Премини към съдържанието
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

Мнения за Solid State Disk и Mac OS X.


techo91

Recommended Posts

Здравейте колеги,

като собственик на "Macbook Air rev. B", се интересувам от мненията ви за Solid State Disk и реалното му приложение и плюсове. Кои от вас биха инвестирали в такъв диск и защо? Причината да питам е че сериозно обмислям покупката на такъв, но все още не съм се убедил да изръся толкова пари за примерно 64 Gb. такъв. Ще бъда благодарен за мненията и съветите ви.

Ето един пример за такъв, който би трябвало да пасне на машинката ми.

http://www.runcore.com/content/products/productdetail.aspx?ProductName=RunCore%20Pro%20IV%201.8%E2%80%9D%20SATA%20II%20LIF%20Solid%20State%20Drive%20SSD%20for%20Macbook%20Air%20Rev%20B%20&%20C&ProductDescription=Compatible%20with%20Apple%20MacBook%20Air%20Revision%20B%20and%20C&ProductURL=http://www.runcorestore.com/ProductDetail.jsp?LISTID=800000BE-1249411461&ProductImageSmall=http://www.runcorestore.com/product_images/RCP-IV-LA1800-Cth.jpg&GBSize=32GB-128GB

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Предимствата им са че са по-бързи и съответно компютъра ще работи по-бързо, тихо, приложенията ще се стартират по-бързо. Няма да има нужда от дефрагментация, не се нагряват колкото обикновените, по-ниска консумация на енергия -> по-дълъг живот на батерията. Няма опасност от механична повреда, тъй като всъщност това си е флаш памет, а не въртящи се дискове, затова се използват повече в лаптопи и преносими устройства като телефони, тъй като не се влияят от вибрации.

Недостатъците им са че са по-скъпи, обема им е по-малък, пишат по-бавно отколкото четат и други.

За всички тези неща и още може да прочетеш тук.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Да, на теория съм разглеждал не малко такива статии и мнения, но ми се искаше малко инфо от първа ръка и мненията на хора от форума, особено хората с Мак. Много ще ми помогне ако има човек който да е правил смяната и е видял това, което пише на много места, бързината, как зарежда snow leopard - а, как стартират програмите? Важно е кой производител препоръчвате, до момента "RunCore" са най добрите които съм намерил, но цените са им стабилни. Какво мислите за тях колеги? На места казват, че дисковете им са по бързи от фабричните, които Apple предпочита.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Миро ти го е обяснил почти вярно. По-ниска консумация няма обаче. И батерията няма да ти държи повече. Рискът от счупване е почти идентичен с на този на хард диска, нищо че няма въртящи се части. Много зависи и какъв е диска. Познавайки Епъл, SSD-тата им ще са първо поколение антики. Имам тестове, които сме правили в моята фирма. Ако имаш голям мерак, пиши на ЛС и ще ти ги пратя. Разликата в производителността е много сериозна, но имаш ограничението в капацитета.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Каква марка SSD ползвахте? Тези на Apple сигурно наистина са антики, на друго място видях стартиране на Snow Leopard на Makbook Air с SSD за 5.1 секунди :eek: Разликата между мен и него е, че моя процесор е 1.6 Mhz а неговия 2.13 Mhz, поне така пише човека, това ако е вярно.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Най-добрите SSD са на Intel. Те имат уникална технология. Най-важното е дали диска е MLC или SLC. Разликата в производителността и надеждността е огромна. MLC са масово разпространените. Те са с по-голяма капацитет и значително по-евтини. Имам на склад SLC на Intel. 32ГБ е над 500 долара. Иначе тестовете сме ги правили с SSD MLC на Kingston (които се правят от Intel) и диска се представи повече от добре. По-късно ще ти пратя резултати. Имай предвид, че ако е SLC диска ще е поне 30-40% по-добър. За надежност да не говорим. MLC паметта му заминава след 1000 до максимум 10 000 записа / презаписа, докато SLC му дават поне 100 000.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Благодарности на Anthony, изпрати ми едно чудесно сравнение и кантара много сериозно натежава към SSD. Ще изчакам половин година да видя няма ли да паднат малко цените и ще действам.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

32 GB за $500 ... то по-добре да си вземе човек RAM и да си направи един голям RAM drive ... ако може да го поеме машината де ...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

И като рестартираш пак на ново ?

Аз съм с G.SKILL TITAN 256GB SSD и като цяло съм доволен ... НО, когато се понапълни диска се фрагментира и се чувства солидно намаляне на производителността.

Бих ти препоръчал да си вземеш малък, но бърз ССД (до 64гб).

