Премини към съдържанието
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

  • 0

iPhone - Основна терминология


Sladichuk®

Въпрос

Автор: Adamov

Следващите редове, които ще прочетете са кратко описание на основните термини при работа с iPhone. Това е желателно да се знае от колкото се може повече хора, за да може при евентуални проблеми да се дават ясни и логични отговори. Ще ни улесните бе хора :yahoo: Четете! То четенето е знание. По този начин и общатата ви култура във iPhone общноста ще се повиши многократно (естествено визирам хората, които тепърва се сдобиват с телефона и навлизат в негови води). Това, което ще прочетете тук са основни термини. Но стига съм писал излишно (да не ви изгубя интереса).

Започваме:

Activation - Активиране

Единственото нещо, което можете да направите след като си купите iPhone и го отворите е да се обадите на спешните номера 911 и 112. Това са единствените опции докато не активирате телефона към AT&T (или друг официален оператор). Ако използват официален оператор можете да си активирате телефона през iTunes; в друг случай, трябва да хакнете телефона за да можете да го активирате. Веднъж активиран той се превръща в iPod touch с камера и bluetooth и от тук насетне можете да продължите с джайлбрейк и най-вероятно с отключване, за да може да използвате iPhone, с който оператор пожелаете.

Baseband - Бейзбенд

Бейзбенда контролира взаймодействието на телефонната част на iPhone и операционната система. Когато iPhone трябва да се обърне към клетките на оператора -- било то за разговори или данни -- всичко това минава през бейзбенда. Бейзбенда също така отговаря и за разпознаването на картата като валидна и за сигнала, който се появява точно до името на оператора. Когато отключите iPhone бейзбенда се модифицира по начин, който му позволява да комуникира с други мобилни оператори и безжични мрежи.

Bootloader - Буутлоудър

iPhone притежава два буутлоудъра. Единият е ARM Core Bootloader и взаймодейства с операционната система, другият е Baseband Bootloader. Буутлоудърите отговарят за правилното и успешно зареждане на iPhone. Какво вече споменахме iPhone може да бъде закупен с няколко различни версии на бейзбенд буутлоудъра (3.9, 4.6....до 5.9). Благодарение на 3.9БЛ можем да заредим хакнат бейзбенд, който да отговаря на версията на фърмуеъра. Apple промениха тази опция в 4.6БЛ и го направиха да изисква бейзбенд от по-нова фърмуеър версия. Ето защо в началото Dev Team пуснаха фалшив 3.9БЛ, който ви позволява да заредите хакнат бейзбенд отговарящ на фърмуеър версията. Така използването на iLiberty например, за по–ранни версии на FW е за пердпочитане пред ZiPhone, защото тя не сваля перманентно буутлоудъра, а прави един вид фалшив даунгрейд. Към момента са налице други програми за сваляне на буутлоудъра, които ще откриете във форума.

Bootrom

Аз ще ви отговоря. Iphone-те имат бутром(Iboot), който проверява на самото бутване(включване) на телефона дали има някакви "проблеми" като джейлбрейк. Когато намери джейлбрейк, iBoot контролира телефона и отказва да се бутва и виждате нахапаната ябълка и нищо повече. Когато хакерите пробиват цялата система на телефона (pwned), те модифицират бутрома и го настройват да игнорира тези проверки и устройството се бутва без проблеми. Това е при стария бутром т.е. телефон произведен преди 40 седмица (понякога се среща телефон който е произведен чак до 45 седмица и пак да е със стария бут. Това зависи от самата фабрика където е произведен). Това е untethered jailbreak. Новия бутром (среща се при телефон след 45 седмица на производство, а понякога и по-рано) има имунитет към 24 kpwn exploit. Това е файла с който се модифицира стария бутром за да маха проверките за джейлбрейк и заради това хакерите се намерили начин да модицират бутрома през друг exploit вързан през USB. Там проблема, обаче е когато се рестартва/бутва телефона всеки път трябва отново да се свързва с компютър и да се активира програмата за джейлбрейк. Това означава tethered jailbreak. Думата "pwned" произлиза от известната игра World Of Warcraft, където дизайнера на мапите грешно спелувал името и вместо "owned" (означава владее, притежава както е в случая хакерите владеят системата), излязло "pwned". 24 kpwn exploit е инструмент/софтуер който само хакерите го ползват и няма как да обяснявам тук на хората за самия термин. С него се модифицира (променя частично).

DFU Mode - DFU Режим

DFU означава Device Firmware Update. Ако правите рестор използвайки рековъри режим и получавате грешки или не можете да направите рестора, DFU режима е вашето спасение. Когато вкарате iPhone в DFU режим той не зарежда OS преди опита за рестор. Натиснете Sleep/Wake и Home бутоните за 10сек. Телефонът ще примигне и изгасне и след две секунди, точно преди нормално да видите лого на Apple, пуснете Sleep/Wake бутона и продължете да държите Home бутона докато iTunes засече iPhone в DFU режим(под уиндоус изписва рикавъри в таск бар нотификацията).

