Премини към съдържанието
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

Apple приключи спора за е-книгите с извънсъдебно споразумение


BulgarianSS

Recommended Posts

Подробности засега не са известни, но компанията бе заплашена от глоба в размер на 840 млн. долара

0000131326-article3.jpg

В спора за фиксиране на цените на електронните книги американският технологичен концерн Apple е постигнал извънсъдебно споразумение с американски щати и потребителите. Подробности от споразумението засега не са известни, предава Ройтерс. В понеделник районният съд в Манхатън призова страните да внесат в съда одобрение за сключването на споразумение в рамките на 30 дни.

Американският концерн бе заплашен от глоба в размер до 840 млн. долара. Ищците обвиниха Apple и участващите издателства, че са сключили преди четири години, в навечерието на представянето на таблета iPad, картелно споразумение за поддържане на изкуствено високи цени на електронните книги. Според съдия Денис Коут в Ню Йорк технологичната компания е водила "ограничителна търговска политика".

Делото започна с иск на американското правосъдно министерство срещу Apple и пет издателства. Когато Apple започва да предлага електронни книги в своя онлайн магазин iTunes през 2010 г., след като компанията пуска на пазара своя първи таблет iPad, технологичният гигант предлага на издателите сами да определят цена за своите книги в iTunes. По този начин се нанася удар по модела на Amazon, която разчита да продава повечето електронни издания на цена от 9,99 долара.

Въпреки че Apple оставя на издателите да определят сами цените си, тя е обвинена, че е създала механизъм и предпоставка за уговаряне на конкретни стойности за е-книгите, които ще продава през iTunes. Компанията има стимул да изисква по-високи цени, защото прибира комисионна от 30% от всеки продукт, реализиран през онлайн магазина. Издателите са заставили и Amazon, която притежава 90% от пазара, да започне да практикува същият модел на работа и цените на бестселърите в същото време са скочили с 4-5 долара.

През април 2012 г. правосъдното министерство обвини Apple и издателствата, че с нелегални уговорки са наложили по-високи цени. Издателските компании са сложили край на конфликта с извънсъдебни споразумения, като са платили над 166 млн. долара. Apple пък реши да се изправи пред съда в Ню Йорк и изгуби делото. Освен това компанията е принудена да допусне до дейността си назначен от съда надзорник.

В рамките на последваща вълна от искове прокурори от няколко американски щата и потребители също се оплакаха от политиката на компанията. Твърди се, потребителите е трябвало да платят приблизително 280 млн. долара повече вследствие на картела и изискват обезщетение за трикратно по-висока сума.

investor.bg

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Присъединете се към разговора

Можете да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате акаунт, влезте сега да публикувате с вашия акаунт.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Разглеждащи в момента   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

×
×
  • Добави ново...