Слагаш си на мястото на ДВД-то -> 9.5 mm SATA Optical Bay SATA Hard Drive Enclosure

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Това фрагментиране коя операционна система го прави? Другото важно нещо е, че съм с "Macbook Air" и нямам DVD, а и харда ми е (LIF) 1.8 инча :cry: . Иначе за 64 Gb съм съгласен, май на мен повече няма и да ми трябва.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

По принцип един от проблемите на SSD е, че колкото повече го използваш, толкова повече му се намаля производителността. Това е заради сериозната разлика при четене и при запис. А фрагментацията я има при всички ОС, не само при Мак.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Да разбира се, че има нужда, но от моите скромни наблюдения UNIX системите показват изключително малка нужда от фрагментация. За това ми беше любопитно колегата с коя операционна система е

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 месеца по-късно...

Малко стара тема, но ще се включа.След като се убедих в комфорта под Уин, ползвайки SSD като системен на настолния ми комп, реших че ще сложа и на Мака си такъв.Под Уин относно бързодействието и спада на четене и запис се грижи Trim-a, и дори при често триене и записване на файлове, тази "екстра" възвръща диска в нормални показатели.До момента което съм успял да прочета и разбера по чуждите форуми е , че под Mac OSX нещата не стоят така.Демек още няма поддръжка от към операционна система за оптимизиране на въпросния проблем.Във един форум попаднах на спор относно това кой трябва да оправи тая поддръжка, дали Интел дали Епъл, ама да не задълбаваме.За сега единственото на което съм попаднал като решение е http://www.ocztechnology.com/products/solid_state_drives/ocz_vertex_series_mac_edition_sata_ii_2_5-ssd, но още събирам инфо.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Имай предвид, че почти всички SSD-та четат по-бързо от HDD, но записват по-бавно. Относно консумацията на ток почти няма разлика.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Morfei, след 5-6 години и Епъл ще пуснат Tirm и ще бъде обявено като най-голямат гъзария на света, супер нововъведение. Нещо като копи/пейст за iPhone :(

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

@Anthony, разбирам иронията ти предвид темповете с който Епъл въвеждат някой "гъзарий". Все пак аз лично се надявам, такава поддръжка да се промъкне тихо мълком с някой ъпдейт на операционната.Би ли дал линк или постнал тези тестове правени от теб на SDD:)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Дай ми мейл на ЛС и ще ти ги пратя. Вече има нови модели SSD, които са доста по-добри. Сега чакам един 256GB на Kingston. Ще го тестваме и него. Доста добър изглежда по параметри.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 година по-късно...

Уха доста стара тема...

Надявам се модовете да не възразят, че я събуждам, но предпочетох пред това да отварям нова... все пак тук е началото на тази ставаща все по популярна тема SSD.

Та на въпроса...

Спрял съм се на Intel 320 series 120GB и бих искал да помоля съфорумците за мнение по въпроса... с 13" MacBook Pro mid 2010 съм.

А относно TRIM-а има вече решение и ако не се лъжа Лион ще има поддръжка...поне така говорят злите езици..

А дори да няма поддръжка то ето го решението -> http://www.hardmac.com/news/2011/03/25/how-to-activate-trim-on-any-ssd

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Много съм се ровил по този въпрос, след като изядох един ....

Най-добрият избор е V+ серията на Kingston, поради три причини.

1. Използва абсолютно същия контролер Toshiba, който ползва Apple в MacBook Air.

2. V+ има хардуерен "trim" (всъщност терминът не е трим, но така го пиша за по-разбираемо) и няма проблем да се ползва и от операционни системи, които нямат trim драйвер. Lion включва trim само на епълски оригинален диск. Иначе, има един юнак, който е написал софт за активация на трим-а, но ако си с V+ можеш и без него.

3. Не съм прочел някой да се оплаче от V+.

Поздрави.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

От това което чета вече няколко седмици подред по чуждите форуми (тъй като в БГ тая тема като, че ли е табу или силно ограничена) всеки 2ри препоръчва всичко друго само не и Kingston...

Много хора споделят опита си с Intel 320 серията, но ми се искаше да чуя нещо от първа ръка от БГ :)

А относно Trim-а ... така или иначе ще го има :)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Проблемът е със старата серия V на Kingston. За трим - това е лесният вариант - http://www.groths.org/?page_id=322

Но аз не го ползвам при V+. Вече близо месец съм с него и лети. http://www.kingston.com/ukroot/ssd/vplus_180.asp

Highly effective Garbage Collection — ensures maximum performance on Operating Systems not supporting TRIM

Обзалагам се, че няма да ми намериш никъде в нета оплакване от V+.

Аз споделям собствения си опит и най-важното, което съм го написал в поста, V+ ползва същия контролер 1:1 като оригиналния епълски SSD.

Иначе успех при избора, и пак повтарям, единствено споделям собствения си опит.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Можеш ли да ми дадеш линк към твоя Kingston да попрочета малко за него... може пък да размисля...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавил съм линк в поста си.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

40 секунди boot time? толкова ли е и при теб?, че ми се вижда множко в сравнение с конкуренцията...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Присъединете се към разговора

Можете да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате акаунт, влезте сега да публикувате с вашия акаунт.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Разглеждащи в момента   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

×
×
  • Добави ново...