Премини към съдържанието
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

Стив Джобс – аутист?


Sladichuk®

Recommended Posts

С изненада разбрах, че Джобс (а и Спилбърг) са екстраординерни аутисти.

Не подозирах. А вие?

Какво знаете за аутизма?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Според това как изнасяше презентации/интервюта също силно се съмнявам, хората с аутизъм имат доста проблеми с комуникацията и социалните отношения по-принцип.

Edit: гледайте филма за Temple Grandin доста ми хареса.

Редактирано от profusion
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Освен, ако не е бил в някаква степен аутист - савант, т.е. от тези аутисти, които са с гениални способности.

Те са доста редки случаи, но историята помни доста известни учени и други, които са били такива.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Ето един интересен пример за това какво е савант :)

http://youtu.be/zA70Y0rVsVs

Аз искам да ви препоръчам един друг сериал, казва се Touch. Няколко пъти се сещах за речта на Steve Jobs в Stanford и по-точно за тази част, където говорише за точките. Колкото до това дали Steve Jobs е бил аутист, по-скоро беше особняк :)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Аз съм забелязал,че след като даден човек не може да отвърне на такива твърдения се спукват да пишат всякакви неща за него. Когато той е известен важи в още по-голяма степен.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

..... савант, т.е. от тези аутисти, които са с гениални способности.

Колко вида аутизъм има?

– Зависи каква класификация се следва. Терминологията, описваща аутизма, може да е много объркваща, защото с годините тя се променя. От друга страна, специалистите използват едни и същи термини за назоваване на различни понятия. Думата „аутизъм“ не се споменава толкова категорично и смело. По-скоро се говори за разстройства от аутистичния спектър, към които спадат синдром на Аспергер, генерализирани разстройства на детското развитие, синдром на Рет и други. При някои леки форми на аутизъм (синдром на Аспергер) децата имат запазен интелект, имат нормална реч, адаптивни са. Но пък трудно възприемат социалните норми и езика на жестовете, имат натрапчиви тесни интереси и трудно понасят промените. Има и по-тежки форми, при които постигането на напредък в развитието става незабележимо и бавно.

Освен това аутистите се определят като хиперсензитивни и хипосензитивни.

Тихи и кротки, хипосензитивните аутисти могат да бъдат изведени от състояние на изолираност само от много голям дразнител. И обратно – хиперсензитивните реагират и на най-малкия дразнител като шум, светлина и движение.

– Притежават ли аутистите свръхспособности?

– Да, но много рядко се случва тези свръхспособности да добият социална значимост. Има аутисти с гениалности и със свръхинтереси в определена област.

Детето аутист може например да знае наизуст всички държави в света и техните столици, но това не е значимо за другите хора в социума.

За едно аутистично дете с музикантска изпълнителска дарба например няма значение дали ще му кажеш „браво“, когато то излезе на сцената и виртуозно изсвири пиеса на Моцарт. На него не му харесват ръкоплясканията, а свиренето заради самото свирене.

ненормално поведение – децата могат да развият някои натрапчиви навици – желание да минават по един и същ маршрут към училище всеки ден, завъртане всеки път когато влизат в стая, силно разсейване от определени дейности или предмети. Понякога могат да бъдат “свръхактивни”, агресивни, импулсивни. Някои могат умишлено да се нараняват.

Синдром на Аспергер е лека форма на аутизъм. Хората страдщи от Аспергер не са с комуникативни забавяния, както хора с други форми на аутизъм, те функционират сравнително добре по отношение на разузнаването и социални функции, и често успяват да ходят на училище, завършат колеж и живеят самостоятелно. Синдром на Аспергер е един специфичен вид на "високо функциониращ аутизъм" (HFA),който се характеризира със слаби социални умения, напреднал и прекалено формален език, както и обширен, широко разпростиращ се интерес към определена тема. Гениите и активни хора са със същите характеристики на Аспергер, тъй като и двете гупи са с тесни интереси и са по-съсредоточени и постоянни в това, което правят, от нормалните хора. Много гении показват черти на Аспергер, например, Исак Нютон, Алберт Айнщайн, Джордж Оруел и Хърбърт Уелс. Президентът на САЩ, Джордж У. Буш, страда от синдрома на Аспергер.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Наблюденията ми са, че все повече деца се раждат с аутизъм, а обществото като цяло не е подготвено да реагира адекватно на това заболяване.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

В нещо като аутисти ги превръщат и компютрите,защото вече едно пет годишно дете например не излиза да си играе навън ами играе по-цял ден игри на компютър.Това му се превръща в мания и по-този начин то не може да има приятели,защото компютърът се превръща в неговия живот.От там идват и проблемите с комуникацията.Така че дръжте децата си по-далеч от компютрите,поне докато пораснат малко.

Редактирано от N1k0lA
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Присъединете се към разговора

Можете да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате акаунт, влезте сега да публикувате с вашия акаунт.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Разглеждащи в момента   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

×
×
  • Добави ново...