Премини към съдържанието
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

Мистерията на Apple за 160 млрд. долара


BulgarianSS

Recommended Posts

Технологичният гигант разполага с огромни парични запаси, които се увеличават постоянно

0000165940-article3.jpg

Изпълнителният директор Тим Кук по време на представянето на новите модели iPhone 5C. Снимка: Ройтерс

Има нещо нередно с данните на Apple Inc. от последния отчет, пише Bloomberg. Мистерията се състои в паричната позиция на технологичния гигант. Тя се е увеличила от 12 млрд. долара до 158,8 млрд. долара. Обикновено тя се покачва през първото тримесечие, но защо никога не се понижава?

Имайки предвид предишните тримесечни резултати, Карл Айкан, чиято компания притежава акции на Apple за 4,7 млрд. долара, описа компанията като „най-свръхкапитализираната в корпоративната история“.

Призивите на инвеститора базираната в Купертино компания да изкупи обратно свои акции остават нечути. Главният изпълнителен директор Тим Кук парира предложението, заявявайки, че компанията вече има план за обратно изкупуване на свои акции.

По време на представянето на междинния финансов отчет Кук каза: „Миналата година увеличихме обема на програма си, удвоявайки я до 100 млрд. долара. 60 млрд. от тях са от обратно изкупени акции. А ние напредваме в това отношение.“

Прогресът обаче е слаб. За първото тримесечие Apple е изкупил обратно акции за 5 млрд. долара. Компанията е избрала да увеличи паричните си средства в брой вместо да задоволи Айкан и други инвеститори, които вдигаха врява за големите печалби. Това само по себе си може да бъде логично.

Анализаторът в Bloomberg Ананд Шринивасан изтъква, че „големите технологични компании, включително и много производители на полупроводници, обикновено не генерират положителна възвръщаемост от обратните изкупувания, особено когато се цели коригиране на цената на капитала. Това може да са имали предвид от Apple, тъй като по този начин би могла да се генерира по-добра възвръщаемост на инвестициите (ROI).”

И наистина – от Apple могат да спорят и да кажат, че имат по-добри инвестиционни идеи от обратното изкупуване на акции. Шефовете на технологичния гигант често подхвърлят някакви неща в този дух. „Продължаваме да инвестираме усилено в научно-изследователска и развойна дейност (НИРД)“, казва контрольорът на Apple Лука Маестри.

„Правим инвестиции в области, които за вас са видни, но и в такива, които не виждате и за които сме много развълнувани.“

Тримесечните разходи за наука и развойна дейност на Applе наистина растат по-бързо в сравнение с паричните й позиции. Разходите за НИРД скочиха със 75% от първото тримесечие на 2012 г., за да достигнат 1,33 млрд. долара през същото на 2013 г.. Паричните средства нараснаха с 62% на годишна база.

Може би Apple заделя средства, с които да осъществи масови покупки. Донякъде това се случи, когато през 2013 г. компанията обяви 15 придобивания. Половината от тях бяха насочени към подобрение на картографските услуги и само три от тях предполагаха за възможен пробив в областта на потребителската електроника – старт-ъпът Matcha.tv, Passif Semiconductor – който може да помогне на Apple да произвежда преносимо устройство, както и придобиването на израелския разработчик на сензори PrimeSense.

Въпреки че дейността по сливания и придобивания не е нещо необичайно за Apple, то тя не е особено скъпа, ако я сравним с тази на Google, например. Покупката на PrimeSense за 345 млн. долара бе сделката на годината за американската компания.

Защо тогава Apple се нуждае от повече кеш, достатъчен да покрие производствените и оперативни разходи за цяла година? Най-простият отговор би бил - Apple просто разполага с много пари, които не знае как да използва, а една инвестиция на финансовите пазари – 114,7 млрд. долара са под формата на ценни книжа – би осигурила една по-висока възвръщаемост от обратните покупки на акции.

Другият отговор би бил, че мениджмънтът е несигурен относно перспективите пред компанията. Успехът на Apple зависи основно от iPhonе. За първото фискално тримесечие продажбите на мобилните устройства съставляват 56,4% от приходите. Въпреки впечатляващите продажби в развиващите се пазари, които Кук спомена на пресконференцията по повод отчета – 76% годишен ръст в Латинска Америка, 115% в региона на Централна и Източна Европа и 65% в Близкия изток и Африка – Applе расте по-бавно на тези пазари в сравнение с конкуренцията. През 2013 г. всъщност продажбите на устройства в Северна Америка са намалели.

Въпреки новите проекти – преносими устройства, иновативна телевизия, осъществяване на плащания през мобилния телефон – са в процес на разработка. Никой ме може да каже как ще се възприемат от пазара. Някои биха се нуждаели от увереността на Стийв Джобс, за да кажат категорично, че ще променят света вместо да паднат духом. Именно Джобс беше този, който стартира трупането на кеш. Може би би било несправедливо да поискаме от неговите наследници да спрат процеса, поне докато не съчетаят успеха си с този на революционния гуру.

investor.bg

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Присъединете се към разговора

Можете да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате акаунт, влезте сега да публикувате с вашия акаунт.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Разглеждащи в момента   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

×
×
  • Добави ново...