Премини към съдържанието
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

Разликата между Google и Apple и защо тя има значение


Grievous

Recommended Posts

c0d4faedc0002e39.jpg

В последните няколко години сме свикнали да разглеждаме Apple и Google като основните конкуренти в мобилния сегмент. Въпреки наличието на други играчи, основната конкуренция при смартфоните и таблетите остава iOS – Android. В този ред на мисли логично е да разглеждаме компаниите зад двете платформи като директни конкуренти. С всяка изминала година от представянето на iOS и Android обаче това схващане става все по-погрешно. За да осъзнаем истинската същност на взаимоотношенията между компаниите от Маунтин Вю и Купертино, трябва да погледнем в миналото им. Именно тогава виждаме, че за Google Android е просто една от платформите, които трябва да поддържа, докато за Apple iOS е интегрирана част от хардуера.

Класическият характер на Apple

b7dd34835dc4b33e.png

Apple определено е иновативна компания, която има основна роля за съвременното състояние на някои от най-важните технологични и медийни пазари. Това обаче не й пречи да е класическа, сравнително консервативна компания със сравнително тясно портфолио и относителен бавен ход.

Въпреки че Тим Кук и компания се промъкват сред уеб услугите все по-усилено, особено след представянето на iOS, основните им успехи в областта остават iTunes и App Store, с което все по-усилено се превръщат в едно цяло. Действителният характер на Apple е на цялостна технологична компания, която поставя съвкупността от хардуер и софутер в основата си, но спрямо класическите дефиниции е по-скоро хардуерна компания, чиито софтуерни услуги са част от общата концепция на продукта. Повечето платформи на Apple не са достъпни в рамките на конкурентни платформи, ако изключим наложителната версия на iTunes за PC и уеб версията на App Store.

Обобщено: Apple не е интернет компания, макар да има сериозни стремежи в тази област.

Платформите не са от значение за Google

4cabcfca0402fe20.jpg

Още от самото си основаване Google е най-класическият пример за интернет компания, фокусирана около услуги, достъпни за всички. Повечето предложения на Лари Пейдж и неговия екип могат да е използват във всеки браузър, макар Chrome да дава известни предимства в някои случаи. За разлика от Apple, която се стреми да ви предложи цялостния пакет на всяка цена, за Google е важно възможно най-много потребители да използват нейните услуги. Най-добрият начин за постигане на това е осигуряване на поддръжка за всички или поне максимално голямо количество платформи. Компанията от Маунтин Вю доказва това все по-често.

Тези от вас, които са гледали пълната пресконференция от първия ден на Google I/O 2013, няма как да не са забелязали, че Google демонстрира новите си услуги с всевъзможни устройства. Сред смартфоните и таблетите с Android имаше iPhone-и и iPad mini, които работят също толкова добре с Chrome, Maps и Google+. Кулминацията бе нареждането на Android и iOS устройства за бързо Racer състезание. В него всички продукти бяха равностойни.

Надали е останал потребител, който не знае, че Google печели най-вече от реклами. Ограничаването на потребителите да Android, колкото и популярна да е платформата, не е добра идея за осигуряване на максимално количество потребители. Предоставянето на третокласно изживяване за конкурентните платформи също би алиенирало някои от тях. Нещо повече, Google приложенията в App Store и невероятните уеб изживявания, работещи под iOS, са портал към света на Google, който би накарал много потребители да обмислят Android като алтернатива. Преди известно време Google дори призна, че версията на Maps за iOS е по-добра от тази за Android. Новият дизайн на Gmail приложението също дебютира в App Store. Голяма част от служителите на Google използват Mac-ове и iPhone-и, а не Chromebook Pixel.

Обобщено: в своята основа Google е компания от по-нов тип, която е (почти) платформено независима. Android е малко изключение от пътя й. Съществуването на десетки скинове и модификации обаче доказва, че Google не предоставя продукт, а портал към своите услуги.

Скоростта на развитие

50b264463d76f3b0.jpg

Много пъти сме отбелязвали, че Apple има стабилен, но бавен ход на развитие в сравнение с Google. Тим Кук и компания се стремят да изпипват всяка подробност от изживяванията, които предоставят (с малки изключения), докато Google не се страхува да експериментира със своеобразни бети на повечето си разработки, както и да представя откровено футуристични изживявания като Glass. Мащабът на Google и безплатният характер на услугите й дават огромно предимство на Лари Пейдж и неговия екип: компанията може да прави грешки относително безнаказано.

Дори най-отявлените Apple фенове трябва да признаят, че Google се развива с много по-висока скорост. Компанията успя да създаде изцяло нов дизайн за почти всички свои продукти и услуги в рамките на година, докато iOS носи някои елементи, които не са се променили от 2007 г. Apple обикновено започва от значително по-високо ниво на съвършенство, нo Google работи като по-млад бизнес, който е склонен да експериментира и да се проваля.

