Премини към съдържанието
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

България подписа забрана на торентите. ACTA


Sladichuk®

Recommended Posts

28 януари 2012, 21:08

Токио, Япония

20120128.mbshawmfef.jpg

Тегленето на филми и музика ще стане престъпление, равносилно на фалшифицирането на маркови стоки. И ще бъде наказвано тежко - дори с конфискация на имущество.

Интернет доставчиците пък ще бъдат отговорни за незаконните действия на потребителите си. Те ще трябва да предоставят достъп до личните данни на “пиратите” на носителите на правата.

Това е само част от законодателните действия, който трябва да предприеме България. Причината - в четвъртък – 26 януари 2012 посланикът ни в Япония Любомир Тодоров сложи подписа си под международното търговско споразумение за борба с фалшификациите ACTA. Решението за това е взето от Министерския съвет. Кабинетът е гледал текстовете от АСТА на две заседания. Финалната позиция е в взета на 11 януари т.г.

Според АСТА държавите, ратифицирали документа, трябва да ограничат разпространението “на програми или уреди, които заобикалят защитата за копиране на дисковете с програми, филми или музика”. Това на практика означава забрана на торентите, с които се споделят файлове, торент сайтовете, както и мултимедийните плеъри.

Споразумението срещу фалшификациите е подписано от общо 21 страни от ЕС. Преди това е парафирано и от САЩ, Австралия, Канада, Япония, Мексико, Мароко, Нова Зеландия, Сингапур, Южна Корея и Швейцария. Пет държави от ЕС все още не са се присъединили: Кипър, Германия, Естония, Холандия и Словакия

Официално съобщение за споразумението има и на сайта на японското външно министерство, от което става ясно, че и българската страна фигурира измежду 22-те, които са подписали документа. Официално съобщение за това от Външно министерство до днес обаче все още няма. Очакваме информация с подробности около включването ни в споразумението.

ACTA или Anti-Counterfeiting Trade Agreement предвижда налагането на драконовски ограничения в световната мрежа, които имат потенциал да ликвидират напълно свободното споделяне на информация в нея, пише caldata.com.

ACTA е със съдържание, което е сходно с двата американски проектозакона SOPA и PIPA, които срещнаха яростна съпротива от видни компании от технологичната индустрия.

Началото на ACTA беше поставено през 2006 година по инициатива на САЩ и Япония. През същата година в обсъжданията около съдържанието на споразумението се включиха и някои европейски държави. Подготовката на инициативата още от началото е била свързана със секретност и закрити преговори между различните страни.

ACTA все още не е в сила, тъй като се нуждае от ратификацията на Европейския парламент. Това трябва да стане през това лято.

Ако споразумението бъде прието, ще се постави под въпрос съществуването на сайтове с генерирано от потребителите съдържание, тъй като собствениците им ще носят наказателна отговорност дори за данни, които не са качени от тях.

Най-засегнати ще бъдат форумите; сайтовете, позволяващи потребителски коментари; видеопорталите и безплатните хостинги за файлове. Международното споразумение ще даде на държавните власти повече инструменти за натиск върху доставчиците на интернет, които със сила ще бъдат принуждавани да ограничават достъпа до определени ресурси, за които се смята, че нарушават нечии авторски права.

Като част от негодуването срещу споразумението в интернет вече се появи и специален сайт - stopacta.info. Основният проблем на това споразумение е, че преговорите се осъществяват тайно.

Данни от документите около него показват, че основната цел на договора е подписалите го страни да приложат политики срещу споделянето на файлове.

В AntiACTA сайта са поместени и мнения на несъгласни със споразумението. Интелектуалната собственост трябва да бъде защитена, но не трябва да бъде поставяна над индивидуалните права на поверителност и защита на данните, пише Питър Хустин от Европейския орган за защита на данните EDPS.

Още през 2008 г. над 100 организации поискаха повече прозрачност около споразумението.