ЗАБЕЛЕЖКА**: Вкарването на телефона в този режим е много специфично и за това отброяването на времето е от голямо заначение, поради което може да ви се наложат няколко опита. Ако успешно сте влезли в DFU режим, дисплеят на телефона ще бъде черен. Все едно телефона е изгасен.

Firmware - Фърмуеър

Версията на фърмуеъра на телефона е подобна на версията на операционната система, която използвате на компютъра. Новите версии на фърмуеъра обикновенно добавят нови опции, поправят грешки и увеличават стабилноста на работа на телефона. В началото iPhone-ите се продаваха с версия 1.0.x. В момента iPhone се продава с версия на фърмуеъра 8.1.2

Cydia.app - Приложението Cydia

Приложението Cydia e програмен мениджър благодарение на който може да инсталирате различни приложения, теми за визуализация и платформа за модификации на системата. Това става чрез сваляне на инсталационните пакети през WiFi (безжична мрежа) или мобилен интернет (което беше огин скъпо едно време). Cydia поддържа инсталиране, ъпдейтване и деинсталиране на приложения от множество сорсове (своеобразни хранилища, в които се помещават проложенията). Използвайте Cydia за да инсталирате разнообразни iPhone приложения или да пренастроите системата по ваш вкус.

Jailbreak - джейлбрейк

Процес по достигане до главната файлова система на iPhone, осигуряване на администраторски достъп до машината и позволяващ стартирането на неофициално разработени приложения на телефона. След като направите джейлбрейк вие ще имате Cydia(най-разпространеният неофициален източник, но има и други) на на началния екран.

В прав текст: представете си, че iPhone/iPod touch/iPad е портативен компютър с леко орязана версия на MacOSX, до чиято файлова система нямате достъп, а само до user дяла. Джейлбрейкването ще ви осигури липсващият достъп с администраторски права в машината, т.е. вие ще можете да нанасяте промени в системата, поведението й, настройките, визуализацията на интерфейса, звуците и т.н. Всичко, което по принцип можете да правите на един компютър.

OOB или OTB

Това служи за пояснение на това с каква версия на фирмуеъра вашият iPhone е излязал от завода - "Out of the Box". Например. Имате 3.1.2 OTB iPhone, което означава, че вашият iPhone е закупен с фърмуеър 3.1.2. Recovery Mode - Рековъри режим

Ако искате да направите чист рестор, трябва да вкарате iPhone-а в рековъри режим. Задръжте Sleep/Wake и Home бутоните докато iPhone се рестартира. Когато видите логото на Apple, пуснете Sleep/Wake бутона и продължете да държите Home бутона докато видите логото на iTunes и usb кабел на екрана. Тогава можете да използвате iTunes, за да направите рестор на фърмуеъра.

Secpack - Секпак

Secpack-а можете да си го представите като парола за достъп до буутлоудъра.

SDK - ЕсДиКей

SDK е абревиатурата за Software Development Kit и представлява софтуерна библиотека, която ви помага за разработването на различни приложения и опции. Apple официално пуснаха iPhone SDK, който представлява набор от инструменти благодарение, на които може да се създават приложения, които да работят на iPhone.

Unlock - Отключване

Когато отключите вашият iPhone той става готов за използване със всяка GSM сим карта. За момента Apple е ограничила използването на iPhone само до няколко оператора. iPhone-ът трябва да бъде отключен преди да можете да го използвате с която сим карта си пожелате.

Новото поколение iPhone4S се продава както заключен, така и отключен в над 100 страни, от повече от 200 оператора. От 2011-та година насам, никой не разработва софтуерен ънлок за новите версии. Сега проблемът се решава по три начина:

1. Купувате си фабрично отключен или поне от оператор, който ви устройва.

2. Отключване чрез сим интерпозер(турбосим). Поставя се под сим картата и позволява да "залъжете" телефона, че е с оригинално заложения оператор. Продава се в сервиза на форума, както и в безброй интернет магазини.

3. Заплащате си за фабрично отключване, при което операторът заключил телефона ви освобождава от задължение да го ползвате. Услугата се предлага от сервиза на форума, както и на много места в интернет.

ECID - exclusive chip identification

Всяко arm7 у - во(3GS-нагоре) има уникален идентификационен номер на процесора. На базата на този номер, дата и местонахождение, версия на iOS и куп други параметри - при рестор/ъпдейт Епъл генерират уникален за всяко устройство и версия на iOS код, необходим за успешна инсталация. Този код се нарича SHSH. Веднъж излезла нова версия iOS, Епъл СПИРА генерирането на такива кодове за предишната версия на устройството и единственият начин за преинсталация на стара версия е запазването на генерираните преди кодове. За повече информация, посетете темата: Как да си осигурим downgrade и съответно jailbreak чрез запазване на ECID SHSH(актуално до iPhone 4, iPod touch 4G и original iPad с до шеста вкл. генерация iOS).

Редактирано от Alxx®
  • Харесвам 25
  • Не харесвам 2
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

0 отговора на този въпрос

Recommended Posts

Все още няма отговори на този въпрос. Бъдете първи добавете отговор!

Гост
Тази тема е заключена за нови отговори.
  • Разглеждащи в момента   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

×
×
  • Добави ново...