Премини към съдържанието
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

Проблемите, с които се сблъсках след като преминах на MacOS… и решения на повечето от тях


Илиян Личков

Recommended Posts

Здравейте.

Първо, искам да ви кажа, че съм Mac потребител и много харесвам MacOS, защото има изключително много предимства пред други операционни системи. Дизайнът също е страхотен. Не съм “хейтър”, но в тази статия ще споделя всички “проблеми”, с които се сблъсках след като преминах от Windows на MacOS, както и решенията на една не малка част от тях (след много мъки и четене в интернет). Надявам се, че тази статия ще помогне на много Mac потребители в България да намерят решение, ако са се сблъскали с някой от същите проблеми като мен и ще им спести време. Също така, надявам се, че ако някой има решение на някой от проблемите, с които аз не съм успял да се справя, да го сподели отдолу като коментар (особено се отнася за проблем #9), за което ще бъда изключително благодарен.

#1. Long keys

Стартирайки работа на MacOS едно от първите неща, което се забелязва и което най-вероятно би ви липсвало, е опцията: “Long key press”. Или с други думи - да има повторение когато задържите един клавиш натиснат за по-дълго време. Например, когато за няколко секунди задържа клавиша с буквата “а” , се изписва: “аааааааааааааааа” вместо единично “а”.

- Решение: Трябва да отворите “Terminal” и да напишете следната команда: defaults write -g ApplePressAndHoldEnabled -bool false

 

#2. Hidden files and folders

Ако искате да скриете файл или папка, това не може да го направи с няколко клика на мишката, както при Windows.

- Решения: Команди в “Terminal”:

> За да скриете файл или папка:

chflags hidden /Users/MyMac/Downloads/

> За да направите файл или папка отново видим:

chflags no hidden /Users/MyMac/Downloads/

> За да се показват скритите файлове и папки:

defaults write com.apple.finder AppleShowAllFiles Yes

> За да не се показват скритите файлове и папки:

defaults write com.apple.finder AppleShowAllFiles Yes

Важно! За да има ефект от горните 4 команди, трябва да стартирате отново Finder,  което става със задържане на “Option” бутон + Десен бутон върху “Finder” и избиране на "Relaunch".

 

#3. Screenshot

Има 2 основни начина да направите screenshot:

1) Command + Shift + 3

Тази комбинация/команда “снима” всичко, което е на екрана в момента.

2) Command + Shift + 4

След тази комбинация/команда имате избор между прозорец на цяла една програма или с мишката да маркирате точно това, което искате да е на screenshot-a.

Важно! Файлът, който се образува под първоначални настройки е .png и обикновено е с висок размер - около 4-6 MB. За да промените тази настройка, може да използвате следната команда в “Terminal”:

defaults write com.apple.screencapture type jpg

След това, вашите screenshots ще се получават също с много добри резолюция и качество, но пък със значително по-ниски размери (под 1 MB).

 

#4. Често докато работим се налага да отворим калкулатор, а понякога и два калкулатора един до друг, което олеснява запомнянето на дълги сметки. В Windows това става много лесно, просто стартирате “Calculator” втори път. При MacOS е доста по-неудобно.

- Решение: команда в “Terminal”:

open -n -a Calculator

Тази команда може да се използва за още приложения, просто трябва да промените името на приложението накрая.

 

#5. Следващия проблем, с който може да се сблъскате е нещо, което много обичаме да правим, докато сме пред лаптоп, а именно разглеждането на снимки. За съжаление, оригиналната програма “Preview” е доста неудобна за разглеждане на повече от 2-3 снимки в папка.

- Решение: Препоръчвам да си закупите програмата Xee3, с която разглеждането на снимки е така, както трябва да бъде. Програмата струва около 8 лв. и си заслужава цената. След като я изтеглите, имате опция всички снимки да се отварят автоматично с нея и трябва да коригирате настройката на клавишите за следваща и предишна снимка, за да ви е максимално удобно.

