж. Хотелските телевизори от своястрана са с ~20% по-скъпи от битовите, но с битови това няма как да се случи. Хотелските си имат специални "дупки" където се "мушка" STB, който STB се свързва със сървър и всичко се случва през него.

http://youtu.be/SrzAMwyjmlw

Всичко това вече е все по-достъпно за домашните потребители благодарение на фирми като Philips, LG, Samsung и други, които имат някакви разновидности на NetTV.

Sent from my iPad using Tapatalk

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Именно ;) Добре, че по-малко се краде от нея! А ако горното ти прилича на изповед... Нещо не зацепваш явно ;)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

iMac, USB, кабели... Няма ли да е по удобно всичко да е в едно. Ако хората разсъждаваха така, нямаше да има смартфони а телефон, покет и GPS като три различни продукта.

Sent from my iPad using Tapatalk

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Johnny,voyo е прекрасно,но не и преди да си актуализарат малко нещата..

Оригинално заглавие

Constantine

Жанрове

Фантастика, Трилър

Година

2005

Актьори

Киану Рийвс, Рейчъл Уайз, Шая Лебьоф и др.

Режисьор

Франсис Лорънс

Държава

САЩ

Dubbing/Със субтитри

/

Продължителност

121 минути

Гледай сега

Цена 2.50 лв

Не ми харесва много много,за филм от 2005-та година да се плаща каквото и да е,при положение,че сигурно няма канал,който да не го е излъчвал.

Цялата работа ми напомня на видиотеките,ще видим дали ще свърши по същият начин, :)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Аз пък да ти кажа, че и за филми от 1945-та е нормално да се плаща.

Интересното е, че явно твоя критерий за плащане или не трябва да бъде годината, а аз бих ти изредил поне 100-ина филма от 70-те, 80-те и 90-те, които струват и за които човек би платил с удоволствие и с доста по-голямо желание от същата цифра "филми", създадени и излезли на екран 2012-а.

Заглавия като "Апокалипсис сега", "Жега", "Рейнмен", "Топ гън", "Кръстникът", "Списъкът на Шиндлер", "Матрицата", "Леон" и много, много други имам предвид.

Това са ленти, въртяни стотици пъти къде ли не, но не ги прави по-малко желани за гледане и по-евтини.

Според мен, разбира се. :smile:

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Въпросът не е в това,какво трябва,а как ще успеят да пробият.

Малко хора,биха платили за да гледат такъв филм,идеята ми беше,че ако не се вземат в ръце и да представят нови филми няма да изкарат дълго.

Лично аз бих си платил за филм,който е по кината,а на мен ми е по-приятно да го гледам у нас с приятелката ми,приятелите ми.(цената тогава нека да е близка до тази в кината,няма да е проблем)

Принципно филмите са си с авторски права и е нормално да се плаща,но въпреки това,с оглед другите варианти да се гледат филми - zamunda,arena,през xbmc-то - 1Ch.... за мен това е начинът да се задържат и да имат успехи.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

За мен пък начинът не би трябвало да се съобразява с пиратски торент тракери, но всичко е въпрос на мироглед.

Още малко остава и на тази свободия.

Не защото аз искам, а защото няма как да продължава вечно и ние трябва да разберем, че всяко нещо на този свят се заплаща.

Ако ти работиш във фирма за производство на болтчета, но клиентите спрат да ги купуват от вас, а отидат при манго, който ги е гепил от някой склад и си ги напазаруват от там, кажи ми ще бъдеш ли доволен като не вземеш заплатата си накрая на месеца?

Затова за мен трябва да има и нови и по-стари филми и най-важното е да оставят пазара сам да се регулира.

Сещаш се, че един филм като не е купен или наеман за 6 месеца, нормално е да отпадне от листа с предлаганите и да бъде заменен с друг.

Всеки друг ход би граничил с тъпотията.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Не го спират, защото и така печелят... Някъде бях чел, че тракери като ThePirateBay плащат милиони на година от реклами и ги плащат точно на правилните хора, за да не ги закачат. Това, разбира се е непотвърдена информация (та кой би си признал?), но като се замислиш е близко до акъла да е истина. :smile:

А що се отнася до файловите формати, или бъркаш понятията, или не разбираш кое, как и защо... Ако си закупиш, например, Blu-ray диск с някой филм, какво ти пречи да си го "рипнеш" и да си го съхраняваш на компютъра в *.mkv формат (с големина 1/4 до 1/3 от оригиналния размер), и ако искаш да си го гледаш на твоя телевизор, да го метнеш на 1 флашка и готово? Това не е разпространение и се класифицира като "за лична употреба". Това, че ги има файловите формати не означава, че са създадени, за да се използват с пиратски цели. Например, за MP3 виж какво пише в Wikipedia:

MP3 е формат за съхраняване на аудио-информация върху електронен носител. MPEG-1 Audio Layer 3, по-често наричан MP3, е формат за кодиране на звук. Използва алгоритъм за компресия със загуби - за да намали значително количеството данни, необходими за възпроизвеждане на звука, като в същото време запазва качеството близко до оригиналния некомпресиран вид.

Да виждаш някъде да пише, че MP3 е пиратски формат? Това, че се използва неправилно не означава, че това му е предназначението. А бързия интернет, това че ние го използваме само да си теглим пиратско съдържание, не означава, че няма и други предназначения... Започни от гледане на HD телевизия по интернет (широко разпространено на запад, изобщо не-разпространено у нас) и стигнеш до далеч по-полезни приложения (в глобален мащаб) като видео конферентни връзки и дистанционно обучение (отново неща, все още далеч от нашия кръгозор), как мислиш, че всички тези неща биха били възможни с посредствен интернет?

EDIT: А каква беше темата? :yikes:

Редактирано от orbitalen
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

И аз забравих вече :tooth:

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 месеца по-късно...

Качих един файл с малко повече инфо отностно Philips Smart TV

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Присъединете се към разговора

Можете да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате акаунт, влезте сега да публикувате с вашия акаунт.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Разглеждащи в момента   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

×
×
  • Добави ново...