Премини към съдържанието
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

Свободна зона


dedil

Recommended Posts

Свободна зона

Мартин Дешев

Решението на Apple да подарява най-новата версия на операционната си система може да възроди позабравената битка Mac Vs. PC

Свободна зона

Apple вече ще предлага своята ОС безплатно.

Генерирането на приходи от допълнително съдържание е по-важно от продажбите на лицензи. Макар Windows да е първата асоциация за операционна система на мнозина, платформата на Microsoft далеч не е единствената. Съществуват още няколко други алтернативи, като по-голямата част от тях остават известни само на специалисти в определени сфери или на компютърните ентусиасти. Досега нито една платформа не е успяла дори да застраши хегемонията на Windows независимо от опитите с най-различни средства.

Две от по-известните алтернативи са Ubuntu и Mac OS. Първата, както и немалка част от останалите Linux базирани дистрибуции, се предлага безплатно. От миналата седмица и последната версия на Mac OS X - Mavericks, вече може да бъде изтеглена свободно от всички притежатели на Mac компютри с известни условия. Компанията направи безплатни и своите еквиваленти на Microsoft Office, iWork и iLife.

Apple взе смелото решение да направи своята операционна система безплатна, което бе посрещнато с овации от анализатори и медии. Технологичното списание Wired например обяви, че Apple е поставила края на ерата на платените операционни системи. Всъщност по-скоро компанията от Купертино даде тласък на тенденцията, която се заформя вече няколко години.

Право на избор

Тенденцията на безплатните поне на пръв поглед операционни системи започна своя възход заедно с мобилните устройства. Всяко от тях се предлага с предварително инсталирана ОС, която се стреми да бъде една от основните притегателни сили към съответния продукт. Най-популярната мобилна ОС - Android, например е безплатна. Поне на теория, защото Microsoft разполага с патенти в платформата, които носят на компанията около $8 за всяко продадено Android устройство, припомнят от онлайн изданието BGR. Все пак Android, както и останалите мобилни операционни системи, не увеличават цената на устройствата твърде много, а целта е разходите за тях да бъдат минимални.

Големият ръст на мобилните устройства създаде и нов пазар – този на приложенията за тях. Според анализ на Gartner през 2012 г. 89.6% от всички изтеглени апликации са били безплатни, като през тази година ще са 91%, а до 2017 г. ще достигнат 94.5%. В света на видеоигрите също започва да се налага моделът на безплатните игри. Тенденцията е ясна – софтуерът трябва да е безплатен. Неговите създатели генерират приходите си от платено съдържание, реклами и други методи вътре в приложенията, но тяхното основно тяло и функции трябва да са безплатни.

Но светът на персоналните компютри винаги е бил по-различен. При него по-голямата част от програмите са платени, като цените на някои от тях достигат впечатляващи суми. Разбира се, техните възможности са доста по-големи от тези на мобилните приложения. Операционните системи също разполагат с много повече функции от мобилните, а двете най-популярни, Windows и Mac OS X, дълго време бяха платени. Но и те бавно, но сигурно следваха тенденцията на намаляващи цени. Windows 8.1 дори е безплатен за притежателите на Windows 8, което също е стъпка в тази посока. Mac OS X Mavericks е безплатен само за собствениците на Mac компютри, които сами по себе си не са от най-евтините на пазара, като има и допълнителна уловка. Mavericks е безплатна само за притежателите на Mac OS X Snow Leopard или по-нова. Съвсем естествено е да очакваме, че постепенно платформите ще са освободени напълно от такси и ще генерират приходите си чрез допълнителни услуги, функции и реклами вътре в тях.

Естествено последствие

Преминаването на настолните операционни системи към безплатния модел е нормално следствие, което дължим на популярността на мобилните устройства. Windows вече генерира все по-малко приходи за Microsoft. Ако преди няколко години платформата носеше близо половината от приходите на софтуерния гигант, то миналата година тя генерира едва 25% от тях. Именно това доведе и до префокусирането на Microsoft като компания, която вече се насочва към хардуера и софтуерните услуги.

Въпреки това от Редмънд все още вярват в платения модел на операционните системи. Вицепрезидентът на отдела за комуникация на Microsoft Франк Шоу публикува дълъг блог, в който критикува похвалите към Apple и обявява, че "полето за изкривяване на реалността, което обикновено се генерира от събитие на Apple, се е разпростряло и отвъд Купертино". Шоу изтъква, че таблетите Surface и Surface 2, които са директни конкуренти на iPad 2 и iPad Air, са по-евтини от предложенията на Apple и предлагат Microsoft Office безплатно. Шоу дори обявява, че според него действията на Apple са опит да догонва Microsoft. Той обаче пропуска да спомене безплатния Mac OS X Mavericks и как софтуерният гигант ще отговори на тази промяна.

Според Тим Кук ходът на компанията му ще "накара индустрията да наостри уши". Доколко това ще е така, предстои да разберем. Според анализатора Бен Баджарин от Creative Strategies "потребителите вече знаят, че инвестиция в хардуер на Apple е инвестиция в бъдещи софтуерни ъпгрейди без допълнителни разходи" и това ще доведе до увеличаване на пазарния дял на компютрите Mac. Том Уорън от The Verge е на по-различно мнение. Той смята, че истинските сили, движещи ерата на безплатните операционни системи, са Android, iOS и Chrome OS. Според него безплатният Mavericks ще има малък ефект върху продажбите на Mac компютри.

На подобно мнение е и създателят на Linux Линус Торвалдс. "Решението на Apple да си дава операционната система безплатно не ни засяга. Не мисля, че има каквото и да е отражение върху Linux", коментира Торвалдс по време на конференцията LinuxCon Europe. Въпреки това решението на Apple несъмнено ще стимулира този сегмент, най-малкото защото компанията ще го използва като сериозно оръжие в маркетинг кампанията си. Това ще накара и нейните основни конкуренти, в случая Microsoft, да предприемат мерки. Изглежда, че позабравената битка Mac срещу PC навлиза в нова интересна фаза.

Оригиналния материал capital.bg

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Присъединете се към разговора

Можете да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате акаунт, влезте сега да публикувате с вашия акаунт.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Разглеждащи в момента   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

×
×
  • Добави ново...