Премини към съдържанието
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

Тим Кук: Ненадминати сме в иновациите


BulgarianSS

Recommended Posts

Ако не се канибализираме, след това някой друг ще ни изяде, коментира изпълнителният директор на Apple

0000146832-article.jpg

Пазарът на таблети продължава да е огромен шанс за Apple. Това бе един от акцентите на речта на главния изпълнителен директор на компанията Тим Кук по време на участието му на организираната от Goldman Sachs конференция Technology and Internet в Сан Франциско.

„iPad е само началото на пост-PC ерата. Но той създава зашеметяващ потребителски опит", заяви Кук, пояснявайки още, че „все още сме в началото на играта“.

На въпроса дали iPad няма да отнеме пазарен дял от други продукти на Apple, Кук отговори: "Ако не се канибализираме, след това някой друг ще ни изяде". iPad бил в състояние да отнеме дял от екосистемата на Windows в дългосрочен план. "Ако компаниите се притесняват за канибализация, тогава това е началото на края за тях".

Директорът на Apple критикува и пазара на компютри. По думите му производителите се концентрират единствено върху спецификации и цени. "Клиентите искат лекота на употребата, качество и ефекта „Уау", заяви Кук. Никой не се интересувал конкретно от скоростта на процесорите, използвани от Apple. "Нашата единствена религия е, че ние трябва да доставяме велики неща. Ние не правим посредствени продукти".

Кук засегна и маркетинговата стратегия на ръководената от него компания. „Няма по-добро място за опознаване и опитване на продуктите на Apple от местата на търговците на дребно. "Бизнес" в този контекст, обаче, не е правилният термин. Магазините са ядрото на Apple, а не седалището на компанията в Купертино. Затова Apple ще разшири броя на магазините си и на своите дистрибутори“.

Иновациите в Apple продължават да са силни и както винаги са част от ДНК-то на компанията. "Apple е център на иновациите", заяви Кук, добавяйки, че няма рецепта за иновации. Вместо това ставало дума за умения и управление на бизнеса. Apple имал богат опит в областта на софтуера, хардуера и услугите. "Истинската магия обаче се случва в процеса на интеграция на хардуер, софтуер и услуги. "Мисля, че в това сме ненадминати".

По отношение на ограничението на растежа на Apple Кук заяви, че не вярва в границите. „Компанията постигна през последните години толкова много. Ако погледнем на пазара като едно цяло, все още има области, в които Apple би могли да навлезе със своите смартфони и таблети. Смартфоните са ни най-добрите на пазара А iPhone засега е достъпен само за 50 на сто от всички потребители на мобилни услуги по света".

Кук отново отрече директно, че компанията планира да създаде нискобюджетен iPhone. „Никога няма да представим нещо, на което да гледаме като на евтин продукт“. Apple обаче вече се обръща и към „ценово осъзнатите купувачи“. Пример за това са намаляването на цените на iPhone 4 и 4S. За кратък период от време iPhone 4 е бил дори напълно разпродаден.

Apple също така е опитал да създаде по-евтин Mac. Компанията обаче не успяла да достави един страхотен продукт. Проблемът с компютрите в ценовия диапазон под 1000 долара бил решен с представянето на iPad.

Кук също така се защити и от обвиненията, че по отношение на паричните си резерви неговата компания се държи като държава в икономическа депресия. Като цяло по отношение на финансирането компанията била по-консервативна, но Apple инвестирал много средства в научноизследователска и развойна дейност, в собствени магазини и веригата за доставки.

"Ние имаме много пари, но е привилегия да сме в позиция, в която може сериозно да обмисляме дали да разпределим повече пари за акционерите." Бордът все още провеждал консултации по този въпрос.

Заведеното в тази връзка съдебно дело от страна на хедж фонда Greenlight Capital Кук нарече "глупав цирк". Парите, които сега щели да получат адвокатите, можело да се похарчат по по-разумен начин.

investor.bg

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Присъединете се към разговора

Можете да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате акаунт, влезте сега да публикувате с вашия акаунт.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

×
×
  • Добави ново...