 

#6. Смяна и навигация между отворените приложения с Command + Tab. За съжаление, в MacOS, тази команда ни позволява да навигираме само между менютата на отворените приложения, но не и измежду отворените и вече минимизирани им в Dock-a прозорци. Явно Apple са преценили или изчислили, че потребителите работят повече по меню настройките, отколкото в самите прозорци. Когато отворя някоя програма, лично на мен ми се налага да работя в прозорците в над 90% от случаите и със сигурност много по-малко от 10% по меню настройките на приложението. Ако обаче искате да възстановите минимизиран прозорец, трябва да го изберете чрез Command + Tab, да пуснете Tab бутона, но задържайки Command и в същото време да задържите и Option бутона. Изключително неудобна клавишна комбинация предвид, че най-вероятно не сте 100% сигурни дали по начало това приложение е минимизирано или не. Това, най-вероятно, ще го разберете след като опитате веднъж да го възстановите и не се получи, след което вече може да преминете към горния ("Option") вариант.

Решение:

След много четене в интернет, най-доброто решение, което успях да е открия е закупуване на програма: Command-Tab Plus от MacPlus Software. Струва около 20 лв. и още не проумявам защо трябва да плащам такава цена за нещо толкова просто при положение, че лаптопът ми струва над 1 300 долара. След като закупих тази програма, направих необходимите настройки и сега всичко работи както трябва, т.е. мога да навигирам и измежду минимизираните прозорци. Работи се много по-бързо и лесно.

 

#7. Opening a file

Когато навигирате измежу папките и файловете ви във “Finder” - веднага ще видите, че бутон “Return” всъщност не отваря папката или файла, а стартира преименуване. В Windows може много лесно да навигирате с една ръка използвайки стрелките за навигация, “Enter” за отваряне на папка или файл и “Backspace” за излизане от папка. Тук отново смятам, че от Apple са изчислили, че един файл или една папка, по често се преименува, отколкото да се отваря и използва. Е, при мен е точно обратното - един файл го преименувам веднъж или два пъти и това е всичко, оттам нататък остава само да го използвам.

- Решение: Разбирам, че тук Apple отново имат различна философия и може да отвориш файл или папка с команда: “Command + стрелка надолу” или “Command + O”. Или с други думи, отново са нужни 2 ръце или най-малко комбинация от 2 бутона, за разлика от Windows, където става само с 1 бутон и с една ръка.

 

#8. Cut - преместване на файл/папка

Когато искате да преместите даден файл, първо трябва да го копирате, след което да отидете в новата папка, да изберете десен бутон и вече бутон “Option” ви дава избор дали искате “Paste” (т.е. да копирате файла/папката) или “Move” (т.е. да преместите файла). Това отново става с комбинация от 2 бутона, вместо в падащото меню да присъства както “Paste” опцията, така и “Move”.

 

#9. Bluetooth issue

Докато използвам само bluetooth мишка, тя работи идеално. Когато обаче свържа и bluetooth слушалки, мишката моментално спира да работи. В 1 от 30 опита, двете устройства работят заедно без конфликт. Това е изключително неприятно, особено за лаптоп, който струва толкова много пари. Изчетох почти всичко, което е изписано в интернет от хилядите потребители, които имат този проблем. За съжаление, дори след десетки часове търсене и четене в интернет - все още не съм открил решение на този проблем.

 

#10. Mouse settings & trackpad settings

Когато използвате само trackpad-a, най-вероятно ще харесате опцията “Scroll direction: Natural”. Ако обаче сте решили да използвате обикновена/класическа мишка (със скролер), тогава посоката на скролер-а ще бъде обърната, защото вече сте избрали “Natural” в Trackpad настройките. Ако я премахнете от опцията на мишката, посоката става тази, с която най-вероятно сте свикнали от години, но в този момент, тази на trackpad-а се обръща поради простата причина, че настройките, които се правите се отнасят едновременно както за мишката, така и за trackpad-a. Изглежда, че са на различни места, но всъщност са едно цяло. Така всеки път когато включвам мишката си, влизам в настройките, за да премахна опцията “Scroll direction: Natural”. И когато приключвам работа с мишката и преминавам на trackpad, отново влизам в опцията и активирам “Natural”. А ако работя с двете заедно е изключително дразнещо.

- Решение: мисля че има external програми, които обръщат само посоката на скролер-а на мишката като запазват тази на trackpad-a , но предпочитам да не инсталирам такива. Много по-добре би било ако по начало тези два вида настройки са отделни, това би решило този проблем, който споделят и още много Mac потребители в интернет. Все пак Apple искат потребителите да използват Apple Mouse, който струва около $ 80 в САЩ, а в България е дори по-скъп.

