Премини към съдържанието
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

Брюксел взима на сериозно обвинението си срещу Microsoft


BulgarianSS

Recommended Posts

ЕК подготвя нов съдебен иск срещу американския концерн

0000168699-article.jpg

Европейската комисия (ЕК) форсира действията си срещу Microsoft, тъй като софтуерният гигант е нарушил решението, което е било взето в предишния подобен случай. Става дума за поето през 2009 г. задължение да се предостави на потребителите с компютри с операционна система Windows възможност за избор на алтернативни браузъри, припомня агенция Bloomberg.

Тогава Microsoft представи проблема като техническа грешка.

Еврокомисарят по конкуренцията Хоакин Алмуния стартира през юли ново антитръстово дело срещу Microsoft. То беше предизвикано от жалба на конкуренти.

Тогава Microsoft се извини и предложи да разшири валидната до 2014 г. подкрепа за свободата на избор между различни браузъри с още 15 месеца. Сега се подготвя писмено установяване на нарушението, съобщи Bloomberg, позовавайки се на източници, запознати със статута на производството.

Според ЕК софтуерният гигант нарушава задълженията си от февруари 2011 г. насам. По това време на пазара излезе сервизен пакет за обновяване на Windows 7. "В резултат на това 28 милиона потребители не могат да видят на екраните си възможност за избор на други браузъри като алтернатива", каза Алмуния.

„Това е първият път, в който дадена компания не се съобразява с изискванията на антитръстовата служба. Ние приемаме това много сериозно", допълни той.

В такъв случай Microsoft е заплашен от глоба в размер на до десет процента от годишния си оборот. От органа по конкуренцията се носеха слухове през юли, че ЕС настоява за наказание, за да даде пример за назидание на целия бранш.

В предишните картелни дела концернът вече бе осъден на глоби от 1,68 млрд. евро. Наскоро съдът на ЕС в Люксембург потвърди глобата заради високите лицензионни такси за техническа информация за операционната система Windows, но я намали до 860 млн. евро.

От години Microsoft и Брюксел спорят по въпроса за браузърите. През 2009 г. комисията принуди концерна да предлага на потребителите освен собствения си Internet Explorer още 11 други браузъра като алтернатива. Преди това стандартно Microsoft инсталираше своя Internet Explorer.

Сега на отделни екрани трябва да се появяват и конкуренти като Mozilla Firefox, Google Chrome, Apple Safari или Opera. Задължението е със срок от 5 години, тоест – до 2014 г.

Европейската комисия вече многократно предприемаше действия срещу Microsoft и наложените на компанията глоби възлизат общо на около 1,7 млрд. евро. Кръстоносният поход на комисията продължава повече от едно десетилетие, като това е най-зрелищното събитие в областта на защитата на конкуренцията в Брюксел.

investor.bg

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Присъединете се към разговора

Можете да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате акаунт, влезте сега да публикувате с вашия акаунт.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

×
×
  • Добави ново...