Премини към съдържанието
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

  • 0

"Big Brother Apple?"


alessandros

Въпрос

Специалисти по компютърна сигурност съобщиха в сряда, че са открили, че от около година в смартфоните iPhone и работещите с 3G таблети iPad има скрита програма, която записва точните време и координати на местата, посетени от притежателя им. При синхронизиране с компютър този файл се прехвърля и на него.

Това означава, че ако някой се добере до смартфона или компютъра, може да се сдобие с изключително подробно описание, използвайки съвсем елементарна програма.

Файлът "consolidated.db."се е появил в операционната система iOS 4, разпространена от "Епъл" през юни миналата година. Той се пълни с данни без да се изисква съгласието на собственика, не е криптиран и не е защитен, което означава, че почти всеки - от ревнива съпруга до частен детектив - може да се сдобие с подробна лична информация за вас, казва Пит Уордън, единият от двамата специалисти, открили файла.

Заедно с Аласдайр Алън те представиха новината в сряда на конференцията Where 2.0 в Сан Франсиско.

Уордън обяснява, че колегата му е проверил операционната система "Андроид" и други производители на телефони, но никъде не е открил аналог на творението на "Епъл".

От корпорацията не са отговорили каква е била целта им, когато са създали "consolidated.db."

Засега не е доказано, че "Епъл" имат дистанционен достъп до файла. Не е ясно и дали друг би могъл през файла да правят проследяване.

С подобни подробни данни законно разполагат единствено мобилните оператори и органите на реда.

Греъм Клули от компанията за сигурност Sophos коментира пред лондонския "Гардиън", че "Ако данните не са нужни за нещо, то не би трябвало да се събират във файла". Според него "Епъл" са го създали с идея в бъдеще да може да се изпраща реклама според местата, които притежателят посещава, но че едва ли компанията на Стив Джобс се опитва да следи къде са собствениците на iPhone и iPad.

Tова е статията от 69a19f6eab8f666d.gif

Всеки iPhone собственик има безплатно приложение Maps и никой не е предполагал, че е било записвано неговото местонахождение или както се изразяват от Гардиан iKnow Where You Are.

. "Гардиън" от обединеното кралство съобщава, че изследователи са открили файл в сигурността на iPhone , който записва в населено място по всяко време. мястото /регистър включва координати,надлъжни географски ширини както и клеймото/. Всеки път, когато iPhone се синхронизира с компютъра, нов лог файл се създава. Apple буквално направи възможно за всеки, който му пука достатъчно, да има пълна карта на движението на личността, докато са носили телефона със себе си.

Въпреки, че това може да изглежда Big Brother, нарушение срещу неприкосновеността на личния живот на iPhone собствениците, Apple е на ясно с това и законно. Към края на документа с 15 000 и плюс думи и условия , който никога не четем и се намират в General-Legal е записано,че: "Apple и нашите партньори и лицензополучателите могат да събират, ползват и споделят точни данни за местоположението, включително и в реално време, географско положение на вашия Apple компютър или устройство. За това в този файл- място се събират данни анонимно във форма, която не ви идентифицира, като личност и се използва от Apple и нашите партньори и притежателите на лицензии за предоставяне и за подобряване местоположение-базирани продукти и услуги. Например, ние можем да споделим географско положение с прилагането доставчици, когато се включите в местоположението им услуги. "

За сега изглежда, че данните просто се прехвърлят от iPhone на компютриte чрез sync, а не на трети лица или Apple. Това обаче не прави нещата по облекчителни и идеята, че някой може да се възползва от базите данни на iPhone потребители с користна цел. Apple все още не коментират ситуацията.

Учените, които са открили това, Alasdair Allan and Pete Warden, са създали уеб страница (petewarden / iPhoneTracker @ GitHub), която отговаря на въпроси за файла и дори и има приложение, което непозволява събирането на данни за местоположението си ,което Phone е запазил.

