Премини към съдържанието
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

Facebook придоби WhatsApp срещу 19 милиарда долара


LUBECA

Recommended Posts

Facebook придоби WhatsApp срещу 19 милиарда долара

Новината на деня, за която ще се говори доста, доста дълго време от тук нататък е, че Facebook сключи сделка за закупуване на чат платформата WhatsApp, за 19 милиарда долара, така, нека повторя, 19 000 000 0000 милиарда!!! 16 милиарда в брой и 3 милиарда в акции!

Споразумението бе оповестено от самия Марк Зукърбърг (може да прочетете цялото му обръщение по-долу) и потвърдено чрез документ на USSEC (United States Securities and Exchange Commission), малко след полунощ българско време. И както може да се досетите за няколко минути Facebook, Twitter и изобщо Интернет бе залят от изненадани хора.

Марк Зукърбърг (Facebook CEO) и Ян Каум (WhatsApp CEO) твърдят, че приложението ще продължи да работи самостоятелно, дори след придобиването т.е. отделно от Facebook Messenger.

Всъщност за тези от вас, които следят новините в технологичния свят, то днешното придобиване на WhatsApp, не е идва като гръм от ясно небе, защото oще преди една година имаше слух за това но тогава наистина всичко е било само слух.

Тепърва предстоят анализи на тази покупка, затова си оставяме вратичка към наш подробен такъв, който ще прочетете много скоро.

Обръщението на Марк Зукърбърг:

"Развълнуван съм да съобщя, че ние се съгласихме да придобием WhatsApp и че целият им екип ще се присъедини към нас във Facebook.

Нашата мисия е да направим света по-отворен и свързан . Ние правим това чрез изграждане на услуги, които помагат на хората да споделят всеки тип съдържание с всяка група от хора, които те искат. WhatsApp ще ни помогне да направим това, като продължи да се развива като услуга, която хората по света обичат да използват всеки ден.

WhatsApp е проста, бърза и надеждна мобилна услуга за съобщения, която се използва от над 450 милиона души на всяка голяма мобилна платформа. Повече от 1 милион души се регистрират в WhatsApp всеки ден и тя е на път да свърже един милиард души. Всеки ден все повече и повече хора разчитат на WhatsApp, за комуникация с всичките си познати.

WhatsApp ще продължи да работи самостоятелно в рамките на Facebook. Пътната карта на продукта ще остане непроменена и екипът ще остане в Маунтин Вю. През следващите няколко години, ние ще работим усилено, за да помогнем на WhatsApp да растат и да свързват целия свят. Ние също така очакваме, че WhatsApp ще се присъедини към нашите усилия във forInternet.org, за да направим основни интернет услуги, достъпни за всеки.

WhatsApp ще допълни съществуващите ни чат услуги, предоставяйки нови инструменти за нашата общност. Facebook Messenger се използва широко, за чат с Facebook приятели ви, а WhatsApp Messenger служи за толкова различни и важни цели, затова ние ще продължим да инвестираме и в двете платформи, което ще ги направи страхотни и подходящи за всеки.

WhatsApp имаха толкова много възможности, но избраха да работят с нас, така че аз съм много развълнуван. Очаквам с нетърпение това, което Facebook и WhatsApp можем да направим заедно. Ще развиваме много нови мобилни услуги, които ще дадат на хората още повече възможности за свързване.

Аз познавам Ян от доста дълго време и знам, че и двамата споделяме обща визия, за да направим света по-отворен и свързан. Аз съм особено щастлив, че Ян се съгласи да се присъедини към Facebook и да бъдем партньори и заедно да оформим бъдещето на Facebook и на WhatsApp.

Ян и екипът на WhatsApp са свършили невероятна работа, за да успеят да свържат почти половин милиард души. Нямам търпение да се присъединят към Facebook и да ни помогнат да свържем останалата част от света."

