Премини към съдържанието
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

Двоен удар за Apple – глоба в Австралия и плащане на щети на Samsung в Холандия


BulgarianSS

Recommended Posts

Американският технологичен гигант Apple Inc бе глобен с 2,25 млн. австралийски долара (2,29 млн. щатски долара) от местен съд за подвеждаща реклама на последния си модел iPad, съобщи Ройтерс.

Австралийската Комисия за конкуренцията и потребителите предприе правни действия срещу Apple през март, след като компанията представи последния си модел iPad на австралийския пазар.

Регулаторният орган за конкуренцията обвини американската компания, че е заблудила потребителите с описанието на таблета, включващо съвместимост с мобилните мрежи 4G, при положение, че такава липсва.

Съдът определи, че от Apple са намекнали, „че iPad с WiFi + 4G би могъл да се свърже директно с мобилната мрежа за данни Telstra LTE в Австралия, което той не е можел да направи“, сочи присъдата. Компанията е „проявила поведение, което я прави отговорна за заблуждаване на обществеността“, пише още там.

Говорител на Apple в Сидни не е бил открит за коментар. Компанията вече обеща да изпрати електронно писмо до всички купувачи на новия iPad в Австралия, чрез което да им предложи да възстанови част от получената сума за продукта, и се съгласи да публикува предупреждение, че новият iPad не е съвместим с настоящите 4G LTE мрежи и WiMAX мрежи в Австралия.

Мрежата на Telstra Corp работи на различна честота в сравнение с 4G на новия iPad на Apple.

Междувременно холандски съд нареди на американската компания да плати щети на Samsung Electronics за нарушаване на патенти в страната. Съдебна институция в Хага постанови, че американската компания е нарушила патент на Samsung, използван в някои от телефоните и таблетите ѝ за свързване с интернет.

Според решението размерът на обезщетението трябва да се базира върху продажбите на iPhone и iPad в Холандия. Нарушаването на патента е направено в моделите на 3G, 3GS, и 4 на iPhone и в 1 и 2 на iPad, посочиха от съда.

Датата, от която ще се отчитат продажбите, върху които се базира обезщетението, е 4 август 2010 г., тъй като според съда оттогава в Apple би трябвало да са разбрали, че нарушават патента на Samsung.

„Ще търсим обезщетение. Размерът на щетите ще бъде определен от съда след съответните процедури“, заяви говорителка на южнокорейската компания.

Оттам добавиха, че решението се отнася само за Холандия и няма да има обвързващ ефект за бъдещи съдебни решения в други държави.

И по този случай от Ройтерс не са успели да открият говорител на Apple за коментар.

От холандския съд са отхвърлили 3 други претенции на Samsung за нарушаване на патенти от страна на американската компания.

Това е поредният обрат в съдебната битка за патенти, която двете конкурентни компании водят в световен мащаб за своите мобилни телефони и компютри. През последните няколко години те са завели дела една срещу друга в над 10 страни, конкурирайки се за потребители на бързо растящите пазари на смартфони и таблети.

Apple обвинява южнокорейския си конкурент в копиране на таблетите iPhone и iPad в продукти, работещи със софтуера Android на Google. Samsung контраатакува, обвинявайки Apple в нарушаване на патенти.

Investor.bg

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Присъединете се към разговора

Можете да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате акаунт, влезте сега да публикувате с вашия акаунт.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Разглеждащи в момента   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

×
×
  • Добави ново...