Източник: fff3de95944c963b.png

Написаното в пост№ 50, в тази тема, не е грешка и ще излезе, че грешката е вярна, защото има приложение което блокира изпращането на инфо до този файл "consolidated.db."! Приложението се казва Untrackerd и е налично в cydia.А статията е публикувана в The Guardian с заглавие "Big Brother Apple?" и е даден изглед чрез снимка как се вижда инфото посредством географските кординати/дължина и ширина/

8a81ad4617416e73.jpg

1ed8de7fca2e1715.jpg

p.s. aко някой го намери този файл да даде пътя до него да видим какво съдържание притежава.

p.s.1 ако искате по късно ще преведа статията със снимков материал и ще я пусна в Новини.

Този пост беше повишен в статия

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

  • Answers 78
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters For This Question

  • Alxx®

    18

  • Sladichuk®

    15

  • Severus

    13

  • JVV

    5

Recommended Posts

  • 0

Координати на клетки съдържа, отворих го и си направих карта в Google Maps :biggrin:

/private/var/root/Library/Caches/locationd/consolidated.db

Ето как става най-лесно:

http://www.insiderfo...ead.php?t=35412

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

  • 0

Интересно, правил съм два рестора, но си пази координатите :)

screenshot20110421at110.png

Има и доста несъответствия, показва места, където не съм бил. Телефона си го разопаковах лично :)

Ето на тези две места не съм стъпвал, особено на първото, освен ако не съм заспал в каяка и да ме е разходил на собствен ход из океаните :)

screenshot20110421at110.png

screenshot20110421at110.png

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

  • 0

Има клетки, в които се регистрираш и от разстояние 30км ако не се лъжа.

Аз такива фрапиращи нямам. Нещо е омазано с базата или при експорта и импорта.

Capture.JPG

Редактирано от JVV
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

  • 0

На мен ми е по-интересно дали тая база я има другаде освен в телефона и бекъпа на iTunes :biggrin:

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

  • 0

Хмм, лошо. Има я и във System/Library/Frameworks/CoreLocation.framework/Support. Яко душат май.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

  • 0

И в Cupertino. :D

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

  • 0

Току - що се появи в сидиа Locationd blocker, с автор pushfix. Неговият туийк реже още по - брутално достъпа до локейшън сървисис.

Edit: Това на Раян Петрич е лаунч диймън, който трие db- то през определен интервал, а това от pushfix реже достъпа за записване на данни във файла. Кое ще изберете - решете сами.

Edit2: :D Това второто, за мен е по - якото решение. Вместо да 'аби ток и трие изаканото, превръща consolidated.db в симлинк, който препраща към /dev/null/. Идеен тип е тоя :yahoo:

Редактирано от Alxx®
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

  • 0

Това ми се вижда още по-елегантно :biggrin:

http://technicalmusings.blogspot.com/2011/04/ios-consolidateddb-workaround-for.html

su

cd /System/Library/Frameworks/CoreLocation.framework/Support

rm consolidated.db

ln -s /dev/null consolidated.db

Всичко каквото се пише в consolidated.db отива в /dev/null

Edit:

Изпреварил ме е Alxx по-горе...

Редактирано от JVV
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

  • 0

Който е без wi-fi:

Locationd blocker

Само махнете .tiff от името.

Зависимости: coreutils-bin

Thanx to pushfix!

...или да пише в терминала врътката, посочена от JVV в горния пост - ефектът е един и същ!

П.П. За да няма олеле: с тази врътка, няма да ви работи локализацията по wi-fi, но гпс-а си работи нормално.

Edit: И по wi-fi бачка, но с грешна локация :D IP- то на рутера ми е с реално местоположение и би трябвало да показва домашния ми адрес, а то ме прати във "Факултето" :tooth:

Редактирано от Alxx®
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

  • 0

Сега ми стана ясно каква е тая точка в атлантическия океан на alessandros.

Логвало и wi-fi локейшъни, а знаем колко са истински те.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

  • 0

Много неприятен факт. Дали сега патологичните ревнивци свалят логовете на половинките си...? :)

Но ако оставим настрана Apple, тези купища непроверени програмки от Сидия и различните тулсове за джейл, сигурни ли сте, че те не крадат лична инфо?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

  • 0

Крадат, няма начин да не се пробват.

П.П. Искам твоето мнение относно предмета на тази тема, доколко е законен тук и има ли начин да ги порежем по каналния ред?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

  • 0

В България контролен орган е Комисията за защита на личните данни - http://www.cpdp.bg/.