Според писмото, обществените организации се опасяват, че ACTA може да:

* изиска от интернет доставчиците да следят всички комуникации на потребителите в Мрежата, да прекратяват връзката на своите клиенти след неколкократни оплаквания за нарушения от страна на държателите на авторски права, да разкриват самоличността на обвинените в нарушаване на авторските права, по възможност без съдебен процес;

* се намесва в честната употреба на материалите със запазени авторски права;

* криминализира peer-to-peer споделянето на файлове;

* се намесва в легалната паралелна търговия със стоки, включително препродаването на търговската марка на фармацефтичните продукти;

* налага отговорност върху производителите на активни фармацефтични съставки, ако те бъдат използвани за направата на фалшиви лекарства;

* неправомерно да криминализира действияс нестопанска цел, без последствия за публичното здравеопазване;

* неправомерно да отклонява обществени ресурси в подкрепа на частни интереси.

Във френски видеоклип, озаглавен „Европейският парламент скоро ще ратифицира ACTA", несъгласни със споразумението пишат:

Представете си, че вашият интернет провайдър следи всичко, което правите. АКТА е търговско споразумение за борба с фалшификациите. Маскирано като търговско споразумение, то отива далеч зад това.

Зад последните години то е тайно договорено в 39 страни, но договарящите го не са демократично избрани представители. Те не ни представляват, но тайно правят закони зад гърба ни, заобикаляйки нашите демократични права.

Те налагат нови наказания, за да спрат он-лайн обмена на файлове. АКТА цели да направи доставчиците на интернет и на он-лайн услуги правно отговорни за дейността на техните потретили, превръщайки ги в частна полиция и съдилища за авторските права, цензуриращи своите мрежи.

АСТА обаче предизвика бурни протести в почти всички държави. Наой-сериозни за момента са протестите в Полша, където миналата седмица на улицата излязоха 10 000 души. Американският Конгрес се отказа миналата седмица от приемането на два закона срещу интернет пиратството SOPA и PIPA.

А докладчикът на европейския парламент за ACTA Кадер Ариф подаде оставката си. В изявлението си* той отрича целия процес, довел до подписване на споразумението. Според него това е станало непрозрачно, без включване на гражданското общество в обсъжданията и без в текста му да бъдат включени исканията на Европейския парламент. “Споразумението ACTA е проблематично по отношение на въздействието му върху гражданските свободи, на начина, по който вменява отговорност на доставчиците на интернет достъп и възможностите за производство на генерични лекарства”, пише в мотивите за оттеглянето си Раиф. Накрая заключава: “Аз няма да взема участие в този маскарад.”

Въпреки че споразумението е подписано от страните в ЕС, процедурата продължава в Европейския парламент. Няколко организации за електронна свобода започнаха да събират подписи за протестна петиция до Европейския парламент. До вчера само две от тях www.accessnow.org и www.avaaz.org/бяха събрали над 1 млн. подписа.

Блогърите скочиха

Родните блогъри бяха едни от първите, които алармираха за станалото. Представяме ви мненията на двама от тях:

“ ACTA далеч не се ограничава само до ментетата, а възприема доста широка дефиниция на “кражба” в интернет. ACTA практически не позволява на отделните държави да формират собствени закони и предвижда затвор за дребни нарушения като слушане на пиратска музика. ACTA се обсъжда изцяло в тайна без обществени дискусии и неправителствени организации” - пише Боян Юруков, интернет активист и блогър. http://yurukov.net

Емил А. Георгиев, юрист http://delibertate.info публикува следното: “Какво означава ACTA за потребителите на интернет:

- ACTA игнорира развитието на глобалната мрежа и свързаната с него консумация на съдържание;

- ACTA ще конфронтира потребителите с допълнителна наказателна отговорност при неясни критерии;

- ACTA ще засили и без това сериозния дисбаланс между потребителите и носителите на права.”

Автор: ГЕОРГИ АНГЕЛОВ източник: в–к Труд

_______________________________________________

Kader Arif, докладчикът на ЕС за ACTA е предал своя доклад и подал оставка от длъжността, която заема като прави следното изявление относно процеса по водене на преговорите и придвижването за ратификация на този международен договор:

Искам да отрека по най-силния възможен начин целия процес, който доведе до подписването на това споразумение: без включване на организациите на гражданското общество, липсата на прозрачност от самото начало на преговорите, многократно отлагане на подписването на текста, без да бъде предоставено обяснение и изключване на исканията на Европейския парламент, които бяха изразени на няколко пъти в зала.

