Премини към съдържанието
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

Твоят iPhone не ги може тия работи


dedil

Recommended Posts

Твоят iPhone не ги може тия работи

Станислав Касчийски

CyanogenMod

От софтуер, направен от група приятели, до един от най-популярните алтернативни ROM-ове, използван на над 8 милиона устройства, по данни на Techradar, от началото на годината. Определено сега са още повече хората, които използват CyanogenMod, след появата на екстравагантния телефон OnePlus One, който се продава с техния софтуер и успешно привлече вниманието на всички себеуважаващи се гийкове по света.

С леки промени по стоковия Android, CyanogenMod може и да не е най-добрият ROM за всеки, но с лесната си инсталация и стабилно поведение е масов любимец. Разработчиците му обещават по-голяма продуктивност и по-малко обвързаност от софтуера, с който пристига телефонът ви от производителя му.

Когато преди няколко месеца се сдобих със стар HTC Sensation (Pyramid) - модел от далечната 2011 година, едно от първите неща, които реших да направя, е да му сменя потребителския интерфейс с някой ROM на Android.

Телефонът e бивш флагман на марката и когато излиза на пазара, е снабден Android OS, v2.3.4 (Gingerbread), чиито ъпдейти продължават чак до версия 4.0 (Ice Cream Sandwich), това обаче някак не е достатъчно за смартфон през 2014 година. Официално на него не може да се сложи по-добър софтуер, който да повиши продуктивността му, да направи батерията му по-издръжлива и потребителския интерфейс - по-удобен за ползване.

Това обаче не ме ограничаваше да отключа софтуера на телефона и след няколко часа четене на форуми, да избера модификация на Android, която да се държи по-добре, да изглежда по-добре и да ми носи удовлетворението, че с малко усилия съм удължил моралния живот на иначе кадърно измислената машина.

Все пак, Android е базиран на Linux

Няма да обяснявам как и какво всъщност означава това, но Android OS е базирана на Linux Kernel и това не трябва да се забравя. Системата е добра точно защото по нея може да се бърника, може да се надстройва, може да се персонализира и с малко повече труд - да се префасонира така, че дори Google да не я познае. Това естествено не трябва да интересува обикновения потребител, но хубавото е, че именно това му дава избор, който никой iOS маниак няма.

Всеки производител пуска телефоните със собствена модификация на Android, която макар базирана на едно ядро, предлага различна функционалност (и като казвам всеки, имам предвид дори софтуера на Nexus, който е близо до немодифициран Android, но все пак е с някои характерни промени). Всеки производител решава и какъв пакет от програми да добави към него, които потребителят да не може да изтрие, дори да не ползва.

Това често прави операционната система, с която пристига телефонът ви, по-тежка, по-бъгава или поне по-грозна.

И ако при iPhone нямаш мърдане и дори да не ти харесва как се е променил телефонът ти след поредния ъпдейт на софтуера (или не искаш новия албум на U2 да ти стои в iTunes), при устройствата с Android имаш чудесен избор на различни ROM-ове, с които да подмениш софтуера на телефона.

Сякаш държиш нов телефон

Истина е, че това променя телефона до степен, в която усещането е за напълно ново устройство. Питайте хората, които имаха късмета наскоро да ъпдейтнат софтуера си до Lollipop. Но да се върнем на моя HTC Sensation, отдавна е забравен от производителите му, които са спрели да инвестират пари, за да пригодят новите версии на Android за него.

Нормално е старите телефони да не се поддържат, а и няма икономическа логика, която да накара някого да инвестира в софтуер в телефон, който вече не продава.

Но въпреки това в света има няколко по-големи разработчици, които правят софтуер за Android телефони, който не е задължително да е обвързан с конректна марка. Той не може да се намери в телефон, купен от магазина и въпреки това се радва на доста внимание.

Как да изберем

Всеки един от тези ROM-ове има различни характеристики - някои са правени с основна цел да са красиви, други да са функционални, някои просто са опитали да повишат продуктивността на процесора и паметта. Затова, ако решите да опитате да смените софтуера си, първо трябва да изберете какъв искате да бъде той. Постарал съм се да изведа най-популярните варианти, както и техните плюсове и минуси.

Преди няколко месеца избрах MIUI - китайски софтуер на фирмата, която се е самопровъзгласила за "по-добрия от iPhone", с иначе приятен вид и функционалност, които обаче се оказаха малко тежки за устройството. Прибързаният ми избор, ме кара сега да се колебая с кой от горните варианти да го сменя.

