Премини към съдържанието
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

Apple иска 2,5 млрд. долара обезщетение от Samsung


BulgarianSS

Recommended Posts

0000137876-article3.jpg

Сумите в патентните спорове стават все по-високи и ще продължат да растат

В съдебния си спор за плагиатство със Samsung американският концерн Apple настоява за обезщетение в размер на над 2,5 млрд. долара. Това все още е консервативно изчисление, обясняват адвокатите на Apple в документацията за предстоящия голям процес в Калифорния, който ще започне следващия понеделник. Samsung отрича обвиненията, предава Ройтерс.

Процесът в Калифорния е кулминацията на продължаващия повече от година спор между двете компании в световен мащаб. Производителят на iPhone от Калифорния и в момента най-големият световен доставчик на смартфони от Южна Корея се обвиняват взаимно в нарушения на патенти и права върху дизайн.

Централна арена в този дебат е Германия. Във вторник върховен областен съд в Дюселдорф спря за продажби в Европа малкия таблет на Samsung Galaxy Tab 7.7. В същото време обаче позволи да се продава по-големият таблет 10.1N Galaxy Tab. Apple призоваше за национална забрана за продажбата на десетинчовото устройство на Samsung. Корейците обаче модифицираха специално за Германия дизайна и така Apple не успя да прокара забраната.

След решението в Дюселдорф сега индустрията с нетърпение гледа към Сан Хосе, където в понеделник започва големият процес Apple срещу Samsung. Част от исканията на Apple там са и за 500 млн. долара, които производителят на iPhone разглежда като свои пропуснати ползи заради „преписани“ продукти от Samsung. Осен това Apple настоява за допълнителни 25 млн. долара за някои лицензионни възнаграждения.

За първи път от съдебния документ става ясно каква сума точно иска Apple за законосъобразното използване на интелектуалната си собственост: по 24 долара на всяко устройство за всички права върху патенти и дизайн. Ако се заплащат единични патенти, цената може да скочи още повече.

Така например производителят на iPhone иска по 2,02 долара за всяко устройство, ако то съдържа функция, с която съдържанието на екрана автоматично отскача назад, когато то се отдърпва с пръст надалеч. След твърденията на Apple тази функционалност вече липсва в устройствата на Samsung

Samsung от своя страна обвинява Apple в неправомерно ползване на технологични патенти на корейците. Компанията намира исканията на Apple за компенсации за твърде надвишени. Ако искът на Apple бъде уважен, сумата може да нарасне още, смята германският експерт по патентно право Флориан Мюлер.

investor.bg

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Абсолютно си прав,но това дело ще го следя с доста голям интерес.

В общият случай обаче ми писна от това-самунг съди Apple,Apple съди самунг...само си правят някакви щурави реклами с тези дела.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Присъединете се към разговора

Можете да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате акаунт, влезте сега да публикувате с вашия акаунт.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Разглеждащи в момента   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

×
×
  • Добави ново...