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

По-добре като мен, изобщо да не е качвано ;)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

По-добре Facebook отколкото Google.. :tooth:

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Всъщност е 4 милиарда в брой и 12 милиарда в акции + 3 милиарда в акции, които ще получат в период на 4 години. Ениуей, аз съм доста впечатлен от мобилните инициативи на фейсбук напоследък, така че съм оптимист за бъдещето на WhatsApp.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Няма и три дни от сделката и...проблемите са налице.

Тази вечер е аут, поради технически проблеми, за което пише вече на доста места.

Ще става все по-зле и не е далеч времето, когато една от любимите ми апликации ще остане в миналото по принуда, а не защото така искам.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Точно Фейсбук пък ако не могат да се справят с огромно потребителско натоварване, няма кой да е. Имат достатъчен опит, да не говорим пък и колко повече потребители (дори само активни) има facebook.com спрямо whatsapp...

Сигурно Епълските продукти никога не са имали временнни проблеми...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Бъдете поне малко обективни!!! Имаха проблеми, но това е минало.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Имаха проблеми и преди ФБ, ще имат и след ФБ, като всяка друга програма. Да не търсиме под вола теле, просто ФБ, ще интегрират WA, не виждам какво толкова лошо, ще направят, може би даже, ще подобрят услугата.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Лошото е ,че във съвременния свят е така .......големите изяждат малките. За хубаво или за лошо.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Приятели, колебаех се дали да пусна тази статия, след като видях, че има информация, че и дискусия тук. Мисля, че има интересни съждения в нея, при това в няколко посоки, затова все пак реших да го направя. ;):rolleyes:

---------------------

Facebook се разраства - купи WhatsApp за 19 млрд. долара

Сделката е част от желанието на основателя на социалната мрежа Марк Зукърбърг да помогне за свързването на хората по света

Какво е WhatsApp

WhatsApp е мобилно приложение за изпращане на чат съобщения по смартфони или таблети, като предлага и възможност за провеждане на разговори през интернет (Voice over IP – VoIP). То е създадено от украинския имигрант Ян Коум, който прекъсва обучението си в колеж, и от Брайън Актън. В момента около 450 млн. души използват WhatsApp всеки месец. Около 70% от тях са активни всеки ден. Приложението се радва на небивал интерес, като потребителите си обменят огромно количество съобщения, което доближава броя на всички SMS-и, които се изпращат по света. Освен това хората си изпращат по над 500 млн. снимки всеки ден - повече от която и да е друга услуга по света. Всеки ден над 1 млн. души се регистрират в WhatsApp. Неговата популярност расте основно покрай повишения интерес към мобилни устройства. В момента Facebook предлагат като отделно приложение своя версия на програма за чат съобщенията в социалната мрежа.

Facebook ще придобие популярното чат приложение WhatsApp срещу приблизително 19 млрд. долара. Според говорител на социалната мрежа сделката е част от желанието на нейния основател Марк Зукърбърг да помогне за свързването на хората по света. Facebook ще плати 4 млрд. в брой на собствениците на WhatsApp. Други 12 млрд. ще бъдат под формата на акции на социалната мрежа. Още 3 млрд. долара ще бъдат дадени под формата на ограничени акции, предназначени само за основателите на WhatsApp и нейните служители, които няма да могат да бъдат продавани през следващите 4 години.

Горещ пазар

Цената на сделката е по-голяма от сумата, която Facebook привлече като капитал при първичното си публично предлагане (IPO) през миналата година. Това показва стремежа на социалната мрежа да навлезе още по-сериозно на пазара за чат програми, особено в сегмента за мобилни устройства. Експанзията се случва на фона на все по-проблематичното функциониране на софтуера Skype за мобилни устройства. Сделката идва и само седмица след като японският интернет гигант Rakuten обяви, че придобива конкурента на WhatsApp – Viber срещу сумата от 900 млн. долара. Така водещите програми за онлайн разговори и чат преминаха в ръцете на големи IT компании, след като Microsoft придоби Skype през 2011 г. срещу 8.5 млрд. долара.

Основателят и изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг коментира, че WhatsApp ще работи самостоятелно, независимо че минава под шапката на компанията.

