Премини към съдържанието
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

Булсатком - изгражда LTE мрежа


Lyudmil

Recommended Posts

"Булсатком" опитва да се изстреля до орбитата на трите големи телекома в България, коментира оперативният директор на компанията Тинко Тотев .

При близо 150% проникване на мобилните телефонни услуги сред българите, при наличието на конкуренция между трима и при вече доста изпилени цени доставчикът на сателитна телевизия "Булсатком" има намерение да навлезе на най-съществената част от телекомуникационния пазар като четвърти мобилен оператор с четвърто технологично поколение мрежа. Макар и да има лиценз от държавния регулатор от месеци, засега компанията не е доизплатила таксата. Но вече се готви за евентуален старт на новите си услуги. "Техническото" положение към момента е, че "Булсатком" още няма финансиране за намеренията си. А сумата, за която става въпрос, е няколкостотин милиона евро.

Проект от този мащаб при тези условия обаче е силно рисков. Още повече като се има предвид кои са собствениците на сегашните играчи на пазара: Telekom Austria и най-богатият човек на планетата Карлос Слим при "Мобилтел", гръцкият бивш монополист ОТЕ при "Глобул" и (съвсем скоро) руската VTB Capital и КТБ при БТК. Какви са в тази компания шансовете на старозагорското дружество да оцелее - ще се разбере може би скоро. Отсега е ясно, че мегаамбицията да изстреляш малък спътник във висока орбита може да завърши както с поздравления в залата, така и с пожар на космодрума.

За вероятното изграждане на четвърти мобилен оператор в България, както и за бъдещето на сателитния оператор "Булсатком", коментира в интервю за "Капитал" оперативният директор на компанията Тинко Тотев.

Ще има ли четвърти мобилен оператор в България?

- Да, разбира се. Вече го има. Просто не сме насрочили официална дата за стартиране. Операторът няма да е точно GSM, а различна технология за пренос на по-голям обем данни. Ако мрежите сега са трето поколение, нашата ще е четвърто. Но все още не можем да кажем кога ще стартираме. Има редица проблеми, които решаваме. В момента върви уточняване на договори с доставчици, проектиране, строителство, конкретизиране на типа съоръжения, които ще използваме. Сключваме договори и за монтажа на техниката, така че преговаряме и със съответните кооперации, блокове и етажни собствености, с електроразпределителните дружества също имаме разговори за захранването на съоръженията. Имаме още много работа. Това е сложен и голям проект. Опитваме се да го ускорим, но всичко опира и до административни процедури и понякога пречки.

Визитка

Тинко Тотев е роден през 1962 г. в гр. Елена. Завършил е Техническия университет в София. От началото на кариерата си до 2004 г. работи в БТК, като последната му длъжност там е генерален директор на компанията за регион Стара Загора и Сливен. През 2004 г. заедно с няколко партньори основава "Булсатком", където понастоящем е оперативен директор.И все пак приблизително кога ще стартирате търговска дейност?

- Това ще бъде свързано и с ребрандиране на всички наши офиси. Когато видите повече от тях променени, значи стартирането предстои.

Как ще се казва операторът?

- Нека все пак запазим някаква изненада. Не казвам, че ще има смяна, по-скоро промяна.

Догодина ще имаме ли нов мобилен оператор?

- Най-късно тогава. Има някакви малки шансове това да се случи и тази година, като, разбира се, говорим за острови на покритие. Но трудното е до първия такъв остров. След това нещата се развиват доста по-бързо, а и ние имаме вече сериозна подготовка.

В кои региони ще имате покритие първоначално?

- По този път са минали всички оператори. Имаме подготовка в почти цяла Южна България. Също и в Североизточна. Изоставаме малко на северозапад. Ще стартираме със сигурност на първо време в София, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Бургас. Надяваме се това да се случи до края на тази година или началото на следващата.

Какво точно ще предложите?

- Основната ни цел е високоскоростният безжичен интернет, а не толкова преносът на глас. Имаше вече такава изградена мрежа, която обаче не можа да оцелее - "Макс телеком". Но това е първият етап.

А гласова услуга?

