Премини към съдържанието
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

Втората младост на старите телефони


dedil

Recommended Posts

Втората слабост на старите телефони

Асен Георгиев

Пазарър на стари смартфони втора употреба ще нарастне петкратно до 2018 г.

Ако сте един от все по-малкото българи, които все още не притежават iPhone, но не искате да се разделите с една торба пари, за да си го закупите, има и друг вариант за вас. Можете да придобиете с някои от старите модели, но втора употреба, срещу сравнително приемлива сума (в зависимост от модела и параметрите - от 200 лв. нагоре). Възможност, от която все повече хора по света се възползват и поставя началото на сериозни бизнес възможности.

Пазарът на употребявани смартфони в световен мащаб се очаква буквално да избухне през следващите няколко години. Причините за това са усилията на производителите да накарат своите клиенти да сменят все по-често своите умни устройства, както и повишаващият се интерес към тях от страна на потребителите в развиващите се икономики.

"Нашият анализ показва, че пазарът на използвани смартфони ще експлодира през следващите години - изчислихме, че той ще нарасне от 53 млн. на 247 млн. бройки в следващите 5 години", коментира пред Forbes Тони Сагоначи от анализаторската компания Sanford C. Bernstein. "През 2018 г. използваните телефони ще изядат 8% от продажбите на нови апарати, спрямо 3% към момента", сочат изчисленията на експерта. Интересен детайл, който за момента изпъква при по-задълбочен поглед на пазара, е, че устройствата на Apple задържат по-високи цени на вторичния пазар, сравнено с тези на Samsung.

Растежът се дължи на по-добрата информираност на клиентите в развитите пазари за възможностите за връщане на стари апарати, каквито вече предлагат някои мобилни оператори, търговци като Amazon и износители на използвани устройства като Gazelle. Влияние, разбира се, оказват и повишаващите се препродажби през електронни аукциони като Ebay и др. Проучване на NPD Group показва, че половината от притежателите на смартфони в САЩ планират да се възползват от програмите за връщане на старите им устройства при следващата им смяна.

Обратно в Китай

За момента най-голяма част от използваните телефони се изкупуват в САЩ и след това се препродават на развиващите се пазари, най-вече в Китай, където преди това са били произведени, посочва Сагочини. Там iPhone-ите определено се радват на най-голямо търсене. Това до голяма степен се дължи на факта, че има много хора, които биха искали да притежават такъв телефон, но не могат да си го позволят заради високата му цена като нов. Във връзка с това притежателите на iPhone по-често заменят наличния си апарат с по-нова версия, защото знаят, че могат да вземат за него относително добра сума.

Нарасналото търсене и предлагане на пазара за смартфони втора употреба обаче може да се окаже проблем за производителите в дългосрочен план, защото те разчитат на продажбите на нови устройства, които постоянно пускат. Въпреки това вторичният пазар не само че скоро няма да изчезне, а точно обратното - тенденцията е да расте значително, защото представлява добра бизнес възможност за компаниите, които изкупуват старите устройства и ги препродават. Полза имат и потребителите, които, от една страна, получават известна сума за стария си телефон, а от друга, имат възможност да си закупят работещо устройство на сравнително ниска цена.

"Схемите за изкупуване на стари устройства са голям хит, защото възможността е доста ясна", коментира независимия телеком анализатор Джеф Каган, пред CNN. "Компаниите могат да влязат и да реализират печалби, а потребителите - да спестят пари", добавя той.

Домино ефект

Първата крачка в разработването на този пазар в САЩ е направена от онлайн изкупвачите на стара електроника Gazelle. Те успяват да покажат на потребителите, че има смисъл да не захвърлят старите си джаджи в шкафа и вместо това да получат пари за тях. След това тази бизнес ниша става ясна и за големите търговски вериги като Walmart, Best Buy и онлайн гиганта Amazon, дори и за някои от производителите.

С разрастването на възможностите за връщане на използвани устройства самите потребители вече са по-добре информирани за различните варианти. Според анализаторите от Bernstein около 12 процента от ъпгрейдите на смартфони в световен мащаб вече са свързани с различни програми за изкупуване, което е значителен ръст спрямо 4-те процента три години по-рано. Нивата са дори по-високи в САЩ, където около една четвърт от всички закупувания на нови устройства са свързани с програми за изкупуване.

Към момента, според анализаторите от Bernstein, iPhone-ите отговарят за около половината от вторичния пазар. С глобализирането на този пазар обаче делът им би трябвало да падне до около една трета. А това вече е съвсем видима тенденция. Според Bernstein около 70% от върнатите устройства към момента се реализират след това основно в Китай, където цените на новите устройства са много високи, и на останалите развиващи се пазари. Останалите 30% се пласират в развитите държави, включително и в САЩ.

Всички данни към момента сочат, че пазарът на смартфони втора употреба ще бъде атрактивна бизнес ниша през следващите години. Това създава големи възможности за търговците и компаниите, специализирани в изкупуването на подобни устройства. Полза ще има и за телекомите, които вече се опитват да обвържат изкупуването, повторните покупки и своите месечни абонаментни планове, за да предложат по-конкурентни оферти на своите клиенти. За потребителите позитивният ефект също е напълно ясен.

За производителите обаче монетата има две страни - едната е свързана с възможността основните им клиенти да заменят все по-често своите устройства, знаейки, че това ще им донесе повече средства и реално ъпгрейдът им ще е по-евтин. От друга обаче, насищането с по-евтини алтернативи вероятно ще намали броя на потенциалните клиенти, които биха предпочели нов телефон, вместо да вземат предишен модел в добро състояние за по-ниска цена.

Оригиналния материал capital.bg

Редактирано от dedil
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Присъединете се към разговора

Можете да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате акаунт, влезте сега да публикувате с вашия акаунт.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави ново...