"Развитието на продукта ще остане непроменено и екипът му ще си остане на същото място в Маунтин Вю. През следващите години ще работим усилено, за да помогнем на WhatsApp да се развие и да свърже целия свят", коментира Зукърбърг в профила си в социалната мрежа.

(Не)оправдана инвестиция

Новината за сделката предизвика шок сред анализаторите и инвеститорите, като най-стряскащо се оказа цената. Може WhatsApp да разполага с една от най-големите потребителски бази спрямо останалите подобни приложения, но то не разполага с почти никакви източници на приходи. Единствено потребителите трябва да плащат годишно по един долар, за да ползват приложението, като първата година е безплатно. Простата сметка показва, че социалната мрежа плаща по 42 долара за всеки потребител. За сравнение - Rakuten плати едва по 3 долара на потребител при покупката на Viber. Нито един от създателите на приложението Ян Коум, нито Зукърбърг заявиха намерение за промяна на бизнес модела на WhatsApp по време на тяхната съвмесна пресконференция. Затова се поставя под въпрос дали Facebook ще може да си върне парите, които е инвестирала с това придобиване. Високата цена донякъде е оправдана предвид информацията, която се появи след обявянавето на сделката, че Google е предложила преди това 10 млрд. долара. Интернет гигантът се опитва от две години да придобие WhatsApp, като миналата година отправи оферта от 1 млрд. долара, но мобилното приложение я е отклонило.

"Потребителите комуникарат помежду си всеки ден и това създава голям мрежови ефект", коментира пред Retuers Джонатан Тео, един от първите инвеститори в Snapchat, приложение, което беше купено от Facebook за 1 млрд. долара през 2013 г. "Facebook все още е изградена повече около съдържанието и не е напълно развила комуникацията."

Анализаторът за Morningstar Рик Съмър предупреди, че докато инвеститорите може да приветстват придобиването на такъв ценен актив, то може да извади на показ фундаментален недостатък на социалната мрежа, която през последните тримесечия отчита забавяне на растежа.

"Това е самопризнание на Facebook, че не може да развива тези услуги, които другите компании предлагат", коментира Съмър, цитиран от Reuters. Той допълни, че компанията на Зукърбърг разполага с услуги за споделяне на снимки и чат приложение още преди да придобие Instagram и WhatsApp.

"Facebook не може да възпроизведе това, което останалите правят, и затова са принудени да придобиват фирми", допълва Съмър. "Независимо как разглеждате тази сделка, тя е голяма и може да бъде както много успешно придобиване, така и да не успее да покрие очакванията."

Оригиналния материал capital.bg

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

На мен пък, като един много проЗт потребител не ми е ясно как Капитал-ци изобщо правят паралел между двете сделки, като едното приложение е само за чат и файлове, а другото включва първо разговори, а след това съобщенията и файловете.

Щели да се конкурират - дрън, дрън.

Значи ли това, че скоро ще можем да водим и разговори през WhatsApp и ФБ?!?!

Ма то е щото съм кухо парче и затова не разбирам.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Предполагам, че сравнението е по евентуален маркетинг ефект на две близки по своята фунцкия приложения, все пак са канали за комуникация. От друга страна за начина на придобиване, цена и т.н. Аз, лично забелязах, че има препратки към няколко источника, които аз самия следя, но тук са събрали всичко, а е и на български.

Днес (24.02.2014 г.) вече всичко си дойде на мястото - по-долу прилагам изказването на създателя на приложението във връзка с пренос на глас в дискутираното приложение, което буквално гласи - "Ще въведем и гласова услуга в WhatsApp през второто тримесечие", обяви Ян Кум, който говори на Световния мобилен конгрес (Mobile World Congress) в Барселона.

По този начин приложението се приближава до конкурента си Viber, купен неотдавна от японската компания Rakuten, който предлага безплатни съобщения и обаждания. Или, както се казва - крушката си имала опашкаааа ;):rolleyes:

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Присъединете се към разговора

Можете да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате акаунт, влезте сега да публикувате с вашия акаунт.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Разглеждащи в момента   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

×
×
  • Добави ново...