Премини към съдържанието
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

Linux се завръща – този път на смартфона


BulgarianSS

Recommended Posts

Първите мобилни апарати с новата операционна система ще бъдат на пазара след около година

0000144879-article3.jpg

Така ще изглежда новата мобилна операционна система. Илюстрация: Canonical

Той е с отворен код, той е популярен и скоро ще бъде и в смартфоните: операционната система под Linux Ubuntu ще бъде предложена от разработчика Canonical в началото на 2014 г. и на мобилни устройства. Но още преди този срок ще има временно решение - в "Ubuntu for Android“ операционната система няма да е предварително инсталирана, а ще може да се ползва като допълнение на Android, пише Wall Street Journal.

Ubuntu Phone, така поне обещава основателят на Canonical Марк Шатълуърт във видео презентация, ще държи най-често използваните приложения на един клик разстояние. Вместо заключен екран (т. нар. Lock-Screen) операционната система ще разполага с начален екран, който ще може да се управлява директно.

Всички функции могат да бъдат директно избирани от определена страна на началния екран. Той е достъпен от бутон и показва най-често използвани приложения, както и най-новите контакти. Интегрирано е и универсално търсене, с което може да се търсят филми, книги и други медии.

Ubuntu Phone ще работи добре и на не особено мощни от хардуерна гледна точка апарати, тъй като новата мобилна платформа избягва Java, предпочитайки HTML 5 и собствен код. В управлението на смартфоните с Ubuntu доста активно ще се използват жестовете на потребителите. В новата операционна система "виртуалните плъзгачи" са разположени и по четирите ръба на екрана, така че навигацията в интернет и в самата операционна система е значително улеснена.

Операционната система обаче няма да се ограничи само до поддръжката на HTML5. За работа с по-големи и тежки приложения и игри програмата ще предлага възможности за разработка на C/C++ код, както и такива за пълноценно използване на OpenGL.

Разработчиците от Canonical твърдят, че версията на Ubuntu за компютри и тази за смартфони по същество са едни и същи, така че всяко оригинално приложение по принцип може да работи и в двете версии, макар и под различен интерфейс.

По време на изложението за потребителска електроника CES, което ще се състои между 8-и и 11-и януари в Лас Вегас, Canonical ще представи първите устройства с Ubuntu. Засега като тестова платформа се поддържа само Galaxy Nexus на Google. Но до 2014 г. трябва да има повече устройства, в които се използва базираната на Debian Linux система.

Планирани са две версии: първата е за смартфони с ниска мощност, които са оборудвани само със стандартната версия на Ubuntu. На своя уебсайт Canonical изброява минималните изисквания. Устройствата трябва да разполагат най-малко с Cortex A9 процесор с тактова честота от 1Ghz и поне 512 MB RAM памет.

Високият клас устройства ще трябва да разчитат на четириядрен A9 процесор или на Intel Atom, над 1 GB оперативна памет и поне 32 GB флаш памет за съхранение плюс поддръжка за карти памет от тип SD.

Двата класа ще разполагат с мулти тъч функция. Суперфонът ще има още една характерна особеност – в случай на нужда той ще може да се преобразува в пълноправен PC. За тази цел операционната система превключва на „настолен режим“, който се управлява най-добре с мишка, клавиатура и на голям екран.

В началото новата мобилна ОС ще излезе на пазара само с пет вградени приложения, четири от които са Facebook, Google Maps, Gmail и Spotify.

Наистина, на пазара има редица програми с отворен код, като например офис пакета Libre Office, но не е ясно доколко добре те ще работят на мобилните устройства. Затова и ахилесовата пета на новата мобилна платформа засега е именно екосистемата, а най-големият проблем за разработчиците ще е да убедят потребителите, че си заслужава да заложат именно на новата ОС вместо на по-развитите платформи като Android, iOS или Windows Phone.

Ubuntu обещава, че ще бъдат разработени версии и програми за всички устройства, които поддържа Ubuntu – от тв боксове, през смартфони до настолни компютри. Приложенията ще може да се ползват и от облачната услуга на Ubuntu – One.

Засега нито един от големите производители на смартфони не съобщава за поддръжка на новата операционна система или за планове за пускане на базирани на нея апарати. Шатълуорт обаче очаква през тази година такава поддръжка да обяви поне един от големите производители. По всяка вероятност и разработчикът на игри Valve ще поддържа новата платформа. Производителят на предпочитаната игрална платформа Steam базира системата си на настолния вариант на Ubuntu Linux, пише още WSJ.

investor.bg

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

В това съм сигурен-ползвам Ubuntu и съм адски доволен от него-интересно ми е дали ще се продава и в България,след като излезе.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Изглежда доста обнадеждаващо. Вчера гледах презентация за него (след 6:20) :

Ето го и работещо:

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Изглежда доста по-добре и премислено от зелената ОС

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Къде е бил линукс, та се завръща? :D

П.П. Сега, сериозно: когато от каноникъл се научат да не ми ровят в машината без предупреждение и да ми правят списъци с личното съдържание, може и да започна да ползвам техни продукти. Дотогава - много им здраве. Иначе, всяка идея/конкуренция е добре дошла.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Малко подробности(нещо страницата много ми прилича на Apple-ската) :

http://www.ubuntu.com/devices/phone

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Изглежда доста по-добре и премислено от зелената ОС

И какво е премисленото?Я си представи как ще действаш по телефона с една ръка?!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Присъединете се към разговора

Можете да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате акаунт, влезте сега да публикувате с вашия акаунт.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

×
×
  • Добави ново...