Премини към съдържанието
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

"Сателайт БГ" фалира... отново.


Lyudmil

Recommended Posts

"Сателайт БГ" приключва орбиталния си път

ТВ доставчикът прекрати приемането на нови абонати, предстои разпродажба от основния кредитор

"По принцип няма никакъв проблем, но просто няма как да стане." Такъв отговор бихте получили от служител на "Сателайт БГ", ако поискате да се абонирате за сателитната телевизия, предлагана от оператора. "Не знам кога да се обадите, но в момента нямаме наличност на техника, така че няма и включвания", довършва служителката. Липсата на "наличност" се обяснява по обичайния начин: липса на пари, заради която дружеството влиза в спиралата на фалита, казаха трима независими източници на "Капитал".

На силно конкурентния и нискотарифен пазар, какъвто е този на телевизионните доставки, това не е изненада. В случая със "Сателайт БГ" няма да има и особено голям пай за разпределение между останалите разпространители на телевизия. Историята обаче си заслужава да бъде разказана не само заради популярните лица и фирми в нея, но и заради това, което изходът й показва: оцеляването в този сектор е трудна задача, а да се залага на високи цени не е печеливша стратегия, дори когато говорим за премиум качество.

Големите надежди

Бившата ITV Partners, впоследствие прекръстена на Total TV, а сега "Сателайт БГ", има два кредита за общо 23 млн. евро към Уникредит Булбанк, показва справка в Търговския регистър. И двете суми бяха изтеглени в началото на 2011 г., като скоро след това се очерта и проблем с обслужването им. Затова преди около две години банката дори обяви, че предстои продажба на фирмата-длъжник (предприятието е заложено като цяло). Тази стъпка обаче тогава не бе предприета.

Допреди две години основен акционер в "Сателайт БГ" беше фондът за дялово инвестиране Mid Europa. Той влезе в дружеството през 2009 г. през регистрираното в Люксембург Adria Cable (76.3%). Другите акционери бяха сръбската Serbia Broadband с 5.5% и кипърската и Maxstone Services с 18.2%. Публично обявените амбиции на фонда първоначално бяха големи. Асоциираният директор в Mid Europa Стефан Цветков, който водеше сделката, заяви, че е уверен, че придобиването на ITV Partners осигурява стабилна позиция на българския пазар на платена телевизия. Особен ръст на клиенти и приходи обаче не беше реализиран и в крайна сметка фондът се изтегли от инвестицията си в България. Източници от пазара тогава твърдяха, че след като повече от година Mid Europa е поддържал оператора с надежда за бъдещо разрастване, накрая се изнася на загуба, за да не регистрира по-голяма такава. Стойността на общата инвестиция на фонда в проекта неофициално се оценяваше на около 45 млн. евро.

Неспасените

От края на ерата на Mid Europa в "Сателайт БГ" за стабилизирането на фирмата се грижи бившият собственик на ТВ7 и бивш председател на надзорния съвет на Общинска банка Любомир Павлов. Справка в Търговския регистър показва, че собственик на 99% от акциите на "Сателайт БГ" и негов управител е Иван Ханджиев - приближен на Павлов и член на борда надружеството му "Деница имоти". Миналото лято в управата на оператора влезе Румен Артарски - бивш изпълнителен директор на ТВ7 в периода, когато тя бе собственост на Любомир Павлов. През есента на 2012 г. беше предприета и дълго планираната операция, която трябваше да се окаже животоспасителна за "Сателайт БГ" - договор за сътрудничество с "Мобилтел". Тогава от лидера на телеком пазара в България обявиха, че започват да предлагат услугите на тв оператора през собствената си търговска мрежа. Идеята беше първоначално тв доставките да се продават под марката на сателитния доставчик, а впоследствие - като услуга на "Мобилтел".

Проектът стартира в 11 града в България без София от октомври миналата година. Уговорката беше телекомът да даде някаква първоначална сума (чийто размер така и не стана публичен), а после да плаща, от една страна, таксите за това, че "Сателайт БГ" взема сигнал от определен брой предаватели на спътника "Астра", а от друга - на самия оператор за това, че ползва платформата му. Проектът обаче изобщо не стигна до съществената си фаза - "Мобилтел" не предложи сателитната телевизия под своята марка. Причината, според източници от сектора е, че самата "Сателайт БГ" се е оказала във финансова невъзможност да изпълнява своята част от договора и чисто технически да осигури подаване на сигнал. Към момента магазините на GSM лидера вече не обслужват абонати на "Сателайт БГ".

Краят на края

След като всички опити за спасяване на сателитния оператор досега се оказаха неуспешни, по информация от пазара клиентската му база, която преди години, преди покупката от Mid Europa, е наближавала 50 000 души, сега е свита почти десеторно. Самият Румен Артарски потвърди, че дружеството скоро ще прекрати дейност и предстои разпродажба от основния кредитор - Уникредит Булбанк. От самата банка не дадоха коментар по темата. Според източници от пазара, предстоящата продажба трудно би довела до пълно възстановяване на вземането на банката. Абонати на "Сателайт БГ" пък потвърдиха, че от известно време е започнало и орязване на част от тв каналите, предлагани от доставчика - липсват вече например програмите на FOX.

Според последните отчети на дружеството, публикувани в Търговския регистър, финансовото му състояние се влошава. За 2011 г. то има 2.55 млн. лв. приходи спрямо 553 хил. лв. за предходната година. Загубата му пък се увеличава от 1.08 млн. лв. за 2010 г. до 10.26 млн. лв. за 2011 г.

Така стратегията на сателитния доставчик да опита да се наложи със сравнително висока цена (38 лв. месечно) срещу много на брой HD-канали се оказа неуспешна или поне недостатъчна за оцеляване на пазар с големи играчи и сериозни дискаунтъри.

10 май 2013, 17:08

Източник: ncl-capital.gif

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Присъединете се към разговора

Можете да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате акаунт, влезте сега да публикувате с вашия акаунт.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Разглеждащи в момента   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

×
×
  • Добави ново...