Като докладчик на този текст, съм изправен пред невиждани преди маневри от „дясното крило“ на този парламент, които включиха темата в дневния ред, преди обществото да може да формира мнение, като по този начин лишиха парламента от правото на дебат и отнеха възможността за представяне на основателните искания на гражданите.

Всеки знае, че споразумението ACTA е проблематично, по отношение на въздействието му върху гражданските свободи, на начина, по който вменява отговорност доставчиците на интернет достъп, възможностите за производство на генерични лекарства или минималната защита, която дава на нашите географски означения.

Това споразумение може да има значителни последици върху живота на нашите граждани, и въпреки това се прави всичко възможно за отнемане на възможността Европейския парламент да се произнесе по този въпрос. Ето защо днес, с предаването на този доклад, за който съм отговорен, искам да сигнализирам и да насоча общественото мнение към тази неприемлива ситуация. Аз няма да взема участие в този маскарад.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Ако го приемат, ще се върнем в 2001 (ще си наемаме филми, ще си разменяме дискове :lol: ) .

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Ще си позволя да цитирам по темата три мнения във ФБ, от които две мои.

Слагам и третото, за да не се губи нишката.

Цитирана е статията от вестник Труд, след което има дискусия по информацията в нея.

Аз:

Стига, стига...

Това не е от вчера и онзи ден, а и е далеч от нарушаване на авторското право. Торенти е имало, има и ще има.

Нали трябва за пред света някой да си оправдава заплатите и да създава впечатление, че много се работи по този проблем и ограничаването му...

Той:

Саше - за оправдаването на заплатите - това е отговорът на един от въпросите за политиците :smile: Друг обаче виси - знаят ли подобен закон до какъв тотален контрол може да доведе , ако се приложи изцяло ? Ние миналата години пищяхме срещу използването на СРС-та, срщу подлушването на телефоните и т.н., което искаше МВР, нали ? А днес тихомъком се подписва закон, според който могат да ти конфискуват къщата, колата и бизнеса, защото в логовете на провайдерат ти има запис, че си ходил в торент-сайт и си свалил новото порно на баба Чичилина , да речем.И понеже някой ти има зъб и ти търси цаката ( може просто да е твой конкурент, който иска да те изхвърли от бизнеса)и който знае, че имаш музика и филми на компютъра си - пуска сведение срещу теб и у вас идват качулките.Не, няма нужда да те подслушват.Няма нужда да ти следят телефона.Няма нужда нищо друго да ти правят - за mp3-ки и филми ще станеш за резил.

Аз:

По принцип си прав...де факто също, но проблема не е в това, което политиците подписват, а в това, което овчедушните отхвърлят, протестират срещу него, роптаят, борят се срещу него...но само в интернет.

Ние специално (за другите страни не искам да говоря) сме се доказали като сган малоумници, които колкото повече ги тъпчат, толкова повече си стоят по къщите и мрънкат във ФБ, блогове и социални мрежи. Как може против една такава новина във ФБ да се обявят 100-200-300 000 души, а на протест да излязат в цялата страна 2-3 000?!?!

Проблема си е в нас. Знаеш ми позицията от години и тя не се е променила...

Както и няма да давам тук примери от последните 1-2 години, защото са много.

Гледам подписката върви вече в интернет...и ние я подкрепяме и се подписваме охотно...ПАК!

Да видим обаче с протестите до къде ще се стигне...

А и има още нещо, което тепърва предстои, а именно:

"Въпреки че споразумението е подписано от страните в ЕС, процедурата продължава в Европейския парламент.".

Аз разчитам на гражданските общества в другите страни да свършат нещо полезно, защото ние го погребахме нашето отдавна...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

А и има още нещо, което тепърва предстои, а именно:

"Въпреки че споразумението е подписано от страните в ЕС, процедурата продължава в Европейския парламент.".

Аз разчитам на гражданските общества в другите страни да свършат нещо полезно, защото ние го погребахме нашето отдавна...

Май не разбирате:

Независимо, дали ще мине или не в ЕП (което, видно от изявлението на докладчика на ЕС за ACTA при оставката му – направо считайте, че ратификацията е факт), АСТА за Българи вече е факт.

