Премини към съдържанието
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

Apple и RIM не нарушават патенти на Kodak


BulgarianSS

Recommended Posts

Според ITC лицензът на обявилата фалит компания е невалиден

Американската комисия за международна търговия (ITC) обяви, че подаденият от Kodak иск за нарушаване на патенти от страна на Apple и Research In Motion е невалиден. По този начин шестчленен състав на ITC потвърди решение на съдия Томас Пендер от 21-и май 2012 г., пише ZDNet.

През януари Kodak подаде последователно искове в съда в Ню Йорк срещу редица технологични компании, в които описва сред откраднатите лицензи технологии за изпращане на снимки от дигитални апарати, за изпращане на снимки по електронна поща или за пренос чрез WLAN-свързване. Запазените права са регистрирани в американската патентна служба. Kodak настоя за финансово обезпечение и за забрана на вноса на редица устройства.

ITC признава, че мобилните устройства на Apple и RIM нарушават патента 6.292.218, но заради „очевидността си“ той е недействителен. В заявката за патент се описва технология за преглед на направена снимка на телефона или на екрана на фотоапарат.

В случая с Apple се оказва, че смартфонът iPhone 3G използва въпросната технология на Kodak. iPhone 3G S и iPhone 4 не са засегнати. Заради същия патент Kodak подаде съдебен иск и срещу Samsung, който също бе обявен за невалиден от ITC.

Редица наблюдатели от индустрията смятат, че исковете са опит на Kodak да демонстрира стойността на своите патенти и да събере такси от лицензи. През януари компанията подаде молба за защита при банкрут (по Глава 11), но продължи да работи.

Концернът очаква да „напълни касите си“ от продажбата на редица патенти. В момента компанията държи около 1100 патента в областта на дигиталната фотография, които ще бъдат обявени за продажба чрез наддаване в началото на август. Възможните приходи се оценяват на между 2 и 3 млрд. долара.

Сегашната присъда обаче може да сложи кръст на плановете на Kodak. Защото обявеният за недействителен патент всъщност се считаше за един от най-атрактивните за възможните купувачи. На негова основа Kodak вече сключи и няколко доста печеливши споразумения за лицензи. Като цяло чрез лицензиране на своите запазени права от компании като Samsung, LG, Motorola и Nokia компанията е отчела приходи от над 3 млрд. долара от 2001 г. насам.

Последната дума обаче още не е казана. Пред Wall Street Journal Kodak вече обяви, че ще обжалва решението. Компанията освен това посочва, че вече е било установено, че патентът е напълно валиден.

investor.bg

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Присъединете се към разговора

Можете да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате акаунт, влезте сега да публикувате с вашия акаунт.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Разглеждащи в момента   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

×
×
  • Добави ново...