- Да, но тя е съпътстващата услуга, една десета от капацитета на мрежата. Ще се предлага и тя, но не разчитаме, че ще вземем веднага някакъв определен процент от клиентите на преноса на глас от сегашните оператори. Целта ни първоначално е интернетът, но ще излезем и с изгодни пакетни оферти за клиентите, които вече ползват телевизията и интернета ни. Включително и гласова услуга.

Неизбежно ще трябва да продавате и "слушалки".

- Да, има ги на световния пазар. Това са тип смартфони, които работят през мрежата от четвърто поколение.

Да разбираме, че ще разчитате на широколентовия мобилен пренос на данни и като източник на приходи?

- Да, точно така.

Колко ще струва мрежата?

- Сложно е да се каже. Ясно е колко ще струват съоръженията. Но не сме още напълно наясно какво ще ни струва изграждането на мрежата, ако имаме предвид и цялото строителство и всички административни такси.

Какво представлява оборудването?

Подобно е на клетките на сегашните оператори - в крайна сметка е стойка с антени. Просто е по-миниатюрно.

Колко струва самото оборудване? Коментира се сумата 200 млн. евро.

- Да, но по цени например на "Ериксон" и други утвърдени производители, които държат голям процент от пазара, но също така държат и много високи цени. Ние за съжаление не можем да си позволим да работим с тези водещи компании. Нашата цена ще е доста под тази, надяваме се да е на половина от споменатата от вас.

Нямате ли договор точно с "Ериксон"?

- Не е точно така. Тестват се съоръжения на няколко различни компании. Имаме подписани договори с доставчици на определени елементи от мрежата, но не и на основното оборудване. Този въпрос е свързан с финансирането.

Напредват ли разговорите за осигуряването му и по каква схема ще бъде то?

Банкови кредити. Надяваме се те да бъдат отпуснати в най-бблизко време. Ако това не стане, ще търсим други начини за финансиране.

Преговорите с банките се проточват?

- Да, за съжаление, но може би това е нормално. Имахме надежди и сигнали, че ще получим необходимите ни суми, но засега едни отказват, с други продължават преговорите. Продължаваме да сме под мониторинг на някои банки, които се надяваме да отпуснат средствата.

Мислите ли за привличане на външни партньори?

- Не искаме да мислим в тази посока засега, като изключвам, разбира се, партньори производители на оборудване.

Възможна ли е продажба на "Булсатком"?

- Нереалистично е да се мисли за това. Но е факт, че сме се заели с много голям проект. Работим и по друг, не по-малък - изстрелването на наш сателит, и се надяваме през пролетта на следващата година, през март-април, да можем да се поздравим със собствен спътник. Сега ползваме гръцкия "Хелас". От една страна обаче, животът му изтича след две-три години, а от друга - плащаме права за ползването му.

Колко плащате?

- В рамките на милион, може и два на месец. Зависи какъв капацитет ползваме.

А изстрелването на собствен спътник колко ще струва?

- Пак е относително, но от порядъка на сто милиона евро.

Това са два много големи проекта с огромно финансиране. Каква възвращаемост предвиждате?

- Ако един телекомуникационен проект няма възвращаемост 5-6 години, не си струва да се прави. В други сфери може да си позволиш възвращаемост 15 г. Но в нашия бизнес технологиите се развиват толкова бързо, че след пет години нещата може да са напреднали дотам, че от мрежата, която строим, да няма никакъв смисъл. Що се отнася до спътника, самият той има живот 12-15 години. Ако инвестицията не се върне до 5-6 години, няма смисъл от него. Мислим, че ще постигнем тези срокове. Има глад за спътници в Европа. Животът на доста от сегашните изтича и затова освен за собствените си цели ще продаваме капацитет и на други клиенти. Макар че в случая не е напълно изяснено дали точно ще продаваме капацитет, или ще водим разговори за съучастие в проекта.

Ще предлагате четворна услуга: фиксиран, мобилен телефон, интернет и телевизия.

- Да. Ние имаме най-различни мрежи. От една страна - сателитен пренос на телевизионен сигнал. От друга - наземна безжична мрежа с мобилни разговори, интернет и може би телевизия. И на трето място - изграждаме оптична мрежа, чиито възможности не са за пренебрегване. С нея сме готови в доста от областните градове, а и в някои по-малки. София е един от най-трудните градове за полагане на нова мрежа, а там сме много напреднали. Близо 50% от София вече са покрити с оптика. От тях в близо 25% вече имаме оптично влакно до дома на хората.