Това е просто международен търговски договор, който подлежи на ратификация в нашия парламент (който знаем колко удобно нагъзен е към изпълнителната власт, която пък е разпоредила подписването, естествено – без да постави въпроса на граждански дебат макар, че това е въпрос засягащ дълбоко правата на гражданите, а за капак и удобно е затаила информацията за решението и подписването цели 2 седмици). Резултатът е ясен.

Следват законодателни промени за провеждане на подписаните ангажименти на територията на България.

Оттук – единствения начин за противопоставяне е или договорът да не бъде ратифициран в парламента, или променте в законите да бъдат атакувани пред Конституционния съд. Като знаем пък кои и колко са субектите, оторизирани да сезират КС – считайте, че и това няма да стане.

Последния шанс остава ЕП не само да отхвърли ратификацията на АСТА за ЕС, но и да изработи специални директиви и промени в европейското законодателство за контриране на ефекта на въпросния договор в законодателствата на приелите го държави, защото европейското право има превес над националното, и националното задължително следва да се хармонизира с европейското.

Някакви наченки за подобно действие съзирам тук : Commission proposes a comprehensive reform of data protection rules to increase users' control of their data and to cut costs for businesses

Въобще – хитрите американски търговци успяха в тъмна доба да стъпят на врата на интернет света и прекършат правата на дребния човек. Дори да не е на 100% процента към момента – създадоха си стабилна платформа, а на нас – бъдеще от години на страх, хаос и борба за защита на елементарни права...

Дерзайте, идва ерата на предречения от Оруел Big Brother....

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Како, това което си написала, звучи като от филм на ужасите. Излиза, че трябва да измисляме нови начини, за да си сваляме нелегално торенти и файлове, без да бъдем следени, ако това е възможно, или да използваме публични Wi- fi мрежи, ако това е решение .

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Ама не е филм на ужасите, ами голи факти....

да използваме публични Wi- fi мрежи

ако ги има нефилтрирани.... и ако има откъде да сваляш....

А и свалянето на филми и музика ще е най–малкия ти проблем. Това си е кутията на Пандора.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Аз съм в Германия и тук даваха едно предаване преди 2 месеца точно за ТОРЕНТИТЕ и казаха, че една забрана на тях означава да сложат ограничение върху правата на човека в интернет пространството. Тук виждам : Пет държави от ЕС все още не са се присъединили: Кипър, Германия, Естония, Холандия и Словакия.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

maNcHeSteRUTD, това хич не е успокоение... Гласуват ли го в ЕП, ще е валидно и за тях, няма къде да ходят... Освен, ако не напуснат ЕС :tooth:

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

А какво ще кажете по въпроса с Proxy Servers, дали ще можем да ги ползваме за залъгване и пак да сваляме ?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

При по-задълбочен анализ, спокойно ще се хване къде се използва проксито. Мисля обаче, че гърмим с пушките прекалено рано.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Типично по български – пак се мисли на дребно и за малките лични "удобства и шмекерии" (ерго– дребни кражбички на интелектуална собственост, довели до тази смазваща реакция на гиганските световни търговски конгломерати), и се взираме в дървото, а не виждаме гората....

Май никой не си дава сметка каква врата се отваря за прякото нарушаване на елементарни права на хората, като се почне от конфиденциалност на личния живот, и задушаване на личностни демократични придобивки – в глобален мащаб....

Преди време тук се пишеше истерично за файла с местонахождение на устройство, събиран от Apple, а сега май няма грам ориентация накъде се е хукнало....

И хич не е рано да се "гърми с пушките"... Благодарение на "секретните" и мълчаливи действия на властимеющите и заинтерсованите от АСТА – напротив – много закъсняло е, последния влак гоним....

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добре Како, че сме българи, българи сме, че неможе да се успори, че ни влизат в личното пространство, неможе. Заложено ни е вече в гена да стоим зад компютрите и да говорим и да се надъхваме, а както каза горе колегата @algor в едно негово мнение никога не се събираме на протест повече от 2000-3000 души.

Мисля, че е добре от сега да се мисли за алтернативни варианти за сваляне на файлове без да ни регистрират в системата (дали чрез Проксита или свободни wi-fi мрежи) и за защита на личните данни .

Българското си е българско .

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

То нещата вървят към трета световна,вие се тревожите,че файлове няма да можете да си сваляте ! :smile:

Илюминатите налагат НСР с пълна пара,нещата въобще не отиват към добро,тази година ще е тежка,ще се случат много неща и обикновения човек няма да е доволен от нито едно,от тях..