 

#11. Музика на USB Flash (за авто audio/mp3 player)

Много от нас имаме автомобили с mp3 player и качваме музика на флаш памет, вместо да записваме дискове. Става много по-лесно и гъвкаво, както се казва и 1 песен може да добавиш и всичко е наред. Въпросът е, че не можете да направите нещо толкова просто с MacOS, не и както бихте искали. Когато поставите mp3 песни на флашката, аудио плеъра в колата ще ги прочете, но заедно с всяка една песен, ще има един допълнително създаден файл (около 4 KB), който започва с “._” точка и долно тире. Или ако файлът на песента се казва: “Bon Jovi - Runaway.mp3”, преди него ще има още един файл: “._Bon Jovi - Runaway”, който от своя страна е невидим за MacOS, но mp3 player-a в автомобила ви ще го вижда и ще опитва да го прочете, но след 1 секунда просто ще го прескочи и ще отиде на следващия. Това прави навигацията на песните изключително трудна, както и превключването на предишна (дори на следваща) песен. Тези ._ файлове се създават автоматично от MacOS и съдържат някаква допълнителна информация/metadata.

- Решение:

След като качите желаните от вас песни на флаш паметта и докато флаш паметта все още е включена във вашия Macbook, отворете “Terminal” и напишете следната команда:

dot_clean “/Volumes/Flashmemoryname”

където Flashmemoryname е името на флаш паметта.

Това автоматично ще изчисти всички създадени ._ файлове от вашата флаш памет, с изключение на две или три системни папки, които няма как да се изтрият, но те не са чак такъв проблем. Накрая само изберете десен бутон / “Eject” на флаш паметта, извадете я и е готова ("чиста") за автомобила ви.

 

#12. Notes

Оригиналното приложение “Notes” е използвано от почти всички потребители както на iPhone, така и на MacOS. Първият проблем обаче се появи, когато създадох бележка с подредена важна информация в таблица с 3 колони. Бележката се четеше, въпреки че нямаше никакъв начин да премахна всички автоматично създадени хиперлинкове в нея, тъй като нито един от тях реално не ми трябваше да бъде отварян. След около месец, информацията от тази бележка просто изчезна и остана само една малка празна таблица. Сигурен съм, че таблицата с трите колони е проблем, тъй като имах 2 такива бележки и в един момент, информацията от точно тези 2 бележки изчезна, а с всички останали бележки - всичко беше наред. Не успях да възстановя нищо, въпреки че имах пълен backup на телефона от 4-5 дни по-рано. Изгубих изключително важна информация. На никого не препоръчвам да използва таблици в “Notes”, още повече таблица с 3 колони. Резултатът ще е същия, както при мен и при хилядите потребители, които се оплакват в интернет относно същия проблем (само е въпрос на време да се случи при такъв вид бележка).

 

#13. ТextEdit / Текстов редактор подходящ и за субтитри

Сигурен съм, че доста потребители понякога искат да отворят файл със субтитри в обикновен текстов редактор и ако е нужно да редактират нещо. Ако опитате да направите това с файл, в който има субтитри на кирилица (.sub или .srt), ще видите само йероглифи.

- Решение:

Отваряте TextEdit / Preferences / "Open and Save" и в “Opening files” избирате: “Cyrillic (Windows)”.

 

#14. Microsoft Outlook

На много потребители им се налага да използват офис пакета на Microsoft. Проблемът идва при “Outlook”. След като добавих личния си имейл - нямаше никакъв проблем понеже информацията в него е малко. Но когато опитах да добавя и служебен общ имейл адрес, свободната памет на дисковото ми пространство много рязко намаля (с около 30 GB) и не спираше да намалява. Веднага щом видях това, премахнах втората поща и мястото отново се освободи. Опитах да я добавя отново, но този път с опцията: “Download headers only”, с идеята да не сваля цялата информация, а само когато я потърся, но нямаше никаква разлика от първоначалния ми опит. Вече съм с последната версия на офис пакета, но не съм опитвал отново да добавя голямата поща. В момента използвам web версията за тази поща и Outlook application-a за малката лична такава. Не успях да намеря друго решение в момента, въпреки че изчетох доста мнения от хилядите други потребители, които също имат този проблем и то от няколко години насам.

 

#15. Sleep mode

Когато искате лаптопът ви да НЕ заспива за определено време.

