Премини към съдържанието
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

Apple предложи нови емотикони за хора с увреждания


dessyteneva

Recommended Posts

person_with_probing_cane_female.png.ba07a4048c94fc9ea16990c4aa80faf5.png

Apple предложи няколко нови емотикона на Unicode Consortium, свързани с достъпността и уврежданията на хората. Ако бъдат приети, компанията ще ги включи в следващите версии на iOS и macOS.

Предложените емотикони представляват хора с увредено зрение, слух, физически увреждани и дори състояния като аутизъм, тревожност и посттравматичен стрес.

„Смятаме, че технологиите трябва да са достъпни за всеки и да осигурят опит, който да обслужва индивидуалните нужди“ пише гигантът в своето предложение до Unicode Consortium. “Добавянето на емотикони, изобразяващи увреждания ще помогне да се насърчи интеграцията на тези потребители, тъй като те са универсален език и мощен инструмент за комуникация, както и форма за оказване на подкрепа на близък човек, или отразяване на собствения опит“.

За да развие тези си предложения, Apple е работила с Американския съюз на слепите, за церебрална парализа и Националната асоциация на глухите, но списъкът не включва всички възможни изображения на хора с увреждания, а може да послужи като отправна точка за по-нататъшно развитие.

Следващата стъпка е Техническият комитет на Unicode да се събере и гласува предложението следващия месец, а ако то бъде прието, новите емотикони ще бъдат включени в списъка Emoji 12.0, който ще ъбде издаден през март 2019 година.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Не смятам, че си прав. В България, може би хората с увреждания са забравени от света, но в много развити държави са пълноправни членове на обществото. Продуктите на Apple от край време оглавяват класациите по достъпност и има огромна екосистема приложения, които са насочени именно към деца с аутизъм или трудности в комуникацията. И именно в тези развити държави, да притежаваш iDevice не е нещо трудно или скъпо. Нов iPad е $300, втора ръка можеш да си намериш за $100-$150.

Относно интеграцията, въпросът е многопластов, но на най-примитивно ниво, как би обяснил на дете с аутизъм защо има емотиконка за лайно, но няма такава за състоянието му? Една от първите стъпки към интеграция на дадена общност е да отчетеш, че те съществуват. Да им покажеш, че те като хора не са по-нисши или нещо, от което ни е гнус или страх. И не, като сложиш 5 смайлита, няма да решиш проблема, но е малка стъпка в много дълъг маратон, така че съм щастлив, че Apple продължават да вървят в правилната посока.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Гогата друго има предвид. Да сложиш емотикон на слепец(самият слепец няма как да го види) и да кажеш, че това ще го "интегрира" в обществото е пълна тъпотия. Доколкото си спомням, дисплеите на Епъл нямат интеграция на Брайл-ов код, така, че няма какво да обсъждаме...

P.S. 150$ никак не е евтино за сляп човек, даже и в "развита държава", да не говорим у нас. При това втора употреба, което е минимум обидно за човешкото его.

P.S.2 На детето с аутизъм бих обяснил, че с картинки(емотикони) са се изразявали в праисторията, защото не са познавали писмената форма. Изводите оставям на вас.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

У наше село на т'ва му викат лицемерие. У щатско май беше hypocracy.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Присъединете се към разговора

Можете да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате акаунт, влезте сега да публикувате с вашия акаунт.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Разглеждащи в момента   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

×
×
  • Добави ново...