Не бързайте да се радвате

И все пак, ако това, което прочетете за някои от горните ROM-ове ви допадне много, не бързайте да се радвате. Първо, всеки един от тях поддържа различни модели телефони и се предлага в различни версии на стабилност. Което не означава, че дори при най-поддържания софтуер понякога няма да ви се случва някой бъг. Такива бъгове все пак има и на официалните Android-и, които вървят с телефоните.

Самото инсталиране също може да е проблем. Когато root-вах телефона си, се оказа, че той е "един от редките случаи", когато нещата не стават лесно. Бърз поглед по чуждестранните форуми показва, че често се случва да попаднете сред "редките случаи" и да ви отнеме няколко часа да направите нещо, което на друг телефон би станало за минути.

На мен лично ми се наложи, за да отключа софтуера на телефона си, да приложа нещо, наречено "wire trick". Вързах телефона си за компютъра, пуснах някакъв command prompt, на който се показваха разни цифри, прекъсвани от време на време с разни шеги за бира, докато белите букви на черния екран не ме инструктираха чрез жичка да свържа един изход на телефона, подозорително близко до батерията, и металната обвивка на SD картата. Като това трябваше да стане за две докосвания по половин секунда с 1,25 секунди почивка помежду им. След няколко опита успях и картата беше изтрита, a телефонът с изключена защита.

След още няколко часа и няколко други манипулации бях отчаян, че "brick"-нал телефона (да, означава, че съм го превърнал в тухла). А след още малко четене, вече се радвах на новия фенси софтуер, който беше пъти по-функционален от този, с който получих телефона. И по-важното: който сам съм си инсталирал, чувствайки се почти като хакер.

Естествено, не винаги се налага да се правите на хакери, но трябва да имате готовност за това, когато се захванете със смяна на ROM-a, макар понякога да става по-лесно и от инсталациране на Windows.

Дори да се решите да го направите, имайте предвид, че това може да направи гаранцията на телефона ви невалидна и макар Google да пази достатъчно информация за вас и да е готов да продължи да я използва на новото ви устройство, ще загубите част от нещата, които не сте архивирали от телефона си.

И все пак, ако телефонът е с изтекла гаранция, имате свободно време, обичате да ровичкате в мрежата и искате винаги възможно най-доброто от това, с което разполагате, защо да не опитате. Нека започнем като си изберете подходящ ROM.

Оригиналния материал - webcafe.bg

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Честно да си призная, не го прочетох до края. По средата на разказа, започнах да се чудя, как завършва мъката на главния герой. Дали се е застрелял в слепоочието или си е прерязал вените? Ако на някой му е било интересно и е стигнал до края, да сподели.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Меко казано лоша статия...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Доста се посмях от сърце ......междудругото. Развлекателна статия. :tooth:

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Скоро я мернах тая простотия някъде...също не я дочетох...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Четох го на глас, на жена ми. Тя ме попита: тоя ненормален ли е или е на 15? В края на статията кучето започна да вие на умряло, а един от джирбилите ми се опита да прогризе клетката, вероятно в отчаян опит да избяга в другата стая.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Някой се е опитал да каже нещо, но и той самия не е знаел какво.

В момента ползвам ром на CyanogenMod и нямам оплаквания.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Саянъджен имам и аз на мое устройство - спор няма, че е светлинни години пред стоковия хемороид. Ама статията ми изби хлебарките...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Извинявам се, че ще се отплесна, но изказване от рода "на светлинни години от стоков ром" само показва, че не си особено запознат с ОС на Google.

Едно е да четеш статии и коментари, съвсем друго да ползваш телефон с ОС на Google няколко години.

CyanogenMod са доста напред, но те развиват на базата на стоковия ром, надграждат и оптимизират... всъщност това правят всички.

Но да са чак на светлинни години (предполагам с този израз си искал да засилиш изказването си, но си се изхвърлил) давам пример:

Note 3 го ползвам повече от година, сменил съм бая ромове, и CyanogenMod още не могат да вградят писалката с въздушните й команди.

Трябва да инсталираш три допълнителни програми и пак не е като стоковата функционалност.

От всички ромове за моя телефон, фаворит ми остава порта от стоковия S5.

Вече има порт от Note 4, но е в начален стадии... и Lollipop има.