Духът на Apple вече живее в Google

Най-голямото притеснение за Apple в момента би трябвало да е, че Google постепенно достига нейното ниво на внимание към детайла и дизайнерско вдъхновение, запазвайки основната си сила на уеб компания с огромно портфолио и безпрецедентно стабилни, функционални и най-вече безплатни услуги. Портфолиото от услуги на Apple не може да се сравнява с това на Google. Още по-притеснително е за Тим Кук е, че нарастващ брой iOS потребители имат повече Google, отколкото Apple икони на началния си екран.

Няма как да не завършим с невероятния цитат на Патрик Гибсън, който обобщава идеята на цялата статия в едно изречение.

"Google is getting better at design faster than Apple is getting better at web services."

"Google става по-добра в дизайна по-бързо, отколкото Apple – в уеб услугите."

Какво е вашето мнение по темата?

HiComm

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Не съм съгласен само с това, че google достига Apple по ниво на "изпипване" на детайла.

Sent from my iPhone 4S using Tapatalk

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

В допълнение към горното: мразя да ме следят, по какъвто и да е повод. Много здраве на гугъл, стават все по - противни. Вива Волфрам алфа :D

П.П. Авторът(по - точно преписвачът) се е насрал с чуждиците. Направо се е "алиенирал" от българския език.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

След като поработих с платформите на MICROSOFT,GOOGLE,CANNONICAL & APPLE,определено мога да кажа,че по-добър продукт от този на APPLE засега НЯМА!Изпипване на детайла,стабилна работа,ефектно и качествено използване на наличните хардуерни ресурси - това е само част от преимуществата на продуктите с "ябълка".От друга страна,разпиляването на ресурси откъм хардуер при другите е много досадно - изразено насичане,бавене,"мислене","лагване" и други дразнещи детайлчета ме отказаха тотално от други продукти.Въпреки високата си цена,аз предпочитам изпипаните и качествени продукти на APPLE - красиви,бързи,устойчиви и сигурни в работата.Истинско удоволствие да боравиш с "бижутата",които създават от APPLE.Може би,догодина има шанс за CANNONICAL,след като представиха UBUNTU тази година за мобилни устройства.Но,няма за мен други лидери,освен APPLE!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Въпреки че като цяло статията е по-скоро добра отколкото лоша, ще се присъединя напълно към предните коментари и най-вече този на Alxx.

Като допълнение мога да кажа, че последната част "Духът на Епъл..." развали цялостното впечатление от статията. Ако не беше толкова тенденциозно бих я оценил и като много добра. А изречението "Още по-притеснително е за Тим Кук е, че нарастващ брой iOS потребители имат повече Google, отколкото Apple икони на началния си екран." беше върха на сладоледа. Поне да беше направен опит за предоставяне на някаква статистика относно "повече Google, отколкото Apple икони на началния екран". По същата логика и аз мога да кажа, че все повече потребители на Windows използват iTunes повече отколкото използват Windows Media Player.

И като за финал - щом потребителската база на Apple постоянно се увеличава при по-високите цени, значи може би има нещо в тази компания, което е повече от останалите. Е, потребителите не се увеличават колко при по-евтините алтернативи, но в крайна сметка в света има повече евтини автомобили, които предлагат същите екстри като луксозните марки, но крайното изживяване за потребителя не е същото, нали?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 месец по-късно...

Чисто и просто приложенията на Гугъл са достигнали едно доста високо ниво.. но това е само във версиите им за iOS. Когато видя Gmail или Chrome да летят (и да са толкова красиви) под Android, както под iOS може и да приема заключението на тази статия. Понякога даже си мисля, че Google се стараят повече за App Store-a от колкото за собствената си платформа.

И по ирония на съдбата гугъл експириенса е по-добър на Apple устройствата, отколкото на тези с Android, но от това не трябва да се вадят генерални заключения, че Гугъл си изпипват всички детайли и простотията, че Кук трябва да се притеснява от това :D

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 седмици по-късно...

В допълнение към горното: мразя да ме следят, по какъвто и да е повод. Много здраве на гугъл, стават все по - противни.

Време е в такъв случай да разкараш и този Win XP СП3, че от там е най-сериозното и нелегално точене на информация към US, както и от всички услуги на Microsoft.

Пред тях Google са все още във фаза "пеленаче" :tooth:

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря, ама "Алекса" си отива веднага след инсталацията ;) Ти помисли върху изходящите връзки на configurationd и _kernel, щото микромеките са още "любовен поглед"

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Присъединете се към разговора

Можете да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате акаунт, влезте сега да публикувате с вашия акаунт.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Разглеждащи в момента   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

×
×
  • Добави ново...