- Решение: Отворете “Terminal” и напишете следната команда:

caffeinate -t 3600 &

където в случая “3600” посочва секундите, за които искате вашия лаптоп да остане "буден". 3600 секунди = 1 час. Може да я използвате с времето, което вие пожелаете, но след като я въведете не трябва да затваряте “Terminal”, в противен случай ще трябва да прекъснете вече стартирания от вас процес и съответно няма да има ефект от тази команда.

 

#16. Избиране на файлове от A до B

Докато навигирате между вашите файлове и папки и ако не сте в list view mode не може да използвате “Shift” за да изберете всички файлове от файл: “А” до файл: “B”. Това е философията на Apple, не съм открил решение на това. Понякога е доста неудобно.

 

#17. Always on top option

Последният проблем, за който пиша в тази статия е: “Always on top”. Това е една добре позната и много полезна опция в Windows. За съжаление обаче, в MacOS не я намирам почти в никое приложение, а понякога ми е доста необходима.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Поздравления, че си си направил този труд.

Едно-две допълнения:

#2. Hidden files and folders
Показване/скриване на скритите файлове и папки - вместо команда в Terminal, което е трудоемко, може да се ползва клавишна комбинация - cmd + shift + >, което е много по-лесно.

#5. Разглеждане на снимки:
1. И аз ползвам Xee.
2. Preview - маркиране на всички файлове и отваряне в Preview - отворените файлове се появяват вляво като thumbnails и можеш да навигираш между тях. Наистина не е най-удобното нещо.
3. Quick View - маркираш файл, натискаш клавиш интервал (или от менюто избираш Quick View) и после навигираш със стрелка надолу или нагоре

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Публикувано (редактирано)

drpetar,

Относно #2 - Hidden files and folders, не знаех клавишната комбинация. Тествах я и с нея е пъти по-бързо и приятно. Много ти благодаря за допълнението.

Относно #5 - Разглеждане на снимки - вече съм тествал останалите варианти, но наистина Xee3 остава най-доброто.

Редактирано от Илиян Личков
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

За мен няма по-удобно от куик превю. Не искам да задълбавам, но никак не познаваш МакОС и половината гимнастики се правят без терминал, иначе няма лошо и него да познаваш. За изредените неща не видях никъде нужда от външна програма. Давам ти дребен пример:

Отваряш папка със снимки, цмд+а и спейс - виждаш първата и скролваш останалите със стрелките на клавиатурата. Със зеленото тикче горе вляво можеш да ги опънеш на цял отделен екран. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Още един глас за куик привю, супер удобно функция и работейки на Уин, често се хващам как натискам интервал за да видя даден файл.

За снимките ето една безплатна програма, удобна и с вграден базов едитор.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Публикувано (редактирано)

Alxx®, 

Quick prereview-то наистина не е лош вариант. Вярно е, че не познавам MacOS, но това са решенията, които съм открил сам. Купих си Макбук-а в края на 2017, до тогава не бях докосвал Mac. Никой не ми е показал дори едно нещо върху MacOS на готово. Изключително се радвам, че намирам хора, които го познават добре. Бих се радвал да споделиш как успяваш да навигираш между минимизираните прозорци в Dock-a без външна програма - реално това е нещо, което трябва да се случи за по-малко от 1 секунда и с удобна комбинация. Аз лично 2 дни четох в интернет и никъде не намерих адекватен отговор на това, а всъщност е нещо много просто и нещо което се използва постоянно. 2 дни изгубено време за нещо толкова дребно ми струват много повече пари, отколкото да купя външната програма и да работя спокойно.

Надявам се и някой да успее да ми помогне с проблем 9.

Наистина благодаря на всички за коментарите.

Редактирано от Илиян Личков
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Не знам правилно ли ти схващам въпроса, Аз не минимизирам нищо в дока. Което е отворено си стои отворено. Между фулскрийн приложенията се слайдва с пръст(и) в зависимост какво ползваш, а останалите отворени се преглеждат лесно подредени с бутон от клавиатурата или тип-тап с два пръста по мишката.

Всичко е просто и логично. Аз се лепнах от първия ден, макар, че и аз откривах топла вода доста пъти. Като дете ползвах недълго Епъл II, а OSX ползвам от десетина години паралелно с още две ОС. Идеална е.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

  • mirror featured this topic

Alxx®, 

Качих едно видео (8 seconds), в което по-ясно се вижда какво имам предвид. 

