Премини към съдържанието
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

Foxconn не е по-зле от други доставчици на Apple


BulgarianSS

Recommended Posts

0000136783-article.jpg

Разследване на условията на труд на производствените партньори на Apple в Китай разкрива, че Foxconn не е изолиран случай. Пренебрегването на защитата на работниците в тези компании е "широко разпространено", пише в свой анализ China Labor Watch. В някои случаи условията дори били по-лоши, отколкото при Foxconn.

Организацията е разгледала повече от десет доставчици на Apple, включително и Foxconn, който редовно се споменава в медиите като пример за неспазване на правата на служителите.

„Работниците навсякъде са притиснати от веригата за доставки на Apple - не само при Foxconn. Apple систематично и бързо наложи отговорността, финансовите средства и необходимите подобрения". Критикуват се честият извънреден труд, вредни за здравето условия, нехигиенична храна в столовете, липсата на разяснение за синдикатите и за възможността за защита на работниците и липсата на социална сигурност.

„Особено лоши условия за труд" China Labor Watch е установила в завод на филиала на Pegatron - Riteng. Там работникът или служителят трябва да работи по 12 часа на ден в даден момент, докато във Foxconn най-много до 10 часа. Средното почасово заплащане там е 8,2 юана (1,02 евро) – все още по-малко от "прекалено ниското заплащане" на Foxconn от по 10,2 юана (1,27 евро).

През февруари Apple помоли Fair Labor Association да извърши независим одит на най-големия му доставчик Foxconn. Той установи „значителни проблеми" в три завода, които Apple и Foxconn обещаха да елиминират. За тази цел бяха създадени специални позиции. Според изпълнителния директор на Foxconn Тери Гоу и Apple участва в покриването на част от тези разходи.

За разлика от тях Google, който с най-новите си хардуерни продукти планира да стане пряк конкурент на Apple, рекламира стоките си с „Произведено в САЩ“.

На представения през миналата седмица медия плеър Nexus Q например пише „Проектирано и произведено в САЩ". Продуктите от Apple, от друга страна обаче, са с надпис: Designed by Apple in California. Assembled in China. ("Проектиран от Apple в Калифорния, сглобени в Китай.").

Все пак Nexus Q струва 299 долара, докато конкурентният продукт Apple TV само 99 долара.

investor.bg

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Хаха, да, направили са един непродаваем продукт, който е Made in USA и вече ще са им антитеза... А Google TV къде е произведено? Galaxy Nexus? Много е яко как Foxconn и вероятно всички други "доставчици на Apple" са свързани с 99% от смартфоните, обаче във всички такива статии, това са "партньорите на Apple", а не "партньорите на Samsung, LG, HTC, Sony"...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Присъединете се към разговора

Можете да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате акаунт, влезте сега да публикувате с вашия акаунт.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Разглеждащи в момента   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

×
×
  • Добави ново...