Премини към съдържанието
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

Любов и омраза за Купертино


mirror

Recommended Posts

Автор: Илия Темелков

Колкото и някои хора да не харесват този факт, много потребители смятат, че единственият смартфон на планетата е iPhone, което обяснява факта, че това е най-продаваният смартфон в света. За голяма част от недолюбващите iPhone причината е просто глупост, демонстрация на висок социален статус със скъпата джаджа или фанатична фенщина, докато други пък са наистина доволни от добрата работа на инженерите в Купертино. След дълги години вярна служба в лагера на Android преди няколко месеца се сдобих с iPhone 6, който харесвам много и вярвам, че има неща, в които е неповторим, но също така има неща, които ме изкарват извън кожата ми. Кои са те, можете да разберете в следващите редове.

Почти трие снимките

Няма значение защо триете снимката си, вероятността да го правите, защото не я искате на телефона си, е около и над 100%. Е, Apple явно не смятат така, тъй като изтриването на снимка в iPhone 6 не я трие, а просто я мести. Специалният албум Recently Deleted във Photos съхранява уж изтритите ви снимки в рамките на 30 дни, преди наистина да ги премахне напълно. Можете да изтриете снимката и от там, но идеята на триенето не беше ли моментално унищожение, Apple?

Социална катастрофа

Всеки ден правите снимки, гледате клипове и четете статии в HiComm, които искате да споделите с приятелите си. В света на Android това става бързо и лесно, тъй като дори най-екзотичните приложения имат опции за споделяне. Не и ако използвате iOS. Тук трябва да копирате линкове или първо да отидете в приложението, през което искате да споделите нещо със света, за да използвате функциите му. За всеки запознат с Android споделянето на информация между различните приложения в iOS е нещо повече от неприятност. Това е истинска катастрофа!

Номерът не се променя

Търсите номер на институция в Safari, но го намирате без кода на града отпред. В Android копирате номера, поставяте го в приложението за набиране, местите курсора в началото на номера, добавяте нужните цифри и готово. Но в простия дизайн на Apple подобни екстри няма. В iPhone копирате номера, поставяте го в приложението за набиране и установявате, че няма как да го промените там. После отваряте приложение за писане, поставяте номера, поправяте го и чак тогава copy/paste магията води до обаждане. В процеса сте изгубили време, нерви и карма в благословии към Купертино.

Фиксиран начален екран

Когато използвах Android, имах три начални екрана, пълни с икони и уиджети. Централният беше най-използваният, този вляво за забавления, а този вдясно за работа. Липсата на истински уиджети в iOS се преживява, но не и пълното блокиране в подредбата на екраните. Прекрасният iPhone позволява всичко да тръгва само от най-левия начален екран. Ако искате малко по-добра подредба, имате два избора. Да скролвате през девет екрана в десети или да дълбаете в досадно неудобни папки.

Никакви режими за пестене

Бих преброил случаите, в които Extreme Power Saver режимът на HTC One (M8) ми е спасявал живота, особено на път. Често предпочитате жива машинка за говорене в продължение на дни вместо смартфон с изтощена батерия. iPhone няма режим за пестене на батерията, което често е досадно, но понякога просто обезсмисля устройството.

Неповторими приложения

Един от най-големите плюсове е и сред основните бичове на Android. Отворената платформа позволява на всякакви олигофрени да качват приложенията си, без някой да контролира съдържанието им. При Apple нещата са по-различни и след пробването на над 200 приложения, много от които ексклузивно за iOS, мога смело да заявя, че аповете за тази платформа са на светлинни години от Android. Красив дизайн, бърза работа и полезни функции са неща, които лесно могат да се очакват от предложенията в App Store, което не се отнася толкова силно за Android.

Хардуер по мярка

Apple често са критикувани за “слабите” характеристики на iPhone, като основна “жертва” е фактът, че най-новите модели са с едва 1 GB RAM памет. Практиката показва, че дори HTC One (M8) и Samsung Galaxy S5 не могат да се похвалят с толкова постоянно гладка работа като iPhone. Причината е, че iOS се разработва само за един хардуер, което прави оптимизацията почти безпогрешна. Освен това процесорите, които Apple използва, са наистина мощни и дават почти безгранични възможности за разработчиците.

Телефон за гейминг

Разработчиците се възползват от всичко, което им е дадено, а именно споменатия хардуер, както и инструменти като Metal например. Благодарение на това iPhone предлага игри, които могат да се сравняват с такива, разработвани за PlayStation и Xbox. Asphalt 8: Airborne, Epic Zen Garden и Modern Combat 5 са чудесни примери по темата. Шедьовър обаче е първата мобилна MOBA игра, която може да се сравнява с League of Legends, Vainglory. И ако не всички изброени заглавия се ексклузивни за iPhone, то визията им при него е далеч по-добра и от най-мощните Android телефони.

Джобна камера

Apple са един от светлите примери, че за камерата има далеч по-важни неща от броя мегапиксели. Едва с 8 MP, камерата на iPhone 6 прави най-добрите мобилни снимки, като единственият ѝ конкурент е Nokia. Реалистични цветове, чудесен динамичен обхват и балансирана картина са най-важните качества, които този смартфон притежава. Към това добавяме възможността за Full HD видео с 60 кадъра в секунда и става ясно, че iPhone е най-доброто за любителите на мобилната фотография.

Здраво свързване

Притежанието на iPhone се осмисля напълно, ако сте част от цялостната екосистема на Apple. Continuity и Handoff са функциите, които осигуряват безпроблемна и съвместна работа между различните iOS и OS X устройства. Така документът, който започвате да пишете на iPhone, можете да довършите на своя Mac, където също ще можете да отговаряте на есемеси и обаждания например. Тези функции са безценно улеснение и пестене на време, когато сте около компютъра си с неговата удобна клавиатура.

Какво мразите вие в iPhone и iOS? А какво обичате? С какво Android е по-добрият или по-лошият избор според вас? Споделете в коментарите.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

1. А триенето на снимки на компютъра, не ги ли изпраща в кошчето, като от там трябва да ги изтриеш отново или да ги възстановиш където са били. И досега не съм чел за никоя операционна система това да се е изтъквало като проблем или недостатък.

2. Кой ще си побликува номера без код? Например:

Мтел 303020, още повече, че с преносимост на номерата, кода може да е 15-20 комбинации от 3 цифри. А за град е много по кратко вместо София, да напишеш 02.

Иначе добре се е постарал автора, да обясни разбираемо и елементарно, като за всички.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

За мен началото беше от времената, в които си купувах джаджа, която след като ми омръзнеше я продавах и идваше ред на следващата. Така закупих iPod Touch 2G, мислейки че това реално е телефон и то с 2 СИМ карти, както и камера. Момента в който отворих кутийката и го набарах си бях продаден. От тогава през няколко модела на iPhone, не съм и поглеждал друго. Същото и с компютрите им. Имах няколко Windows компютъра и лаптоп, като какви ли не нелепи проблеми и бъгчета, които да ги има колкото да те изкарват от нерви са ми създавали. Е взех си макче, и 3.5 години по късно, е като ново и нервите, които ми е създало в шепа не се събират. Като цяло нито защитавам, нито проповядвам Apple. Купи си каквото и да е, важното е да ти върши работа. Аз съм доволен от тях, и доста ще трябва да ме поизмъчат за да ги сменя.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Присъединете се към разговора

Можете да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате акаунт, влезте сега да публикувате с вашия акаунт.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

×
×
  • Добави ново...