Премини към съдържанието
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

iPhone 8 може би ще поддържа две SIM карти


dessyteneva
 Сподели

Recommended Posts

iphone-8.thumb.jpg.5d8124534a05e5cb167b9cd6a9ca5e4f.jpg

Ако има компания, която е известна с нежеланието си да направи устройство, поддържащо две SIM карти, то това е Apple, но доколкото на iPhone 8 се възлагат огромни надежди, то той може би ще е и първият смартфон на гиганта, който ще притежава тази функционалност, което със сигурност ще стимулира покупката му от тези потребители, на които се налага да използват множество устройства и различни телефонни номера.

Няколко патентни заявки показват нарастващия интерес на компанията към този вид мобилни устройства и всъщност такова може би няма да е само iPhone, но и Apple Watch. Интересното в случая е това, че Apple ще замени стандартната SIM карта с eSIM, което ще помогне за спестяване на ценно вътрешно пространство и подобряване на водо устойчивостта. Операторите обаче се явяват пречка в този случай и една публикувана наскоро заявка за патент от миналата година разкрива решението.

Повечето мобилни устройства са конфигурирани да използват универсални интегрални схеми (UICCs), които обикновено са под формата на малки сменяеми карти – Subscriber Identity Module (SIM) и които се поставят в устройството. Популярният стандарт, известен като Global Platform TM, е приет от повечето оператори на мобилни мрежи и улеснява сигурността и оперативната съвместимост на приложенията за UICCs. Има и по-нови, вградени eUICCs, които са несменяеми и запоени към платката на устройствата. За да се премине към тях софтуерът трябва да бъде пренаписан напълно и програмиран с нови функции, което може да се окаже скъпо и отнемащо много време. Така възниква необходимостта от по-ефективен подход. Apple може би е намерила лесен начин за прехода, което не означава непременно, че iPhone 8 ще е първия й модел с поддръжка на две SIM карти, но компанията се опитва да реши този проблем и да убеди в това си решение и мобилните оператори.

iphone-8-apple-watch-dual-sim-multi-sim-patent-application.thumb.jpg.73281ec80d732c499bbd5069031e02d0.jpg

В заявка за патент от края на март компанията описва метод за паралелна комуниказция с множество идентификационни номера и външно безжично устройство, която ще опрости управлението и ще донесе мулти-SIM функционалността в нейните устройства. Макар, че тези безжични комуникационни устройства осигуряват гъвкав достъп до различни услуги и множество мрежи, вътрешната им архитектура включва паралелен софтуер и хардуер, подсигуряващ независимостта на всяка карта, която би могла да дублира различни функции, използвани за управление на мрежата. За да се избегне неефективността, трябва да бъдат намерени решения, които ще дадат възможност за взаимодействие между хардуера и софтуера и които поддържат множество абонатни идентификатори в безжични комуникационни устройства. Именно в този патент, Apple взема под внимание различните сценнарии, при които SIM и eSIM могат да съществуват заедно и да работят в едно и също устройство, като по този начин iPhone 8 би могъл да поддържа само добре познатата ни nanoSIM карта, но и да включва вградена eSIM функционалност, която би позволила на потребителите да добавят поне още една карта. Документът описва и сценарий, при който две устройства, във всяко от които може да се побере само една карта, ще могат да си взаимодействат чрез безжичните протоколи като WiFi или Bluetooth, а като се има предвид, че се очаква Apple Watch Series 3 да дойде с поддръжката на LTE, то този патент би могъл да се отнася именно за паралелната му работа с iPhone.

Разбира се, както и при всеки патент на компанията до сега, нищо не ни гарантира, че ще видим тази технология в действие сега, или когато и да било, но от друга страна документите сочат големия интерес на Apple към разработването на този тип устройства, което би било добре дошло за тези потребители, които не искат да носят няколко телефона.

Редактирано от dessyteneva
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Присъединете се към разговора

Можете да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате акаунт, влезте сега да публикувате с вашия акаунт.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Сподели

×
×
  • Добави ново...