Та съм сменил няколко версии на андроид, доста ромове и бих казал, че стоковите не са толкова зле.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

MMJ, стоков андроид вероятно значи чистия гугълски андроид, който се намира по нексусите, а не всеки конкретен ром, шипнат от някой производител някога. Просто защото очевидно CM няма как да е на светлинни години пред "стоковия ром" на OPO ;) А в AOSP няма съпорт за въздушни жестове на писалката за Note доколкото знам.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Ти вадиш изводи от ноут4 и само от неговата липсваща велика функция. Аз си вадя извода от няколко устройства - таблет и четири телефона от различни производители. Излишни спорове не ми се водят, особенно на тема калпави виртуални машини с JIT. Факт е, че от всички гаври с линукс, саянъджен-ът работи, при това видимо по - добре.

че не си особено запознат с ОС на Google.

Искаше ми се да не съм. Никой не може да ми върне загубеното време, за жалост. Пък и андроид не е на гугъл ;) Само виртуалното л*йно.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Аз за съжаление прочетох цялата статия, тъй като реших, че ще получа някаква информация, която да ме подтикне да дам шанс на телефона на дъщеря ми, който по обясними причини е евтин и с Андроид. След като прочетох статията и особено изречението, в което разбрах, че може да се наложи да давам на късо някоя верига на устройството, за да го root-на, се отказах.

В статията дори няма информация къде можеш да прочетеш какво да направиш. Какъв е смисълът от нея тогава? И без тази статия мога да отворя Google и да търся "как да си руутна андроида".

Освен това моят iPhone може да прави много повече от това след като го руутна (jailbreak). Всъщност в тази статия написано ли е какво точно не може моят iPhone? То даже не е написано какво може custom ROM-a освен, че телефона изглеждал като напълно различно устройство.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Ако искаш пиши ми на лични за какъв апарат става въпрос и какво искаш да направиш с него, ако мога ще помогна да не разводняваме темата. Статията е отвратителен откъслечен превод и не дава конкретна информация, дори може да се сметне за заблуждаваща, в повечето случаи рутването въобще не е трудно.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Аз ще се възползвам след някой ден, макар и предложението да не беше към мен :)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Къстъм РОМ си е голямо предимство. Телефона може да го направиш да работи по-добре от стоковия софтуер. Тук не влизат лаговете на самите приложения. Но въпреки всичко си оставам с iPhone. ;)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Всъщност в тази статия написано ли е какво точно не може моят iPhone?

Не е, ама аз мога да ти кажа: не може да се брикне от джейлбрейк и не може да ти скъса нервите по време на същата операция. ;)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Истина е, ако внимаваш и четеш преди да сложиш някой ром, няма как да брикне, но трябва четене и то от източника, а не някой ти казал, че тоя ром е добър и ти слагаш на сляпо.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

... докато един ден просто не откриеш, че никой ром не работи толкова добре както iOS ;)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Да ти кажа честно, може би защото попаднах на проблемите след ъпдейта до 8.0 и изчетох много нещо, защото видях лаг, а бях чувала че няма, но някак си първоначалното впечатление не е така силно и се губи ефекта "уау"...не знам, винаги съм ползвала флагмани и никога не съм имала проблем с тях. Айфончето е чудесно, харесвам iOS, интересно ми е да науча нещо ново, но и тук си има дребни дразнещи бъгчета, като навсякъде - веднага давам пример със забавянето при входящо обаждане, побърква ме просто. Едно време, на който и да кажа за Samsung, все ми казваха, че има лаг в дайлъра, е бях свикнала и не ме дразнеше, но да чакам няколко секунди преди да вдигна и да гледам тъпо в дисплея - е гадничко си е!Мисля, че всяка ОС си има плюсове и минуси и колкото повече се увеличава портфолиото апарати, които я поддържат, толкова по-трудно става да се нагласи да върви еднакво гладко и безпроблемно на всички.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Има ли някой на когото не му забавя при входящо обаждане? Аз нямам такъв проблем, а ползвам 5-ца. Все си мисля, че проблемът не идва от iOS.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

При мен няма забавяне, веднага си отговаря.

А иначе флагманите са ок, само дето се налага да ги сменяваш през 3 мес. за да работят нормално...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Малко не е във връзка с темата, ама… аз не съм имал подобен проблем с нито един от дивайсите си. Логично е при наличието на подобен проблем, същия да идва от ОС, но защо на идентични дивайси един го има, друг - не… не бих могъл дори да предположа.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Присъединете се към разговора

Можете да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате акаунт, влезте сега да публикувате с вашия акаунт.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Разглеждащи в момента   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

×
×
  • Добави ново...