Премини към съдържанието
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

Apple работи върху безжично зареждане, чрез WiFi рутери


dessyteneva

Recommended Posts

Apple експериментира с безжична технология за зареждане, която един ден ще позволи на потребителите да зареждат своите iPhone само с помощта на WiFi рутер, сочи заявка за патент, подадена тази седмица.

В документите се описва метод за прехвърляне на енергия към електронни устройства на определени честоти, които обикновено са предназначени за данни.

В различните варианти, се отбелязва способност за пренос на енергията чрез всяка подходяща безжична, комуникационна връзка, включително и клетъчната между 700 MHz и 2700 MHz и WiFi, работещи на 2.4GHz и 5GHz и честотни канали с вълна 802.11ad, които понастоящем се използват от стандарта WiGig, който работи в честотната лента от 60GHz.

1.jpg.d8d8c06a869fb961bac542fd170108e8.jpg

2.jpg.44d5238900ba7b20822f2c3dd8eea07f.jpg

3.jpg.46d6f4c05f1f8c955308f251df4ec7f9.jpg

Теоритично предложението отваря врата за безжично зареждане от WiFi рутери в домовете, до клетъчни възли и дори сателитни сигнали, като разбира се амплитудата в безжичната система обикновено е функция на разстоянието.

Подобно на конвенционалните безжични методи, идеята на Apple изисква две устройства – предавател и приемник, да функционират, като всяко едно от тях съдържа една или повече антени, свързани към безжични схеми, способни да извършват корекции на фазите и магнитута на предаваните и приеманите сигнали. Такъв хардуер може да бъде използван при динамични операции за управление на лъча.

Компанията вече използва подобна технология за лъчево управление в своите маршрутизатори AirPort, като най-новите им модели включват антенна матрица, която насочва сигнала към съврзаното устройство, осигурявайки му силен такъв в почти всяка среда.

Новото в патента е това, че безжичните вериги и поддържащите компоненти ще се справят както с комуникациите, така и с доставката на мощност, докато текущите модули за зареждане на Apple Watch са предназначени само за трансфер на мощност и са ограничени до много малки разстояния. Компанията предлага разнообразни техники за разширяване на обхвата, заедно с вериги с двоен режим, двуполяризиращи, двучестотни антени, съответстващи на оформлението на лъча. Копиращите антени обикновено се състоят от плосък, пхравоъгълен резониращ елемент, разположен над по-голяма метална плоскос на земната повърхност, като плоската антена е идеална за монтиране на такива повърхности, от където идва и терминът „Patch”.

Всъщност тази идея не е нова. Предишните изследвания в областта са обещаващи, като последните проучвания сочат, че по-малките устройства могат да се захранват и зареждат, като използват само WiFi сигнали. Тази технология обаче все още не е намерила практическо приложение, доколкото компаниите за безжично зареждане, разчитат повече на индуктивни компоненти с относително висока мощност, които претърпяват рязък спад в ефективността на преноса.

За съжаление заявката за патент на Apple обхваща само теорията за безжично предаване на енергия, като не разкрива конкретни подробности извън изпълнението на специализирани антени за образуване на лъч. По-рано тази седмица „изтекоха“ схеми на iPhone 8, които разкриват пространство за голяма безжична подложка, която ще бъде разположена в задната част на телефона. Интересното е, че тя наподобява именно антена Patch, описана в тази заявка. Както знаете се очаква тази година Apple да въведе някои технологии за безжично зареждане в новия си модел iPhone, въпреки че комуникационните решеиня, описани в този патент със сигурност няма да са част от него.

Редактирано от dessyteneva
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Присъединете се към разговора

Можете да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате акаунт, влезте сега да публикувате с вашия акаунт.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Разглеждащи в момента   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

×
×
  • Добави ново...