Премини към съдържанието
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

Производителят на Blackberry се отказва от потребителския пазар


Pe6o666

Recommended Posts

След като канадският производител на смартфони Research In Motion обяви напускането на двамата си главни изпълнителни директори, както и загуби за четвъртото тримесечие в размер на 125 млн. долара, сега компанията съобщава, че ще се изтегли от пазара за потребителски мобилни устройства, съобщава сайтът The Inquirer. Изпитващият сериозни затруднения производител на серията Blackberry казва още, че очаква "допълнителен натиск" върху приходите и печалбите си и през фискалната 2013 г.

Освен това компанията ще извърши мащабна реорганизация на мениджърския си състав, а много ветерани ще я напуснат. Бившият главен изпълнителен директор Джим Балзили ще напусне и поста ръководител на борда след 20 години работа в RIM. Напускат още главният технически директор Дейвид Ях след 13 години в корпорацията, както и главният оперативен директор Джим Роуан.

Причината за тези решения е продължаващото изоставане на компанията на американския пазар на смартфони, където делът й от години е изяждан от iPhone на Apple и устройствата с Android. За последната четвърт на фискалната година, завършила на 3 март, RIM отчете продажби в размер на 4.2 млрд. долара, спад от 19% спрямо предходното тримесечие. Компанията е продала 11.1 млн. смартфона, с 21% по-малко от предишните три месеца.

По повод тези разочароващи резултати, Виктор Баста от консултантската компания Magister Advisors казва: "Защо да съществува RIM, когато други производители разработват по-добри продукти за по-малко време?" И добавя, че фирмата вече е загубила битката за потребителския сектор, така че пренасочването към корпоративен фокус има смисъл.

Новият главен изпълнителен директор на RIM Торстен Хайнс наскоро обяви, че компанията извършва детайлен преглед на възможностите пред себе си, включително партньорства, общи предприятия и лицензиране на технологии. Според Баста RIM трябва да бъде изцяло продадена, докато корпоративната й клиентска база остава що годе непокътната.

Според него има голям брой потенциални купувачи, от такива с интерес към софтуера като SAP до тези, фокусирани върху устройствата, като HP и Huawei. Пазарните оценки в мобилната сфера в момента са силни, което ще е в полза за RIM при евентуална транзакция, допълва той.

/capital.bg

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Присъединете се към разговора

Можете да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате акаунт, влезте сега да публикувате с вашия акаунт.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Разглеждащи в момента   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

×
×
  • Добави ново...