Премини към съдържанието
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

Microsoft качва офис пакета си в „облака“


BulgarianSS

Recommended Posts

0000137505-article3.jpg

Американският софтуерен гигант Microsoft излиза заедно със своя шлагер в продажбите – Office, в интернет, съобщи в понеделник компанията.

В бъдеще клиентите ще имат избор - те могат да инсталират компютърната програма на компютрите си както досега, или да ползват най-новата версия на Office 2013 директно в мрежата. Въпреки това ще има специална стимули, за да се ползва интернет базираната версия, наречена Office 365.

С новата си стратегия в продажбите Microsoft реагира на общия тренд компютърната дейност да се изнася в интернет – или в „облака“, като наричат явлението в Силициевата долина.

„Вашият модерен Office пакет се обръща на първа линия към облака“, заяви президентът на Microsoft Стив Балмър при представянето на новата програма, цитиран от Wall Street Journal.

„Това е най-амбициозното представяне на Office в историята на Microsoft“, заяви още Балмър, който не се притесни лично да представи новия софтуер – по думите му „флагманския продукт“ на Microsoft. Към него спадат приложения като Word, Powerpoint и Outlook.

Корпоративното подразделение, в което най-важният продукт е пакетът Office, е имало приходи за деветте месеца на текущата финансова година в размер на около 17,7 млрд. долара, а оперативната печалба е била в размер на 11,6 млрд. долара. По този начин то е по-голямо и печелившо подразделение от отдела за Windows с приходи от 14,2 млрд. долара и печалба от 9 млрд. долара.

Въпреки това дойната крава може би се намира в опасност: докато на традиционния офис пазар Office твърдо държи добрите си позиции, това се променя драстично в мобилния свят. Нито на продуктите на Apple, нито на таблетите с Android, които заедно контролират над 90 на сто от пазара, се предлага Microsoft Office. До 2013 г. по мнението на пазарните изследователи ще бъдат продадени повече таблети, отколкото лаптопи. Windows все още не е представен.

Едва през коледния сезон Балмър ще започне трудното наваксване. Домашните и студентските версии на Office 2013 ще бъдат предварително инсталирани на новите таблети с Windows-8-RT, казва Балмър. Купувачите на таблети или компютри с инфраструктурата на Intel ще трябва, както досега, да купят версия на софтуера или ъпдейт, пише и Ройтерс.

Новият софтуер премахва претрупаните менюта на предшественика си. Всичко е по-просто, интуитивно и съобразено преди всичко с опериране чрез сензорен екран. В допълнение се поддържат и всички други форми на ползване като писалка, цифров подпис или мишка и клавиатура.

При представянето Балмър не взе отношение по една от най-важните теми – цената на пакета. Също така не е ясно кога точно новата версия, която вече е налична за тестове в мрежата, ще бъде пусната в продажба.

Но пък за сметка на това е ясно друго – при Microsoft в момента се извършва културна промяна, защото интернет базираният софтуер и портативните миникомпютри все повече засенчват традиционните персонални компютри и техните програми, пише още Wall Street Journal. Преди всичко конкурентът Google увеличава натиска с безплатни програми в интернет като Google Docs и Gmail.

Някои анализатори обаче са разочаровани. „Очаквах Office за iPad и за други платформи. Тук Microsoft изпусна голям шанс“, казва Аксел Оперман, анализатор в базираната в Касел компания Experton, пред Handelsblatt. Голямото предизвикателство пред новия Office 2013 според анализатора е мнението за „достатъчно добро предложение“ на много клиенти. Според него наличните по-изгодни или напълно безплатни приложения като Google Apps са напълно достатъчни за много потребители.

investor.bg

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Присъединете се към разговора

Можете да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате акаунт, влезте сега да публикувате с вашия акаунт.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

×
×
  • Добави ново...