БТК заплаши, че ще ви изгони от каналите си. Ще решите ли този проблем?

Усилено си вадим разрешителни. БТК едва ли ще изхвърли кабелите ни от каналите си, макар че е възможно да се стигне до някакво самоуправство. В Стара Загора например ние сме 99% готови със собствена оптична мрежа. БТК започна също да полага своя оптика тук, а за нея също предполагам нямат разрешение за строеж.

По какъв начин ще накарате абонат на "Глобул", БТК или "Мобилтел" да смени оператора си? Те също имат пакетни услуги.

- На първо място искаме за предложим на нашите сегашни клиенти нова услуга и ново качество на цена под тази на конкуренцията. Една от основните ни цели е първо да се защитим и да не загубим сегашните си абонати. Разчитаме и на това, че сме сигурно единственият оператор, който работи либерално с клиентите си. Подхождаме към всеки съобразно нуждите и желанията му. Не изнудваме никого да плаща нещо, което не иска. Смятаме, че с лоялно и човешко отношение можем да привлечем абонати. Непрекъснато при нас идват оплаквания от другите оператори и клиентите реално са някак наплашени. Проблемът е, че в България нещата не стоят добре ценово. Конкуренцията е нещо хубаво, но прекалената конкуренция води до дъмпинг и некоректни действия. Никъде в света няма такива цени на услугите, които предлагаме в България. Това неминуемо ще доведе до проблеми в един момент.

Каква търговска мрежа ще използвате?

- Собствената си. Дистрибуторите са със затихващи функции.

Мислите, че има място за нов мобилен оператор на българския пазар?

- Да. Не разчитаме, че ще привлечем съществен процент от клиентите на сегашните мобилни оператори, а по-скоро, че ще генерираме нов трафик чрез обмена на данни.

Имате ли разговори за споделяне на мрежата с някои от операторите?

- Имало е разговори в тази посока, но не знам да има нещо конкретно.

Конкурентите ви ще направят всичко възможно да ви смачкат. Наясно сте с това.

- Колкото и да си мислехме, че надали чак толкова ще ги раздразним, сега има индикации точно за това. Към нас имаше и предложения за взаимообвързващи договори, като например съвместно ползване на съоръжения. И все пак преговорите с тях за взаимна свързаност на мрежите вървят сравнвително нормално, дори имаме подписани вече такива.

КРС би следвало да подкрепя конкуренцията на пазара. Така ли е реално?

- И да, и не. Да - защото сравнително бързо бяха освободени честоти, поканени оператори и издадени разрешителни. От друга страна - защо каналите да са собственост на "Виваком"? Това са инвестиции на държавата, общините и на частни инвеститори, собственици на определени обекти. Те преди години бяха задължени да изградят канална мрежа до обектите си и да я дадат на тогавашната държавна БТК да я поддържа и експлоатира. Защо сега тя е дадена на едно частно дружество?

Не се ли притеснявате за бъдещето на "Булсатком"? Залогът ви, ако не се справите, е много висок.

- В нашия случай е започнато от нищото, а сега виждате докъде са стигнали. Ако сме се притеснявали, да не сме започвали проектите. А и защо да се притесняваме? Нищо незаконно и нередно не правим. Ако някой по незаконен начин се опитва да пречи на дейността ни, това е отделен въпрос. Надяваме се, че това няма да се случи. Затова има държава.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

На сълзи на булсат не се вярва. При тях всичко се случва бавно и некачествено.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Ако и тази услуга им е като "прехвалената" телевизия - ще ги пропусна.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Брех, това не го очаквах. 4G от Булсатком, честно казано, ако предложат качествени услуги на добра цена бих се преместил при тях. Ще видим какво ще се случи. И смятам, че успеят да постигнат това, което искат може и другите да се впрегнат да строят 4G.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Точно след седмица мислех да ги изоставям :) А дано направят нещо.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

От телевизията им съм доволен, за 15лв гледам всички мачове, които ме интересуват. С интернета чета, че много са се изложили, както и съпорта им е много зле, но смятам, че това ще се прочени с времето особено ако се превърнат и в мобилен оператор.

