Премини към съдържанието
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

IDC: PC-пазарът ще нарасне с 5% през 2012 г.


BulgarianSS

Recommended Posts

Анализаторската компания IDC очаква през тази година световният PC пазар да отчете ръст от пет процента спрямо предходната година. Като цяло през 2012 г. се очаква производителите да доставят близо 383 млн. персонални компютри. За сравнение: през 2011 г. браншът отчете ръст от едва 1,8%.

През настоящата година основни фактори, които ще повлияят на прогнозите, са преди всичко насищането на пазара в развитите страни, глобалната икономическа ситуация, пускането на Windows 8 и нарастващата конкуренция от таблетите.

„Заради заплахата за ново изпадане в рецесия на някои пазари и въздействието върху публичните разходи и бизнес доверието, прогнозата за няколко важни сегменти беше намалена, особено по отношение на малките и средните предприятия", се казва в Worldwide Quarterly PC Tracker на IDC.

Windows 8 ще има положително влияние над търсенето от страна на потребителите. Липсата на информация относно цени, характеристики и датата на старта му обаче от друга страна ограничават приноса, който операционната система може да даде на бранша за 2012 г., пише още в доклада на IDC. Значително възстановяване в потребителския пазар се очаква между 2013 и 2016 г.

Продажбите в индустриализираните страни отново ще нарастват, след като през миналата година отчетоха спадове. Европейската дългова криза обаче засяга също така и развиващите се пазари. Така общата прогноза се смесва, смятат от IDC. За страните от Централна и Източна Европа, Близкия изток и Африка (CEMA) анализаторите очакват увеличение на пазара. В Азиатско-тихоокеанския регион, с изключение на Япония, както и в Латинска Америка, ще има отслабване на растежа.

Проучването показва също, че през следващите години пазарът на преносими компютри ще допринася все повече за растежа на целия пазар на персонални компютри. През 2012 г. предимството в сегмента на настолните машини е 1,8%. До 2016 г. той ще бъде намален до 0,3%. Преносимите компютри след 2013 г. ще осигурят непрекъснат двуцифрен ръст.

Investor.bg

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Присъединете се към разговора

Можете да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате акаунт, влезте сега да публикувате с вашия акаунт.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

×
×
  • Добави ново...