Но скандалът е голям и компетентните евро структури бързо ще се самосезират.

Лично аз считам, че самото съществуване на подобен лог не е достатъчно основание да се определи деянието на Apple като злоупотреба с лични данни.

Първо следва да се установи дали този файл се запазва след като направиш "clear all content and settings", рестор и т.н. Ако и след тези процедури файлът е наличен, това вече ще е проблем за Apple. И неприятностите ще дойдат от съответните колективни и индивидуални искове на корпоративни клиенти, мобилни оператори и физически лица, а не от правителствените структури.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

  • 0

... самото съществуване на подобен лог не е достатъчно основание да се определи деянието на Apple като злоупотреба с лични данни.

Самото записване на лични данни, без съгласието на собственика не се ли счита само по себе си за нарушение? Това ми беше скритият въпрос.

Благодаря ти. ;)

П.П. Файлът се запазва във всеки бекъп на компютъра и не изчезва от самосебе си. А, кой има достъп до него? Все още никой не знае.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

  • 0

Тънък е момента. Не съм запознат в подробности с нормите по този закон, но отиваме към един от вечните философски въпроси -

"Ако падне дърво в гората и никой не го чуе, вдигнало ли е дървото шум?" :)

Така и в този случай. Ако има лог, но няма официален достъп до него...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

  • 0
Оказва се обаче, че подобни действия от страна на Apple са витевато упоменати в правилата за ползване услугите на компанията: „Ние бихме могли да съхраняваме информация като професия, език, пощенски код, местоположение и часова зона, където се използва наш продукт, за да може да разберем по-добре поведението на клиента и да подобрим нашите продукти, услуги и реклама”.

Източник: dnes.bg

Не съм чел условията (признавам си без бой), но ако написаното в dnes.bg е истина, то Apple са си оставили вратичка.

Редактирано от orbitalen
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

  • 0

...Apple е на ясно с това и законно. Към края на документа с 15 000 и плюс думи и условия , който никога не четем и се намират в General-Legal е записано,че: "Apple и нашите партньори и лицензополучателите могат да събират, ползват и споделят точни данни за местоположението, включително и в реално време, географско положение на вашия Apple компютър или устройство. За това в този файл- място се събират данни анонимно във форма, която не ви идентифицира, като личност и се използва от Apple и нашите партньори...

Мда...адаша е написал, ама кой да чете. Епъл, и те са писали, ама кой да чете... :blush:

Остава интересният въпрос: защо не е криптиран файлът???

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

  • 0

Хмм, лошо. Има я и във System/Library/Frameworks/CoreLocation.framework/Support. Яко душат май.

Ъхъ, ама аз чак толкова не пътувам :tooth: . Сигурно са местата, където има iPhone.

capturadepantalla201104u.th.png

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

  • 0

Тук са малко повече от 30км :)

screenshot20110421at111.png

И аз имам точка там и е и на Wi-fi location и на CellLocation, и така като гледам май там се кръстосват Гринуич и екватора. Може би нещо се засича там. Знам ли?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

  • 0
точни данни за местоположението, включително и в реално време, географско положение на вашия Apple компютър или устройство

И къде точно от гореизброеното видяхте, че и успяхте да квалифицирате като "лични данни" по смисъла на закона, че ми стана интересно?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

  • 0

Ъхъ, ама аз чак толкова не пътувам :tooth: . Сигурно са местата, където има iPhone.

:offtopic: Колега, ти може би не, но не знаеш през нощта телефонът ти къде ходи! :biggrin:

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

  • 0

Ъхъ, ама аз чак толкова не пътувам :tooth: . Сигурно са местата, където има iPhone.

capturadepantalla201104u.th.png

И на мен ми показва горе-долу същото. :biggrin: Ейййй обиколила съм почти целия свят, а дори незнам за това?!?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

  • 0

Как го качвате този файл на карта, че нещо се обърках съвсем смених разширението, но пак не мога да си видя картата, да подскаже някой за МАC как става. :blink:

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Присъединете се към разговора

Можете да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате акаунт, влезте сега да публикувате с вашия акаунт.

Гост
Отговори на този въпрос...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Разглеждащи в момента   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

×
×
  • Добави ново...