Sent from my Nokia 3310 using Tapatalk

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Аз съм с интернет на булстат и нямам оплаквания. Даже сега трябва да слагам на ново място и мисля пак да е булстат. За Варна става въпрос.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

В планината,където обхвата е мираж се справят перфектно! Телевизията им е качествена,НО само за извън обсега на града! Иначе преди време се чу..,че Булсатком и Макстелеком играят заедно...Нищо чудно да се обединят и да направят нещо,естествено с цел препродажба на голям световен играч!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Еми аз съм в града! Кажи ми кое е по-добре и защо? Аз по-добри не виждам за моите изисквания не виждам и не ми давайте близу щото имали 150+ малоумни програми, които за да ги гледаш всичките трябва да даваш по 50 лв щото всеки канал попада в различен пакет или СателайтБг, които залагат на някакви малоумни HD канали. А също така и някой друг оператор да дава Испанското, Формула 1 и Тенис турнирите и др. и то срещу 15 кинта/месец?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

За мен е критерий,аз гледам основно футбол.Другите телевизии са национални и мога да ги гледам и със стайна антена. :tooth:

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Да бе Гога така е, но за мен булсат имат един добре подбран пакет от канали и не виждам другите оператори какво повече предлагат, да не говорим за цените.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Е аз за $7/месец гледам всички канали по всички сателити, но това е друга тема на разговор. Кое им е скъпото на булсат бе брат? За 14,80 гледаш всичко заедно с HD пакета и в тея пари влизат всички спортни събития, за които булсат плащат ексклузивни права. Най-скъпият им пакет е заедно с HBO каналите за 22,80лв. В сравнение с другите оператори, цените са им най-добри! (става дума за големите оператори, не за някоя квартална кабеларка).

Bulsatcom

Пълен пакет с HD: 14,80 лв.

HBO: 8 лв.

Всичко: 22,80 лв

Blizoo

Пълен пакет с HD и HBO: 34,90лв.,

СателайтБГ

Единствен пакет: 38лв.

(не предлагат HBO въобще)

Виваком

Пълен пакет: 17,80 лв.,

HBO пакет: +13,80 лв

HD пакет: +13,80 лв

Всичко: 45,40 лв./ месец

М-тел

Пълен пакет: 24,90 лв.

HBO пакет: + 10,90 лв.

HD пакет: + 20 лв.

Всичко: 55,80 лв./ месец

Това е, което успях да събера като информация от сайтовете им.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Булсат +2 за втори телевизор, +2 за трети, +2... Ама това си е мой проблем де :)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

SatelliteBG дават втора карта безплатно и ако се комбинират двама, цената става наполовина. В момента се носят слухове за купуването на SatelliteBG от Мтел.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

В Близу за тази цена получаваш един цифров телевизионен приемник и възможност за до 3 допълнителни телевизора безплатно вързани на така наречената от тях аналогова кабелна, която предоставя 60-те най-гледани канала. Допълнителен цифров приемник е 5 лв. на брой. Нека не забравяме че това е пакетна цена на близу с интернет и телефон с безплатни разговори. Не защитавам никой, но пишете нещата с истинските им имена.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Този пакет може да бъде закупен и без телефон. Интернета им също е доста приличен, но малко избягахме от темата.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Да така е отклонихме се, но все пак и тримата който сме писали след цените просто уточняваме това което не е описано в поста на Людмил.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Извинявам се, че не е точно по темата.

Софийска Кабелна Компания — не са сред големите играчи, но за основен пакет канали(около 100 +HD и спортни) и интернет(35Mbps) само срещу 17,50 лева на месец, не мисля, че имат конкуренция.

Редактирано от chayanne
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

:offtopic: Предлагам да се направи тема за телевизионните оператори (сателитни, кабелни и iptv) и мненията да се преместят там, за да може спокойно да си коментираме.

