Премини към съдържанието
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

Добрият мъж от Купертино


BulgarianSS

Recommended Posts

Тим Кук се яви доброволно на изслушване пред комисия на Сената и призова за по-проста данъчна система

0000151422-article3.jpg

Кук на свидетелския стол: "Ние плащаме всички данъци, които дължим - всеки един долар". Снимка: Ройтерс

Тежки килими, дървени стени, кожени столове на сенаторите от горния полукръг върху предната част на американския федерален орел... В стая 106 на сградата на Сената Dirksen във Вашингтон посетителите инстинктивно усещат духа на победата. Който е извикан за разпит тук пред която и да е анкетна комисия, може да бъде подготвен за всичко. "Въртене на шиш" наричат американците това събитие.

Тим Кук обаче, световноизвестният свидетел този вторник, очевидно няма да иска да бъде „изпечен“ лесно, пише в свой репортаж германският бизнес всекидневник Handelsblatt. "Ние сме горди да бъдем американска компания", казва с нисък глас главният изпълнителен директор на базираната в Купертино, Калифорния, Apple. Компанията е създала 600 000 работни места - "шест-стот-ин хиляди", отчетливо изрича Кук.

Появата на Кук бе очаквана с нетърпение - ръководителят на една от най-колоритните и най-влиятелните компании в света може да бъде видян рядко на публични места. Предшественикът му Стив Джобс никога не се е явявал пред която и да е комисия. А Кук дойде – при това доброволно.

По време на изслушването той се държи приятелски настроен – автентичен и търпелив. Почти да не повярваш в какво обвиняват върлинестия 52-годишен ръководител – твърди се, че Apple в продължение на години чрез рафинирани трикове с чуждестранни компании е спестила десетки милиарди долари от корпоративни данъци - легално, но съмнително. Кук не иска да остави темата просто да отшуми. Той предпочита да говори за приноса на Apple към "правата на човека, образованието и околната среда".

Но данъчните обвинения тежат: членовете и сътрудниците на комисията са създали дебели досиета, за да покажат, че Apple систематично е заобикалял плащането на данъци. Това е възможно чрез дъщерни компании в Ирландия. Като цяло по този начин Apple е избегнал плащане на около 44 милиарда долара.

"Apple се е погрижил за това, призрачните му компании никъде да не плащат данъци", пеняви се развълнувано председателят на комисията, сенаторът демократ Карл Левин. „По този начин държавата не получава пари, с които да обучаваме децата си и плащаме за сигурността ни". "Нечувано", казва и републиканецът Джон Маккейн. Apple е "един от най-големите данъчни грешници на Америка". Педантично двамата нападат, прекъсват свидетеля и отново го предизвикат. Но Кук не се предава лесно.

"Ние плащаме всички данъци, които дължим - всеки един долар", казва той. Шест милиарда е вкарал концернът в държавната хазна на САЩ само през миналата година.

Ние не само следваме закона, ние следваме духа на закона.

Но по думите му е необходимо по-просто данъчно право и по-ниска ставка за компании, които искат да върнат задграничната си печалба обратно в Америка. Причините: фирмата седи на планина от пари в брой - 145 млрд. долара, от които около 100 млрд. долара са в чужбина. Apple иска да донесе парите у дома, но ще трябва да отдели 35% от тях за държавата под формата на данъци. Твърде много, смята Кук, поради което компанията, както се случи неотдавна, предпочита да заеме пари от финансовите пазари, вместо да посегне към спестовната си книжка в чужбина.

И така във вторник сутринта бавно изминават три часа, а ако темата навлиза прекалено много в подробности и детайли, Кук дава думата на двамата му спътници – главния финансов директор Питър Опенхаймър и главния счетоводител Филип Бълок. На първия ред зад свидетелското място седят две дузини други служители на Apple в тъмни костюми, които слушат внимателно изказванията.

Но освен от неуморно разпитващите сенатори Левин и Маккейн Кук няма от кого още да се притеснява по време на това „барбекю“. Той в крайна сметка е шефът на най-вълнуващата и понякога най-ценната компания в Америка, и от законна гледна точка той очевидно не е направил нищо лошо. И така, останалите членове на комисията слушат дискусията послушно, но същевременно изпитват и неудобство от целия този „цирк“, както го нарече веднъж и мениджърът.

Ние не само следваме закона, ние следваме духа на закона

Да вземем Ранд Пол например, един от любимците на консервативното движение „Чаеното парти“ и възможен кандидат-президент през 2016 г. „Аз съм ужасен от това зрелище, ужасен съм, че е възможно даден мениджър да бъде изтезаван пред комисия, въпреки че не е направил нищо незаконно", казва той, мърморейки недоволно. Комисията би трябвало да се "се извини" на Apple. "Всеки от нас тук, на тази маса, се опитва да сведе до минимум данъците си".

По време на цялата тази тирада откритото лице на Кук не се деформира с нито една гримаса, дори и тогава, когато изслушването се превърна временно в политическата арена. Пол стреля срещу Левин, Маккейн защитава Левин, Пол се обръща назад подигравателно. Републиканските представители използват през този ден форума и камерите на телевизиите, за да призоват отново за по-проста данъчна система и ниски данъци.

И в почивката Кук се оживява. Разхожда се наоколо, ръкува се, шегува се с репортерите. И когато вижда надраскания, вече почти древен лаптоп на Sony на кореспондента на Handelsblatt, казва съчувствено: "Май е време да си купите Mac".

А от продуктите на Apple в зала 106 има достатъчно: iPhone, iPad и Mac-ове се виждат навсякъде, дори и на капака на лаптопа на протоколиращата служителка се вижда символът с отхапаната ябълка. Когато през почивката Кук се доближава до сенатор Кели Айът, за да се представи, тя му каза с усмивка: "Приятно ми е да се запознаем. Имам iPad". Дори и възстрогият председател Левин вади по едно време своя iPhone и започва да го бърника.

Нека си представим, че на мястото на Тим вчера бе мениджър на критикувана в пресата и обществото банка - призован пред парламентарната комисия, а депутатите изваждат спестовните си книжки с логото на банката или викат възторжено: „Открих си депозит при вас"...

И така, в края на краищата това изслушване не се превърна в голям проблем за Кук. "Чувствате ли се изтормозен от мен?, пита Маккейн в един момент, ухилен към свидетелската скамейка. "Чувствам се много добре“, отговори Кук. "Важното е, че ние можем да кажем нашата гледна точка тук".

Неговата поява в крайна сметка се изплати. В края на краищата въпреки гнева около въпросните данъци няма две мнения: Apple е прекрасна компания. А своето "възхищение към Apple" Маккейн изрази още в началото на изслушването. По-добра реклама не може и да има.

investor.bg

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Военните фирми и хранителните концерни(Монсанто, напр.) започват да ги стягат гащите от наличната ликвидност на Епъл. Ако ябълките се впрегнат в лобиране и "покупка" на сенатори, ще пренапишат политиката на щатите, а хранителният монопол(който всъщност "реди" нещата в страната), ще остане да свири втора цигулка. Още навремето(1991), чичко Стив е канен за съветник на Буш-старши и ако имаше политически амбиции(задкулисни), нещата щяха да са доста различни. Ей затова е целият сеир. В това отношение харесвам Кук - хладен, пресметлив и видимо спокоен.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Присъединете се към разговора

Можете да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате акаунт, влезте сега да публикувате с вашия акаунт.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Разглеждащи в момента   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

×
×
  • Добави ново...