Когато ръцете са ми на "typing" mode (т.е. на клавиатурата), искам да сменям прозорците с проста клавишна комбинация (включително и минимизираните такива), защото аз не работя на full screen, искам и менюто в горната част да се вижда. С trackpad-а мога да ги сменям, там е ясно.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

С клавишна не мога да ти помогна без участие на мишка/тракпад, но когато си фулскрийн е достатъчно леко да задържиш мишката горе на ръба -  менюто се показва.

 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Без да искам ти делнах мнението. Аз съм обикновен юзър, но тук има хардкор такива и при добро желание ще споделят, отделно има доста писано из форума. Дай си време ;)  И предвид произхода на МакОС, всичко може да се настрои, по един или друг начин.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Няма проблем за мнението. Ще опитам много бързо да обобщя дотук.

Вярвам, че всеки проблем си има решение. За този проблем може да има и друг начин (т.е. без външна намеса) и надявам се някой да го докаже. Това, което обаче ми се струва нелогично е - защо за нещо толкова просто трябва хардкор? Дори проблем 9 (да използваш bluetooth мишка и bluetooth слушалки едновременно), не би трябвало да е проблем по начало - това е нещо което се прави от много много потребители ежедневно, но съм сигурен, че и за това ще трябва хардкор.

Нека, ако някой открие (или вече има) по-добър solution от изброените дотук, да споделя в темата и това да остане една полезна, за много потребители, тема.

Няма да изброявам предимствата на MacOS, че статията ще стане много дълга, но може да направим отделна тема за това.

Благодаря на всички, които се включват.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

CMD+tab / CMD+shift+tab сменя програмите.
alt+tab сменя отворените прозорци на съответната програма.
Почти всичко е възможно в макОС що се отнася до удобство на работата и продуктивност.


Sent from my iPhone using Tapatalk

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Публикувано (редактирано)

DreamcatcheR,

 

признавам си CMD + Shift + Tab не съм я пробвал под default-ските настройки. Докато трае ситуацията с Covid-19 и работя на Mac-a от вкъщи, смяната на прозорците е нещо, което правя по най-малко по 100 пъти на ден. CMD + Shift + Tab e абсолютно неудобна комбинация, или трябва да използвам 2 ръце или трябва да си чупя ръката. Най-доброто е Command + Tab - удобно, лесно, интуитивно и става буквално за по-малко от 1 секунда без да се разсейвам от бързия поток на работа. Имам го като solution с external програма. Работи перфектно и без значение дали съм на full screen, дали прозореца е отворен или минимизиран - работи винаги.

 

Наистина ти благодаря за отговора.

Редактирано от Илиян Личков
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Alxx®, 

 

Видях, че фончето зад dock-a ти стои много готино - нещо като 3D. Може ли да споделиш как си го постигнал? 

Не видях настройка в Settings / Dock.

 

Благодаря ти.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

cDock, ти сам си го открил, но пиша за останалите.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 година по-късно...

Здравейте,имам проблем със NAS Server(WD My Cloud EX2 Ultra) и MAC OS Catalina с всички ъпдейти до момента,не могат да се свържат помежду си ?

Може ли някой да помогне в случая ?

Редактирано от Compare
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Дай малко повече подробности.

Грешка ли да дава?

Как се опитваш да се свържеш?  

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за отговора.

Справих се за сега до някъде!

Пробвах според мен всякакви варианти и в най добрият случай се отваряха всички папки само тая която най много ми трябваше само тя не се отваряше и не се четеше информацията от нея!

Даваше ми грешка der vorgang konnte nicht abgeschlossen werden da das originalobjekt für ''Името'' nicht gefunden wurde и още какви ли не грешки но и така не можах да намеря точно от къде идва проблема !Забелязах че след нова инсталация на MAC OS Catalina (Clean Install) проблема изчезваше след като направя последния ъпдейт и проблема пак излизаше на лице.

За това махнах всички отметки на мрежите и след това направих ъпдейт и после пак сложих отметките на мрежите и стана !

Сега направих бекъп и така ще карам с него ако нещо се оплеска пак.

Падна играчка.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Присъединете се към разговора

Можете да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате акаунт, влезте сега да публикувате с вашия акаунт.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Разглеждащи в момента   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

×
×
  • Добави ново...