Цените, които съм написал са за 1 телевизор и са такива, каквито са описани в сайтовете на самите оператори, нормално е при 2-ри, 3-ти...телевизор да има оскъпяване и също така е нормално да съм изпуснал някава информация т.к не съм клиент на всичките оператори, за да изказвам напълно обективно мнение. За мен 2лв за допълнителен цифров приемник, който ползва пакета на основния приемник е напълно задоволително, но всеки сам решава за себе си кое е най-добре.

@Asen_77, тук не говориме за аналогова телевизия мой човек, а за цифрова. Близу са кабелен оператор и това, че на хартия ти дават да вържеш към аналоговата до 3 телевизора не означава, че не можеш да вържеш 6 или направо целия блок. До колкото си спомням на въпросната аналогова отсъстват Нова Спорт, Ринг и още важни телевизии, а и качеството като цяло е трагедия поради простия факт, че говорим за аналогов сигнал. Цифровият им пакет е добър, но струва 34,90лв, а аз плащам 22,80лв. за същото като гледам Испанското първенство, Немското първенство, Формула 1, Тенис турнирите и всякакви други спортни събития, които отсъстват при другите оператори. Освен това, срещу 23лв еднократно, ти поставят втора антена към Hotbird, с която гледаш напълно безплатно още над 100 свободни канала (немски, италиански, френски итн.), отделно като отида на вилата си взимам приемника и гледам там това, което гледам в нас без да плащам други такси, за това казвам, че мен това ме удовлетворява.

@chayanne на сайта на СКК пише, че пълният пакет ТВ с 35Mbps net струва 28,95 лв/месец (без HBO), а с 55Mbps е 38лв/месец. Само телевизията е 15,90лв/м. а HBO-то е 9,90лв/месец. Не виждам къде е офертата?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Ринг присъства в аналоговия пакет, Нова Спорт не съм 100% сигурен дали присъства но ще го проверя. До три ти връзват официално те. Като си тръгнат можеш да вържеш и 10 точно така. Качеството на аналоговата не отстъпва много на това на цифровия приемник. Също така не съм сигурен, но ако имаш HD пакет при Булсатком на основния приемник, дали имаш абсолютно същите услуги и на допълнителните приемници.

При Близу ако си вземеш премиум пакет получаваш за 42.90 на месец пълен пакет телевизия с един цифров приемник, 60 Мбита интернет ( колкото и да не ми се вярваше когато ми пуснаха коаксиален кабел за всичко в апартамента - напълно стабилни ) и телефон със безплатни минути в близу и други оператори ( за тях не мога да кажа колко и какви са минутите - не го ползвам ). При 18 месечен договор получаваш 3 месеца на 5 лв. Разделено на целия период на договора се получава по 36.60 лв./месец. Ако си пуснеш кабелна от някой оператор и интернет от друг със сигурност ще платиш по-голяма такса за това което се получава от тях. 1 цифров приемник, 2 допълнителни телевизора, 60 МБита интернет и телефон с безплатни минути.

Безспорен е факта, че на Белсатком гледаш формула и мачове. Но при 60 Мбита интернет мога да ти кажа че формулата която гледам през интернет не прекъсва и върви доста прилично. Ако я пуснат в мрежата на близу с плащане с удоволствие бих си платил да я гледам, но няма да мина към Булсатком само заради формулата и някой друг мач. И възможността да си вземеш оборудването и да си го занесеш на вилата също е предимство. Много международни шофьори практикуват това като успяват да гледат телевизия с приемника и антената на Булсатком в цяла Европа.

Не защитавам никой и не съм служител на никой. Може би наистина е хубаво мненията да се пренесат в друга тема за българските оператори и там да обсъждаме всичко с тях.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Аз като човек който държи на качеството най вече и имам повечко наблюдения по това коя фирма как работи и какво предлага мога да кажа че за Варна има две фирми които предлагат качество, Мсат и Мтел услугите на останалите са по ефтини но има огромна разлика в това какво получаваш.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

За Мсат съм съгласен. Мтел предлагат качество само за бизнес клиентите, а Мсат са техни клиенти. Да не си вътрешен човек? :)

За простолюдието, всички оператори са 1 към 1.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Присъединете се към разговора

Можете да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате акаунт, влезте сега да публикувате с вашия акаунт.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Разглеждащи в момента   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

×
×
  • Добави ново...