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Май не разбирате:

Независимо, дали ще мине или не в ЕП (което, видно от изявлението на докладчика на ЕС за ACTA при оставката му – направо считайте, че ратификацията е факт), АСТА за Българи вече е факт.

С това пък аз не съм съгласен.

Нали идеята на всички европейски инициативи е точно тази - да се спре приемането му в ЕП, защото все още има шанс да се попречи на това?!?!

В САЩ нали отново в последния момент се наложи отхвърлянето на поправките в тази посока и то точно заради надигналото се гражданско общество и прочие?!?!

Как може нашенския роден МС да дават за публикуване всички стенограми от тапанарските си заседания, в които плюват Станишев, Доган и компания за тежкото наследство, а не дадоха гласност на цели две заседания, в които е обсъждане подписването и присъединяването на страната ни към въпроснот оспоразумение?!?!

http://eur-lex.europ...11PC0380:BG:NOT

Ето текста за тези, които искат да се образоват.

Противно на всички аз все пак си мисля, че все още може да се попречи.

Наивно ли е много?!?!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Не спирай само до първото изречение. Дала съм последващите процедури ,основани на ситуацията в момента, както и мои прогнози за шансовете, основани на фактите (виж изявлението на Kader Arif) – сам прецени дали и колко е наивно...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Не спирам, напротив.

Чета блогове, публикации, форуми, мнения, анализи и т.н.

Факт е, че материята е огромна.

http://yurukov.net/b...-choveshki-pra/

http://nellyo.wordpress.com/

Ето блоговете на Юруков и на Нели Огнянова.

Специално във втория има огромно количество материали и препратки.

Но спирам до тук, защото всеки сам може да си избере кое да чете и дали да го прави изобщо.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Следващата стъпка логично ще бъде да задължат телефонните оператори да записват всичките ни разговори и ако с нещо нарушаваме авторски права, да ни докладват на полицията и да ни спират услугата. Също така може и да блокират достъпа до определени номера, които се считат за неподходящи.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Следващата стъпка логично ще бъде да задължат телефонните оператори да записват всичките ни разговори и ако с нещо нарушаваме авторски права, да ни докладват на полицията и да ни спират услугата.

Да "задължат" под страх от наказателна отговорност със засилена санкция – затвор, собствениците на операторите (защото наказателната отговорност е лична, и юридическите лица не подлежат на такава) .....

При подобно безумие и извращение на правната наука и доктрина в световен мащаб в угода на шепа икономически мощни компании за сметка на обществени средства и ресурси (институции, личен състав, материална база и прочие), и при очевидно неодобрение и противопоставяне на гражданите –собственик на тези ресурси и суверен на всички "политически прислужници" – нека някой още да се опитва да говори за "право", "демокрация", "човешки права" ....

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Още малко "масло в огъня" - защо след телефонните оператори, да не ги последват и телевизионните ...... и т.н. и т.н :angry:

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

:biggrin: Е, те по принцип плащат АП за излъченото от тях, ама кой знае – може да им спретнат нещо, че няма технология, чрез която да се пречи на зрителя да си запише някой филм от ТВ в къщи, и след това да събере на гости 5–10 приятели да го изгледат.... :tooth:

Пък после, някой от тях като се похвали – да арестуват домакина за разпространение на защитен продукт.... :tooth:

Да се готвят колегите с Дриймбоксове, Apple TV–та, компютри и прочие, които неоторизирано стриймват разни нещица... :tooth:

А пък продавачите на сателитни приемници, чинии, записваща и възпроизвеждаща техника, включително на компютри, скенери,принтери и подобни (че и книгите на хартия са предмет на АП) – направо да си запазят час и билетче за влизане в затвора... :biggrin:

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Ще заменим старата държавна сигурност с нова.

И агентите "Гоце", "Цоце" и "Боце" ще са "Мегалан", "Виваком" и "Спектрумнет"

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

А може ли да си тананикам песни, докато си пия уискито в хола.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Присъединете се към разговора

Можете да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате акаунт, влезте сега да публикувате с вашия акаунт.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Разглеждащи в момента   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

×
×
  • Добави ново...