Премини към съдържанието
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

Добре дошъл в света на мечките, Apple!


BulgarianSS

Recommended Posts

Въпреки разпродажбите напоследък обаче акциите на компанията са с 35% по-скъпи, отколкото в началото на годината

0000142691-article.jpg

Здравей, Apple, добре дошъл на мечия пазар! Откакто достигна своята рекордна стойност от над 700 долара за акция в средата на септември, акцията на най-голямата компания в света по пазарна капитализация поевтиня с повече от 20 на сто.

В сряда, когато книжата на Apple загубиха 4,2% от стойността си, те преминаха онази граница, при която на борсов жаргон се говори за борсово рали на мечките. В четвъртък и петък поевтиняването на акцията продължи, пише в свой анализ Wall Street Journal.

Сривът се случи бързо. Не минаха и два месеца, откакто инвеститорите нападаха акциите в очакване на iPhone 5. Оттогава обаче пазарът се занимава с проблемите с доставките на новите продукти. А това разваля настроението.

След срива от 4,2% в сряда акциите на Apple загубиха в четвъртък още 3,6 на сто и приключиха на стойност 537,75 долара – най-ниската стойност от средата на май и приблизително на нивото, от което започна лятното рали. То приключи на 19-и септември с рекордно висока стойност от 702,10 долара. Оттогава насетне курсът падна с 23,5 на сто. В петък акцията се възстанови с 1,7%.

Последната лоша новина за инвеститорите на Apple идва от китайския доставчик Hon Hai Precision, по-известен като Foxconn. Главният изпълнителен директор Тери Гу заяви, че компанията „може да достави значително по-малко нови iPhone, отколкото е търсенето на Apple“. Гу заяви още, че iPhone 5 е труден за производство поради своя дизайн. Hon Hai не е успяла засега да отговори на високите стандарти за качество на Apple.

Проблемите с доставките доведоха до това, че от началото на продажбите в края на септември за iPhone 5 се сформират списъци с чакащи. Недостигът е причина за спада на курса, тъй като инвеститорите се притесняват за приходите на Apple през четвъртото тримесечие, а вероятно и след него.

Но това не е първият път през тази година, когато акциите на Apple са в трудност. След междинен връх през април до средата на май курсът се сви с 16%, преди отново да поеме нагоре в очакване на iPhone 5.

От началото на годината на ясен плюс

Въпреки последния засега голям срив годишният баланс за Apple на борсата е по-скоро положителен. Акцията и в момента е с 35% по-скъпа, отколкото в началото на годината. А и анализаторите са по-скоро спокойни. Итай Кайдрън, анализатор от Oppenheimer & Co., обозначи реакцията на курса като „прекалена“ и посъветва клиентите си да купуват акции в моментната им слабост.

„Нищо не се е променило в конкурентната позиция на Apple. По наше мнение за 2013 г. компанията дори ще е още по-добре представена в продуктовото си портфолио при ключовите области", пише Кайдрън. "Виждаме голям потенциал за оздравяване, ако търсенето на iPhone и iPad остане толкова високо".

В същия тон говори и Браян Уайт, анализатор в Topeka Capital. Сривът на Apple "изплаши инвеститорите", пише той. "Корекцията обаче е подобна на трите корекции от последните 13 месеца, които са доказали, че могат да бъдат отлични възможности за закупуване", убеден е той. Уайт продължава да поддържа целевата цена от 1111 долара за акция.

Все още потенциал от почти 70% - до 900 долара, вижда и анализаторът на Jefferies Питър Мисек, който след неотдавнашния спад на цените също привлече вниманието с повторение на своята целева цена. Мисек вярва, че Apple ще реши своите проблеми с брутния марж през текущото тримесечие. Според него и производствените проблеми на Foxconn не са толкоша плашещи. Проблемите с липсващи компоненти ще бъдат елеминирани, а Foxconn вече търсят нови служители, за да задоволят търсенето на iPhone 5.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Присъединете се към разговора

Можете да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате акаунт, влезте сега да публикувате с вашия акаунт.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Разглеждащи в момента   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

×
×
  • Добави ново...