Премини към съдържанието
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

Технологичната 2012 г. - година на възходи и падения


BulgarianSS

Recommended Posts

И през последните 12 месеца дигиталният свят ни предложи интересни възможности и противоречиви решения

0000144748-article3.jpg

2012 г. бе и годината на приложенията. Снимка: Getty Images News

„Всъщност аз нямам причина да се оплаквам. Живея в добре загрято жилище с красиви гледки. Моят достъп до интернет е широколентов. Моят изчислителен хардуер е надежден, такива са и любимите ми приложения. Но каква бе дигиталната година – в допълнение към множеството положителни акценти, имаше и много падове - и двете заслужават да бъдат почетени в този много личен списък“. По този начин започва анализът на технологичния колумнист на германското икономическо списание WirtschaftsWoche Бен Швам.

Възход 1: 13-инчовият MacBook Pro Retina

Личният хардуерен бисер на годината за Бен Швам е рожба на Apple. И не става въпрос за попадащия твърде често в заглавия iPad мини или (много красивия) iPhone 5, а за доказателството, че компанията от Купертино не е забравила добрата стара компютърна технология: 13-инчовият MacBook Pro Retina. Машината съчетава сравнително ниско тегло (1,62 кг) с красив корпус, ниско ниво на шум и висока производителност. Да не говорим за много, много острият Retina екран, който прави нормалните екрани да изглеждат като от праисторически времена.

Разбира се, в най-новата операционна система за Mac Mountain Lion има някои незначителни бъгове, а ако някой иска да вземе евтин продукт, то е сбъркал с MacBook Pro (1750 евро начална цена). Но това са единствените неща, с които машината може да бъде критикувана. И на никой няма да му се иска да се върне към традиционните твърди дискове, щом веднъж опита "SSD-only" архитектурата.

Възход 2: USB 3.0

Може ли човек да се влюби в интерфейси? Дълго време Швам е голям фен на FireWire уплътнители за свързване на външни хард дискове и други аксесоари за трансфер на данни към своя компютър, но откакто те се срещат все по-рядко, е трябвало да бъде намерен заместник. Системата Thunderbolt, разработена от Apple и Intel, не е достатъчно често срещана, а USB 2.0 интерфейсът е остарял и просто куца.

Тук точно навреме идва следващата версия на USB стандарта - USB 3.0. Разпознаващият се по своя син цвят жак предоставя информация със скорост до 400 мегабайта в секунда и работи чудесно, ако имате подходящ хардуер и включите кабелите правилно.

Възход 3: Независими разработчици на приложения

2012 г. е и годината на приложенията - дали за Windows 8, Mac, Android или IOS устройство, почти всички производители вече предлагат централизирани онлайн магазини за софтуер. Всъщност тази тенденция трябва да се разглежда с критичен поглед, ако производителите на хардуер сега заемат функцията на пазачите - със сигурност може да се опасяваме от злоупотреби. От друга страна обаче бумът на приложения също така е причина да се запознаем с разработчици, за които иначе никога нямаше да се разбере.

На всеки средностатистически смартфон, освен програмите на големите производители на софтуер, вече има и такива на независими малки създатели на програми – и не рядко те са по-добри. Малки екипи често насърчават първи иновативните програми, защото не трябва да вземат предвид вече създадени бизнес модели. А социалните мрежи, както и презентации в магазините за приложения, доставят бързо добрите идеи на масовата публика.

Падение 1: Метаморфозите на Twitter

Twitter все още е феномен - като комуникационна среда, като източник на новини, чисто и просто като една общност. Ако във Facebook хората имат чувството, че издават на „октопода на социалните медии“ твърде много, то 140-те знака дават на потребителите на платформата за къси съобщения чувството, че имат по-голям контрол върху своята продукция. По тази причина е трудно разбираемо, че Twitter прекара 2012 г. главно опитвайки се да бъде един вид втория Facebook.

Компанията се опитва да пренасочи възможно най-много от дейностите на собствения си уебсайт и собствените си клиентски програми, докато така полезната през последните години и полезна за потребителите сцена на разработчиците остана на втори план. Потребителите получаваха от Twitter неща, които не им трябват. Вместо да се концентрира върху ролята си на посредник на новини и на инфраструктурата, Twitter стана просто портал.

Падение 2: Трионът на неутралността на мрежата

Човек не може да подчертае достатъчно значението на неутралността на мрежата за продължаване на интернет иновациите. Въпреки това през 2012 г. политиците не си мръднаха пръстите, за да я защитят. Междувременно мрежовите оператори са щастливи, че могат да разделят всъщност еднородната мрежата на парчета, така че да я продават на потребителите поотделно и скъпо.

T-Mobile например срещу допълнително заплащане дава достъп до Spotify, който при нормално ползване на интернет, както бяхме свикнали у дома досега, не струва допълнително и цент за трафик на данни. Vodafone и няколко други оператори с уж по-бързи мобилни мрежи в допълнение към обичайните данни и интернет телефония предлагат и други "подаръци" само срещу такса, или при скъпоплатена тарифа.

Падение 3: Новото търсене на Google

Когато Google променя основното си търсене, това ще има последици за милиони потребители. Съответно опитът на калифорнийците да променят през 2012 г. една добре функционираща търсачка на информация в "търсачка на знания" нервира доста хора. В допълнение към резултатите от търсенето вдясно се появяват и смислени или не толкова смислени информации за въведения термин. Това е знак, че Google отново иска всичко: да бъде търсачка, същевременно силно печелившо рекламно пространство в интернет и място, което потребителят да не иска да напусне.

И дко дълбочината на информацията има отношение към пространството, което заема новият панел "Knowledge Graph" - всичко е наред. Така то отнема и без това постоянно намаляващата използваемост на офертата. Но какво значи хоризонталното позициониране на инструментите за търсене? Ако някой иска да ограничи търсенето, кликва от меню на меню. Е, в такъв случай по-добри са щадящите неприкосновеността на личния живот алтернативи като DuckDuckGo, която ще бъде все по-използвана през новата година.

investor.bg

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Съжелявам,че бих разочаровал някой фенове на Мac,но той ще си остане само за разработчиците и програмистите! Бъдещето е в iOS и непрекъснатото и подобряване и интегриране в живота на хората! Лаптопът става "ненужен лукс",който събира прах и се ползва на месец два,три пъти! Хората обичат простите и работещи неща,а в това отношение iOS превъзхожда всички останали с няколко обиколки!:)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Дам iOS, без Мак ако си го ползваш като Нокийката ;) Иначе много ме разочарова!! Много;)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Аз(и някои други "зелени" :) ), сме крайно разочаровани от всичко след сноу леопард и след 4.х.х.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Присъединете се към разговора

Можете да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате акаунт, влезте сега да публикувате с вашия акаунт.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Разглеждащи в момента   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

×
×
  • Добави ново...