Премини към съдържанието
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

До кога ще падат акциите на Apple?


BulgarianSS

Recommended Posts

Въпреки моментната слабост, анализаторите не се съмняват в дългосрочния успех на компанията

0000141235-article3.jpg

iPhone 5 и iPad mini ще помогнат за възстановяването на акциите. Снимка: Ройтерс

Не, графиката за акциите не лъже - Apple потегли надолу. В понеделник акциите на производителя на iPhone и iPad се свиха на американската технологична борса Nasdaq с още два процента – и то при по-високи обеми на търговия от обичайното. Това е продължение на ценовата пързалка, която започна в средата на септември с публикуването на разочароващите данни за продажбите за iPhone 5, пише в свой анализ Wall Street Journal.

През първите три дни след старта на продажбите на iPhone 5 Apple успя да продаде повече от пет милиона броя. Въпреки това много анализатори очакваха значително по-високи продажби. Техните скептични коментари предизвикаха слаба разпродажба на акции. Като цяло цената загуби повече от десет процента, откакто през септември достигна върха от 705,07 долара.

В понеделник акциите на Apple приключиха търговията със спад от 2,2 на сто, във вторник паднаха с още 0,36%, като най-ниската стойност, на която се търгуваха книжата, бе 623,55 долара, но все пак последва повишение до 635,85 долара.

Инвеститорите са притеснени преди всичко от слабото предлагане на новия iPhone. А съобщенията от този уикенд за подновяване на размириците във фабриките на Foxconn Technologies в Китай, където се произвежда устройството, подхраниха тези опасения.

Уилям Пауър, анализатор в R.W. Bair, наскоро е разговарял с продавачите в магазините на Apple, и на операторите AT&T, Verizon Communications и Sprint Nextel за iPhone 5. Той е установил, че както в собствените магазини на Apple, така и при мобилните оператори, има широк недостиг на устройството.

"Има разкази за клиенти, които сутрин отиват до магазина и купуват iPhone, но в магазините на Apple, в които се обадихме, ни казаха, че импулсните купувачите нямат никакъв шанс за iPhone 5 - независимо от местоположението и времето през деня ", казва Пауър. В най-добрия случай в слабо населените райони от време на време се случва магазин, който да има iPhone 5 в наличност.

Всичко това ще се отрази на данните за продажбите на Apple в краткосрочен план. Амит Дарянани, анализатор в RBC Capital, ревизира в края на миналата седмица прогнозата си за продажбите на новия флагман на Apple. За трите месеца до края на септември той оттегли прогнозата си. Защото "проблемите заради ограниченията във веригата за доставки, които възпрепятстват продажбите на iPhone са все по-обхватни“.

Дарянани очаква, че през последното тримесечие могат да бъдат продадени 49 млн. устройства. Преди това той бе представил прогноза за 57 млн. броя.

Но нито Дарянани, нито пък анализаторът на R.W. Bair Пауър се съмняват в историята на успеха на Apple. И двамата препоръчват акциите на концерна с рейтинг „Outperformer" и целева цена от 750 долара.

Периодът на суша за инвеститорите все пак може да продължи още известно време, казва Марк Нютън, старши технически анализатор в Greywolf Equity Partners. Той е идентифицирал негативни сигнал за това, че акциите ще паднат още преди новия отскок.

"Този спад в цената в краткосрочен план със сигурност не е конструктивен“, пише Нютон в имейл до свои клиенти. „Въпреки това, добавя той, засега е замъглена само краткосрочната картина. В дългосрочен план тя е все още до голяма степен непокътната".

Въпреки своя краткосрочен скептицизъм Нютон нарича сегашния спад „само малка вълна“. Той предполага, че акциите на Apple ще се възстановят до границата от 700 долара, а след това ще продължат да растат през следващите четири до шест месеца до 740 - 765 долара. "Трябва да се възползваме от слабостта на акциите“, съветва той.

Последният неуспех не е първият значим спад за акциите на Apple през тази година. През април акциите се сринаха с повече от десет процента, защото се появиха притеснения, че растежът на продажбите на iPhone и iPad може да попадне в застой. Но през лятото книжата се възстановиха бързо благодарение на очакване на новия iPhone.

За повторението на този сценарий освен iPhone 5 сега може да послужи и мини версията на iPad, за която се говори, че скоро ще се появи на пазара. Докато Apple запазва все още мълчание по темата, слуховете твърдят, че поканите за представянето на малките таблети ще бъдат изпратени през следващата седмица. В Азия, според доставчици на компоненти, вече е започнало и производството. Apple е дал мандат да се произведат повече от 10 млн. iPad Mini.

investor.bg

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Вчера корекцията приключи окончателно. Акците паднаха до 623 $, след което бързо скочиха до 640 $ и за пръв път от две седмици Apple затвори на + 636 $. От тук до след нова година очаквам възходящо движение. Long Apple до мин 750 $

Редактирано от D3adD3vil
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Присъединете се към разговора

Можете да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате акаунт, влезте сега да публикувате с вашия акаунт.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Разглеждащи в момента   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

×
×
  • Добави ново...