Премини към съдържанието
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

Нарушени патенти ще струват на Samsung още 290 млн. долара


dedil

Recommended Posts

Нарушени патенти ще струват на Samsung още 290 млн. долара

Мартин Дешев

Американски съд потвърди по-голямата част от обезщетенията, които южнокорейската компания ще трябва да плати на Apple

Samsung трябва да плати около 290 млн. долара обезщетение на Apple за нарушаване на патенти на американската компания. Това е решението на магистратите от съда в Сан Хосе, с което се слага край на близо 15-месечния съдебен спор между двете технологични фирми, смятан за апогей в т.нар. патентна война сред IT гигантите. С последното решение реално се потвърди почти цялата сума, на която южнокорейската фирма беше осъдена през изминалата година. През август 2012 г. съдът в Сан Хосе, щата Калифорния, обяви, че Samsung трябва да плати 1 млрд. долара на Apple за копиране на различни технологии, свързани със смартфоните iPhone – от използване на жестове за приближаване до дизайна на устройствата.

Виновни за почти милиард долара

В началото на 2013 г. регионалният съдия Люси Кох потвърди близо 640 млн. долара от първоначалната присъда, но върна останалите за преразглеждане, тъй като магистратите бяха допуснали грешки при изчисленията на обезщетенията. След решението на съда от миналата седмица Samsung ще трябва да плати общо 929.8 млн. долара по делото. Това е близо до първоначалната компенсация от 1.05 млрд. долара, която трябваше да получи Apple на първа инстанция.

"В делото не става въпрос само за патенти и пари – тук става дума за иновации и усилена работа, която е свързана със създаването на продукти, които хората харесват", коментира говорителят на Apple, цитиран от Wall Street Journal. Той допълни, че американската компания е "благодарна на съдиите, които показаха на Samsung, че копирането има своята цена".

От южнокорейския гигант изразиха разочарование от решението на магистратите, като разчитаха патентът на Apple да се окаже невалиден.

"Samsung ще продължи да прави иновации и да представя разбиващи статуквото технологии, както и ще обжалваме решението на съда", коментираха от азиатската компания.

Делото е едно от многото битки от т.нар. патентна война, която двете IT корпорации водят по целия свят. Компаниите се съдят за нарушаване на патенти, което води до спиране на продукти на определени пазари или заплащане на обезщетения за милиони долари.

Оригиналният материал capital.bg

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Присъединете се към разговора

Можете да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате акаунт, влезте сега да публикувате с вашия акаунт.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Разглеждащи в момента   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

×
×
  • Добави ново...